De Vriezels – Kelly van Kempen

Dit boek gaat over de griezeligste familie De Vries die er bestaat. Ze zijn griezels met een kleine g. Dat is goed om te weten, want er bestaan ook griezels met een grote G.

KORTE INHOUD 
Maak kennis met De Vriezels. De griezeligste familie De Vries ooit!
De familie belandt na vele verhuizingen in het dorpje Sudderbeek. Maar dat vinden niet alle bewoners even leuk…

Appel, de dochter van De Vriezels, wil voorkomen dat ze wéér moet verhuizen. Maar dan zal ze haar grootste angst onder ogen moeten komen: naar school gaan. Brrr! Wat als haar glibberige oogballen uit hun kassen ploppen en door het klaslokaal stuiteren?

Wat Appel niet weet, is dat ze nog veel meer moed nodig zal hebben! Want niet alleen stuurt de burgemeester een spion op de familie af, er ligt ook een losgeslagen vampier op de loer…”

De bestuurder was de vreemdste vrouw die hij ooit had gezien. Ze had geen haren. Tenminste, ze had geen normale haren. Haar haren waren dikke takken die recht overeind uit haar hoofd groeiden.

… op het moment dat het meisje op de grond viel, sprongen haar oogballen uit hun kassen. Ze zaten alleen nog vast aan een soort lange zilverdraden die uit het meisje kwamen, maar daar leek geen eind aan te komen. De ogen stuiterden over het tuinpad.

MIJN MENING 
Ik was weg van de magische, mysterieuze De Sterrensteen-serie van Kelly van Kempen, dus ik was wel heel erg benieuwd naar dit (totaal andere) verhaal over De Vriezels!

Familie De Vries, inmiddels gewend aan de naam De Vriezels, moet weer eens verhuizen. Dit keer komen ze terecht in een oud kasteel in het dorpje Sudderbeek. Ze zijn zeker geen gewone familie De Vries… Vader lijkt wel een soort standbeeld en kan standbeelden tot leven wekken, moeder heeft takken op haar hoofd met kraaien erin en kan vliegen (zij jaagt op Griezels, nu op de gevaarlijke vampier Gavrila), zoon Falco heeft ook takken en kraaien, dochter Appel heeft enorme ogen, die er ook nog eens steeds uitspringen (ze zitten vast aan zilverdraden en ze kan er van alles mee) en ‘hond’ Dooie is een soort zeehond-zombie…
Appel wil niet wéér moeten verhuizen omdat ze niet naar school gaat omdat ze zo anders is, dus zal ze haar grootste angst onder ogen moeten zien… Gelukkig is er iemand die haar helemaal geweldig vindt! Zal dat het wat makkelijker maken? Kan ze de moed vinden?
Ondertussen komt het gevaar met de grote G steeds dichter- en dichterbij…

Ik moest dit boek van de kinderen (12 & 9) voorlezen, het leek ze zó leuk, alleen al door de omslagillustratie! En ja, ze vonden het een erg leuk verhaal! Met érg gave, grielarische illustraties! We hebben er door ziekte, migraine enzo wat langer over gedaan dan normaal, maar op de avonden dat het me wel lukte om voor te lezen mocht ik eigenlijk niet na 2 hoofdstukken stoppen… Dat zegt genoeg, haha. Het verhaal heeft bijzonder intrigerende personages, is spannend (uit welke hoek komt het gevaar uiteindelijk?), grappig (er gebeuren een hoop vreemde dingen), ook wel wat zielig (die arme Appel, ze heeft het zo lastig) en een tikje bizar (af en toe wat rillingen)…
Voor mij was het af en toe iets té ‘raar’, moet ik eerlijk bekennen, maar de kinderen hadden daar totaal geen last van. En daar gaat het uiteraard om! Ze baalden ervan dat het boek uit was en hopen allebei dat er een vervolg gaat komen. Dit was in ieder geval een aangename kennismaking met de griezeligste familie De Vries ooit! Een beetje vreemd, maar wel lekker!

Mevrouw Vriezel spoorde Griezels op met een hoofdletter G. Dat zijn griezels die slechte dingen doen. Misdadigers dus. Gavrila was zo’n Griezel. Ze was een gruwelijke vampier die al meer dan een jaar wist te ontkomen.

De Vriezels 
ISBN 9789030509738 – Uitgeverij Billy Bones – 168 pagina’s – Verschenen: oktober 2023 – Illustraties: Pete Williamson – Leeftijd: 8+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.