Anne van het eiland – L.M. Montgomery

‘Alles is aan het veranderen of gaat veranderen,’ zei Diana verdrietig. ‘Ik heb het gevoel dat niets ooit meer hetzelfde zal zijn, Anne.’ 

Korte inhoud
“Een nieuwe fase breekt aan in het leven van Anne. Ze mag studeren aan Redmond College en gaat op kamers.
Het betekent voor Anne dat ze de vertrouwde omgeving van het Groene Huis met bewoners Marilla en mevrouw Lynde voor langere tijd achter zich moet laten, en het is eerst best wennen in de grote stad. Gelukkig zijn er wat bekende gezichten op Redmond en maakt Anne snel nieuwe vriendinnen. Gilbert studeert er ook en het duurt niet lang of hij maakt zijn diepere gevoelens voor Anne kenbaar. Maar Anne voelt niets voor Gilbert behalve vriendschap, en bovendien, ze is net de man van haar dromen tegengekomen!”

‘Ik ben bang iets te zeggen of me te bewegen. Deze verbazende schoonheid zou zomaar plotseling kunnen verdwijnen, net als een verbroken stilte,’ verzuchtte Anne.

Mijn mening
Wat vond ik de eerste twee delen van deze ‘Anne van het Groene Huis‘-serie heerlijk! Ik hou zo van Anne Shirley en haar dromerige kijk op de wereld en haar grote hart!
Dit derde deel lag (ik val in herhaling) door mijn onwijs rare leesjaar 2021 al een tijd te wachten en nu heb ik hem dan eindelijk gelezen. Ik had onwijs behoefte aan een dosis Anne… #escape

En in die dromen was ze rijker dan in werkelijkheid: want het zichtbare is tijdelijk, maar het onzichtbare eeuwig.

In dit derde boek over Anne Shirley is Anne 18 (19, 20…) en gaat ze vier jaar studeren aan Redmond College. Alles wordt nu anders. Ze moet afscheid nemen van Marilla en de andere bewoners van het Groene Huis, waar ze alleen in de winter en zomer zal terugkeren, en van haar beste vriendin en ‘verwante geest’ Diana Barry die, verloofd en wel, in Avonlea blijft.
Anne gaat op kamers in Kingsport en zal moeten wennen aan de stad en nieuwe vrienden moeten maken. Gelukkig zijn daar ook bekenden van haar, zoals Priscilla Grant haar kamergenootje en Gilbert Blythe, die nog altijd stapel is op Anne. Alleen Anne wil dat hun vriendschap blijft zoals hij is en wijst hem steeds af. Maar waarom, als ze dan haar prins op het witte paard heeft ontmoet, blijft ze toch aan Gilbert denken?

Haar wakkere fantasieën waren aanlokkelijker dan dromenland. Was de echte prins op het witte paard dan eindelijk gekomen?

Ik vroeg me af voor ik aan het boek begon of dit verhaal net zo betoverend zou zijn als de vorige, en had ontzettend behoefte aan een ontsnapping in de lieflijke wereld van Anne. Nou, al mijn wensen kwamen uit! Het verhaal was weer heerlijk betoverend en meeslepend van begin tot eind, en het voelde gewoon als thuiskomen. Ik kon me heerlijk in die wereld onderdompelen!

Wat fijn dat Anne, ook al is ze volwassen aan het worden, haar dromerige en romantische zelf blijft. Ik kon met haar meeleven, ik kon om haar gniffelen en ik kon met haar meedromen… Het verhaal en alle beschrijvingen zijn zo ontzettend sfeervol, dat ik alles voor me zag, maar ook dat ik alles dolgraag écht zou willen zien en bezoeken en meemaken! Wat een ontzettend fijne plekjes; het Groene Huis natuurlijk, Avonlea, maar ook Kingsport, de begraafplaats en vooral Patty’s Place!
Het verhaal is lieflijk, gemoedelijk en er zijn ups en downs in Annes leven, maar zwaarmoedig wordt het nergens. Wat heb ik zitten genieten! Ik wou dat ik het boek nog lang niet uit had, dat ik eeuwig in die wereld kon blijven vertoeven, samen met Anne en de andere leuke personages.
Ik ben en blijf verliefd!

‘Je weet niet wat liefde is. In je fantasie heb je je er een beeld van opgebouwd. En nu verwacht je dat echte liefde er ook zo uitziet.’ 

Anne van het eiland
ISBN 9789492168337 – Uigeverij Karmijn – 278 pagina’s – Verschenen: juli 2021 – Vertaald door: Hannie Tijman – Deel 3 in de serie – Leeftijd: 13+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.