Bed en breakfast – Ilja Gort

Als die beesten zijn wietgaard achter het huis in de smiezen kregen, vraten ze zijn wietplanten op en zou er een kudde knetterstonede schapen door de straten van Soissant-sur-Cêze zwalken.

Korte inhoud
“Ilja Gort raakte in de ban van zijn eigen hoofdpersoon: Abel, de warhoofdige held uit zijn bestseller Godendrank.
In Bed en Breakfast begint Abel met zijn vrouw Angela een B&B op hun Zuid-­Franse wijndomein. Maar natuurlijk gaat dat niet van een leien dakje. Een televisie­ploeg met een dubbele agenda wil daar een reality soap van maken, waarna Abel en Angela worden over­rompeld door gasten die het bloed onder hun nagels vandaan halen.
Als Abels heimelijke verzet de spuigaten uitloopt, is er geen weg terug: om hun wijndomein van de ondergang te redden moet hij in zee met een onvoorspelbare Franse klusjesman en een Brabantse drugsbaron.

Bed en Breakfast is het hilarische vervolg op Godendrank, maar uitstekend zonder enige voorkennis te lezen.”

‘Een B&B kan heel gezellig zijn hoor,’ zei Ezra.
‘Over mijn lijk!’ riep Abel.

Mijn mening
Ik ben altijd superblij als ik hoor dat er een nieuw boek van Ilja Gort gaat verschijnen en nóg blijer als ik hem dan ook nog eens gesigneerd in de brievenbus vind! En ik weet dan zeker dat, ondanks de roerige afgelopen (verhuis)maanden waarin lezen me gewoonweg niet lukt, dit boek me meteen weer zal laten zien dat ik nog wél van lezen kan genieten!

Of nee, op een ochtend meldde zich een zelfvoldane jongeman die voortdurend in allerlei houdingen foto’s van zichzelf maakte. In ruil voor een gratis overnachting plus ontbijt was hij genegen de Mas des Anges een positieve recensie te geven op zijn Instagram-account.

In Godendrank maakten we kennis met Abel en Angela, die een wijnboerderij in Zuid-Frankrijk beginnen (wat niet helemaal soepeltjes verloopt natuurlijk ) en in dit los te lezen vervolg gaat het avontuur verder: ze beginnen – tegen Abels zin – een B&B!
De gasten blijken niet de meest makkelijke mensen – zeikerds – en daar kan Abel maar moeilijk mee omgaan. En dan komt er ook nog een televisieploeg over de vloer voor een realityshow, die over hun werkelijke bedoelingen niet helemaal eerlijk zijn…
Het een na het ander loopt mis en op gegeven moment raakt Abel zelfs verwikkeld in duistere drugszaakjes…

Zoran liep hem tegemoet. ‘Wat doen we nu?’
‘Wachten,’ gromde Jobst tussen zijn tanden. ‘Wachten tot het kut wordt…’   

Wat heb ik onwijs zitten genieten van dit meeslepende verhaal! Het is heerlijk humoristisch, heerlijk sfeervol en het is zelfs een beetje spannend. Ik was van begin tot eind geboeid en bevond me eventjes heerlijk in Zuid-Frankrijk, want Ilja weet alles helemaal in geur en kleur tot leven te brengen.
Het was heel erg fijn om weer allerlei ‘ellende’ mee te beleven met Abel en Angela. (Hoe krijg je het toch voor elkaar om steeds zo in de shit te raken, Abel? ) En hoe leuk is het dat eekhoorntje Eekie een rolletje speelt in dit boek?!
Bed en breakfast is gewoonweg verrukkelijk!  En wat ben ik blij dat het einde suggereert dat er nog wel een Abel en Angela-boek kan komen!

Dit had ik echt weer even nodig! Ja, ik hou nog van lezen! Ja, ik hou zó ontzettend van de boeken (& programma’s) en humor van Ilja! Je t’aime! Merci beaucoup!

Abel verborg zijn gezicht in zijn handen en leunde met zijn ellebogen op tafel. (…) Toen zuchtte hij diep en kreunde tussen zijn vingers door: ‘We zitten in de shit…’ 

PS: Dit boek is zeker los te lezen van Godendrank, maar: waarom zou je? Lees ze gewoon lekker allebei! Dubbel genieten!

Bed en breakfast
ISBN 9789082958799 – Slurp Publishers – 214 pagina’s – Verschenen: februari 2021 – Los te lezen vervolg op Godendrank

One thought on “Bed en breakfast – Ilja Gort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.