Dit is een goed gidsje – Marieke Eyskoot

Zoals het nu gaat hoeft het allemaal niet te blijven. Sterker nog, dat kan niet. (…) Dan zijn we op, stuk, klaar. Niet de bedoeling en ook helemaal niet nodig! Want we kunnen er van alles aan doen. Zodat het beter wordt voor het klimaat, voor de dieren, voor de mensen, voor jou en voor mij. Klinkt goed? Nou, daar gaat dit boek dus over.

Korte inhoud
“Dit is een goed gidsje voor een betere wereld. Zo simpel is het. Want het klimaat, de mensen en de dieren kunnen wel wat hulp gebruiken. Maar dat is gelukkig prima te doen – ik ga je laten zien hoe! Hoe we samen de planeet duurzamer en eerlijker maken dus. Kan gewoon! Tadaa, hier is het boek dat je daarvoor nodig hebt.

Met deze toptips kun je meteen aan de slag: thuis en op school, tijdens het eten en spelen, in de natuur en op reis. We gaan energie besparen, dieren redden en plastic opruimen. En slimmer shoppen, iedereen gelijk behandelen en zelf bepalen hoe we eruitzien. Zo zorg jij voor een schoner milieu en aardiger aarde. Hoe goed is dat? En het wordt nog beter! Want de dingen die je kan doen zijn niet alleen fijn voor de wereld, ze zijn ook nog eens leuk voor jou. Wauw! Waar wachten we nog op? Precies wat ik denk. Let’s go!”

Net als bij de verwarming geldt: hoe vaker je het licht uitdoet als je ergens niet bent of het niet nodig hebt, hoe beter.

De beste vraag is dus eigenlijk: hebben we al die dingen wel nodig? Echt goed om je dat te bedenken voordat je iets nieuws gaat kopen. Misschien kan je wel zonder? ‘Consuminderen’ heet dat: het tegenovergestelde van ‘consumeren’ (dat betekent kopen of gebruiken).

Mijn mening
Dit boek had ik al een tijdje in huis, maar ik was het eerlijk gezegd een beetje kwijt… Het lag al die tijd in Remy’s bed! Hij had hem ingepikt!  Hij las er tussen zijn leesboeken door steeds een paar stukjes uit.  Nu heb ik hem dan zelf ook eindelijk gelezen!

Ik las uit de bieb al Dit is een goede gids van Marieke Eyskoot, haar boek voor volwassenen, en dat boek vond ik onwijs inspirerend. Het bleef ook maar door mijn hoofd spoken, dus ik mocht het van mezelf kopen.  (Naslagwerk!!)
Toen deze editie voor kinderen (9+) verscheen was ik er dan ook onwijs benieuwd naar! Zou het net zo inspirerend zijn? En zou het zo’n “groen” onderwerp interessant maken voor jongeren? Nou weet ik dat mijn jongens wel heel erg geïnteresseerd zijn in het klimaat en duurzaamheid en wat wij kunnen doen om de wereld een beetje beter te maken, dus ik had al zo’n vermoeden dat Remy het leuk zou vinden!

Dit boek is erop gericht om je bewust te maken van de problemen die er zijn op allerlei vlakken (aarde, klimaat, mensen, dieren…) en te laten zien wat wij eraan kunnen doen. En het is een heel positief boek: want we kunnen best veel doen! Alle kleine beetjes helpen, alle positieve veranderingen die je kunt doorvoeren in je leven helpen.
De onderdelen thuis, school, eten, kleren, lijf, spelen, milieu, mensen, en dieren komen aan bod. En overal worden er tips & tricks gegeven, veel uitleg en voorbeelden, tussendoor staan interviews met inspirerende personen, je wordt gevraagd om mee te denken, er staan quizjes in, uitdagingen, weetjes, recepten én een ‘betere wereld woordenboek’. En het taalgebruik is helder en echt gericht op jongeren – ‘Beter!’ ‘#knipoog’ – leuk gedaan en vermoedelijk heel aansprekend voor de doelgroep (Remy vond het iig fijn lezen).

Dit is een goed gidsje is een ontzettend inspirerend boek, niet alleen voor kinderen, zeker ook voor hun ouders. En een echte must read voor iedereen die betere keuzes wil leren maken en de planeet een beetje duurzamer en eerlijker wil maken. Ik kon wel quotes blijven noteren die ik wilde delen, maar je moet het natuurlijk zelf allemaal maar gaan lezen!

Van alle landbouwgrond op de wereld wordt 77% gebruikt voor vlees, zuivel en veevoer.
Dat kan veel slimmer.

Remy (9)
Remy las dit boek dus ook en vond het ook heel erg interessant en inspirerend!

Hoe vind je het boek eruitzien?
Ik vind die papierkunstwerken heel leuk en heel mooi en heel knap gemaakt! En het boek is heel kleurrijk en ik hou van blauw en dat zit er heel veel in!

Wat vond je het leukste onderwerp?
Het hoofdstuk ‘Huis & School’, ik vond het wel heel interessant om te weten hoe je het op school beter kunt maken en beter kunt doen. Thuis doen we al veel dingen, maar wel leuk om te leren wat we nog meer kunnen doen.

Heb je veel geleerd van dit boek?
JA! Heel erg veel!!

Wat wil je graag gaan toepassen?
Vaker opletten dat ik het licht uitzet, of bijvoorbeeld in de ochtend niet mijn lamp aandoen maar het gordijn opendoen.

Zou je dit boek aanraden aan je klasgenoten?
Ja! Ieder kind zou dit boek moeten lezen en hem dan ook aan zijn ouders laten lezen!

Want het allerbelangrijkste is dat je weet dat je prima bent zoals je bent. Iedereen is anders en iedereen is oké. Je hoeft er niet uit te zien als andere kinderen of als in de reclames.

In de 4 seconden die je erover doet om deze zin te lezen verdwijnen er 2 voetbalvelden aan bos.

Dit is een goed gidsje
ISBN 9789022591826 – Uitgever: Boekerij – 192 pagina’s – Verschenen: november 2020 – Illustraties: Denise Beckand – Leeftijd: 9+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.