Liefde is voor losers – Wibke Brueggemann #vakantielezen

PPPS Ik zweer dat het mij niet gaat overkomen als ik zestien ben. Ik word niet verliefd, al is het ’t laatste wat ik doe… Of moet het zijn ‘wat ik níét doe’?

Korte inhoud
“Verliefdheid, dat is helemaal niks. Dat doe je jezelf toch niet aan? Maar Phoebe komt erachter dat het nou niet bepaald een keuze is in Liefde is voor losers, een LGBTQ Young Adult-boek in de traditie van Bridget Jones.
De vijftienjarige Phoebe vindt dat liefde maar voor losers is. Ze gaat er niet aan beginnen. Tenminste, dat denkt ze. Totdat ze Emma ontmoet, die al haar plannen en theorieën in de war schopt.
Vlijmscherp en hilarisch schrijft Phoebe haar kijk op het leven en wat haar overkomt op in haar dagboek. Ze is de volgende in een reeks sterke vrouwen als Bridget Jones en Georgia Nicholson, maar dan van nu.”

Mama is in de eerste plaats dokter en in de tweede plaats moeder.
Dat heb ik altijd geweten.
En aan afscheid nemen doe ik niet meer.

Mijn mening
Dit boek las ik ook lekker in de vakantie! Ik deed mee aan de iLeesclub (op Instagram) en had gepland me aan de leesclub-planning te houden, maar heb hem toch maar in één ruk uitgelezen!  Ik was al weg van de minimalistische cover; simpel maar knallend, en van de inhoud in dagboekvorm dus ook!

Phoebe (15) deelt vanaf 1 januari haar dagboek met ons. Geen gelukkig nieuwjaar, want haar beste vriendin Polly heeft haar nog helemaal niet de beste wensen gedaan. Ze is te druk met het aflebberen van vriendje Tristan. Phoebe besluit dat zij niet verliefd gaat worden! Liefde is voor losers, niet voor haar. Maar dan heeft ze niet op Emma gerekend, het nieuwe meisje dat bij haar peettante Kate (waar Phoebe deels woont, omdat haar moeder de wereld over reist om als dokter bij rampen te helpen) in de kringloopwinkel werkt…
We lezen Phoebe’s worstelingen met de andere vorm van haar vriendschap met Polly, met het steeds maar weg zijn van haar moeder (haar vader is dood, veel weet ze niet over hem), met het feit dat ze per ongeluk een designerpoes van Kate heeft laten ontsnappen en die dus nu niet meer gedekt kan worden door een designerkat (om het goed te maken gaat ze in Kate’s kringloopwinkel helpen), en met het steeds closer worden met Emma (die ook zo haar worstelingen heeft)…

Kate zei alleen maar: ‘Wat een sukkel.’ En toen zette ze een van de designerpoezen op mijn schoot en zei dat ik haar moest aaien omdat je je dan vanzelf beter gaat voelen.
Is niet waar.

Ik werd vanaf het begin meegezogen in dit humoristische, maar gevoelige verhaal. Grappig hoe Phoebe haar dagboekfragmenten begint met toepasselijke hashtags en hoe heerlijk sarcastisch ze kan zijn, een echte puber zo af en toe. Ik heb lekker zitten gniffelen tijdens het lezen, maar leefde ook ontzettend mee met Phoebe’s worstelingen. Af en toe wil je haar wel een schop onder haar kont geven: ga er gewoon voor! Deel je gevoelens, niet alleen met je dagboek!
Ik vond het jammer dat het boek uit was, ik had graag nog meer gelezen over Phoebe, Emma en ook die heerlijke Schotse Kate (ik zag de hele tijd Ashley Jensen uit After Life voor me!). Misschien een vervolg vanuit het perspectief van Emma?
Liefde voor losers heeft me een glimlach om mijn mond en tranen in mijn ogen bezorgd. Wat heb ik genoten van dit fijne boek!

Emma is alles wat Miriam Patel niet is, of wat ik niet ben, of wat niemand is die ik ken: ze is perfect zonder er iets voor te doen.

Liefde is voor losers
ISBN 9789025772376 – Uitgever: Gottmer – 336 pagina’s – Verschenen: juli 2020 – Originele titel: Love is for Losers – Vertaald door: Aimée Warmerdam – Leeftijd: 13+

2 thoughts on “Liefde is voor losers – Wibke Brueggemann #vakantielezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.