De avonturen van de struikrovers – Jonne Kramer & Aida de Jong

‘Iedereen op zijn plek, jongens. Ik kan het rijtuig al horen!’ schreeuwde de jonge struikrover. Hij hurkte achter een bosje, met zijn katapult in de aanslag.

KORTE INHOUD 
“Opeens stak de wasbeer zijn neus in de lucht. ‘Wat RUIK ik toch?’ zei hij met een vertrokken gezicht. ‘Ruik jij dat ook?’ ‘Is het misschien eten?’ vroeg de struikrover. De wasbeer schudde zijn kop. ‘Nee. Iets VIEZIGS. Het ruikt MUF.’ Al snuffelend volgde de wasbeer zijn neus, totdat die tegen de trui van de struikrover aan duwde. ‘Jij bent het!’ riep hij.

Heb je het al gehoord? Er is een roversbende actief in het bos! De struikrover, de spin, de eekhoorn en de wasbeer zetten graag het bos op z’n kop met hun fratsen. Durf jij mee te gaan op hun grappige avonturen?”

De eekhoorn haalde nog een paar bollen uit de doos. Een groene, een paarse en een rode.
Ze waren erg mooi, dat zeker. Maar toch waren de rovers een beetje teleurgesteld. ‘Het zijn nou niet bepaald juwelen, hè,’ mopperde de spin.
‘En ook geen worstjes,’ zei de wasbeer sip.

MIJN MENING 
Na de geweldig meeslepende avonturenverhalen van Jonne Kramer voor 10+, is er nu dit (voor)leesboek voor 7+ met heel ander soort avonturen!

In vijftien losse verhalen ga je in dit boek mee op roverspad met de struikrover en zijn kameraden de spin, de eekhoorn en de wasbeer! Ze beleven heel wat avonturen samen en lang niet alles gaat altijd goed. Zo proberen ze een rijtuig te beroven, raakt wasbeer geblesseerd, en blijkt de passagier van het rijtuig toevallig een dokter, met niet goudstukken maar verband in zijn tas! Of de struikrover is meer een struikelrover, of ze maken ruzie met elkaar, of vieren juist een feestje…

Dit boek leek me door de losse verhalen een ideaal voorleesboek, dus ik ben het na binnenkomst meteen gaan voorlezen aan de kinderen. Zo’n twee hoofdstukken/verhaaltjes per avond, ideaal!
Het is echt iets totaal anders dan ik van Jonne Kramer kende, echt (voor)leeswerk voor jongere kinderen en natuurlijk losse verhalen en niet één groot meeslepend avontuur. Maar ook dit (voor)leesplezier voor jongere lezers weet ze dus erg goed voor elkaar te krijgen! Wij hebben in ieder geval veel lol beleefd aan het lezen van de avonturen van de bijzondere groep vrienden, die samen in een geheime hut in het bos wonen.
De struikrover is een jongen, zijn vrienden zijn dieren. Geen namen, alleen ‘de struikrover’, ‘de spin’, ‘de eekhoorn’ en ‘de wasbeer’. En de verhalen zijn ook vrij tijdloos, want ze beroven rijtuigen, maar bijvoorbeeld ook een ijscowagen. Grappig gedaan allemaal! Ook de onderlinge verhoudingen: van haat en nijd (vooral de spin kan er wat van, ‘zo nijdig als een spin’) tot warmte en gezelligheid. Samen staan ze toch altijd sterk!
Er staan lekker veel zwart-wit illustraties in het boek, die de verhalen nog meer tot leven laten komen. Ik vind vooral de schutbladen erg mooi!
De avonturen van de struikrovers is een heel leuk, grappig en gezellig (voor)leesboek dat je door de opzet heerlijk in kleine hapjes kunt verorberen! (Als je wilt )

Hij keek voorzichtig of niemand hem zag, tilde zijn staart op en liet een oorverdovende scheet. De spinnenwebben begonnen allemaal heen en weer te wiegen en uiteindelijk uit elkaar te waaieren en weg te wapperen.

De avonturen van de struikrovers 
ISBN 9789030509714 – Uitgeverij: Billy Bones – 116 pagina’s – Verschenen: oktober 2023 – Illustraties: Aida de Jong – Leeftijd: 7+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.