Alles over Anne – Menno Metselaar & Piet van Ledden #kinderboekenweek

Annes ouders hebben hun plan om te vluchten opgegeven. Johannes Kleiman brengt ze op het idee om een schuilplaats in te richten en zich daar te verbergen. Een deel van het bedrijf van Otto Frank – het Achterhuis – staat leeg en dat lijkt hem een geschikte plek.

Korte inhoud
“Het Anne Frank Huis heeft de vragen van kinderen en jongeren een paar jaar lang verzameld. In dit boek beantwoorden wij de vragen die het vaakst zijn gesteld. Misschien heb jij er zelf ook nog een paar? Soms vind je de antwoorden in het levensverhaal van Anne, soms op de speciale halve pagina’s met extra informatie.

Ruim honderd foto’s en prachtige illustraties, die Huck Scarry speciaal voor dit boek heeft gemaakt, geven je een indrukwekkend beeld van Annes leven en haar wereld.”

Op vrijdag 12 juni 1942 wordt Anne dertien jaar. Ze krijgt iets wat ze heel graag wil hebben en zelf heeft mogen uitzoeken: een dagboek.

Pas na een paar dagen heeft Anne de rust om in haar dagboek te schrijven. Van de ene op de andere dag is haar leven totaal veranderd. Een week geleden zat ze nog op school, had ze afspraakjes met Hello en haar vriendinnen en verheugde ze zich op de zomervakantie. Nu zit ze verscholen in het bedrijf van haar vader en mag ze niet meer naar buiten. Hoe lang moet ze hier blijven?

Mijn mening
Van het voorjaar keken we op YouTube het indrukwekkende videodagboek van Anne Frank, verschenen ter ere van dit 75e Bevrijdingsjaar. Dit informatieve jeugdboek, dit jaar in een mooie vernieuwde 3e druk verschenen, zorgde ervoor dat ik me nog meer kon verdiepen in Anne Frank en de (vreselijke) tijd waarin ze leefde. Even terug in de tijd, naar de Tweede Wereldoorlog…

In dit boek staat heel veel informatie over Anne Frank, haar familie, de mensen om hen heen, hun vertrek uit Duitsland, hun onderduikplannen in Amsterdam als de sfeer steeds grimmiger wordt, hun onderduikjaren, hun ontdekking, hun tijd in de kampen, Otto’s terugkeer naar Nederland en zijn inzet om Anne’s dagboek uit te geven. En daarnaast staat er op de speciale halve pagina’s tussendoor ook veel informatie over WOII en o.a. quotes van mensen die Anne gekend hebben en antwoorden op allerlei vragen van kinderen.

Er staan heel veel foto’s in het boek, die het levensverhaal van Anne nog meer tot leven brengen, net zoals de sfeervolle illustraties van Huck Scarry dat doen.

Een belangrijk en aangrijpend stuk geschiedenis wordt tot leven gebracht in dit prachtig vormgegeven non-fictie boek voor de jeugd (én net zo interessant voor volwassenen!), een boek waar je flink veel van leert en nog veel over na kunt praten en na kunt denken.

In één boek alles over Anne?
Dat kan natuurlijk niet!
Hopelijk heb je zelfs nieuwe vragen gekregen.
Antwoorden kun je vaak op onze website www.annefrank.org vinden of in andere boeken die over Anne Frank geschreven zijn. (…)


Kinderboekenweek 2020: En toen?
Het is weer Kinderboekenweek!  Deze 66ste Kinderboekenweek vindt plaats van woensdag 29 september t/m zondag 11 oktober 2020 en het thema van dit jaar is geschiedenis: “En toen?”
CPNB: “Tijdens de Kinderboekenweek 2020 gaan we terug in de tijd. Boeken brengen geschiedenis tot leven, waardoor de wereld van vroeger tastbaar wordt. Lees spannende verhalen over ridders, verplaats je in oorlogstijd of kom van alles te weten over de Oudheid. Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken. Verken alle werelden van toen door het lezen van boeken!

Alles over Anne
ISBN 9789047627937 – Uitgeverij Rubinstein – 40 pagina’s (plus tussenpagina’s) – Verschenen in deze editie: juli 2020 – Illustraties: Huck Scarry – Leeftijd: 9+

One thought on “Alles over Anne – Menno Metselaar & Piet van Ledden #kinderboekenweek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.