Pages & Co 2: Matilda en de verloren sprookjes – Anna James

‘De bron van sprookjes ligt echter niet in papier en inkt maar in het gesproken woord. Daarom zijn de gebruikelijke regels niet van toepassing…’ 

Korte inhoud
“Matilda Pages is een boekdwaler. Ze kan rondwandelen in boeken en zelfs praten met personages die ze daar tegenkomt. Maar Matilda’s gave wordt op de proef gesteld wanneer de sprookjes boekenmagie lekken en er een chaos ontstaat…
Tijdens een winters bezoekje aan Parijs duiken Matilda en haar beste vriend, Oskar, dapper de sprookjeswereld in, maar dan ontmoeten ze personages die verdwaald zijn, verhalen die dwars door elkaar lopen en er verschijnt zelfs zomaar ineens een gat in de plot! Lukt het Matilda om erachter te komen wie of wat er verantwoordelijk is voor al deze kwalijke dingen? Zullen de sprookjes nog wel lang en gelukkig blijven bestaan?”

‘Weet je nog dat Melville over sprookjes zei dat ze zo instabiel zijn? Dat komt doordat ze op pure boekenmagie draaien die niet in Bronboeken en gedrukte exemplaren aanwezig is…’ 

Auteur
“Anna James is een auteur en journalist uit Londen. Ze werkte onder meer
voor The Bookseller, Elle UK, en de LA Times. Ook maakt ze op Youtube
filmpjes over boeken. Haar werk werd genomineerd voor verschillende
prijzen, waaronder de London Book Fair Trailblazers Award in 2016.”
(www.veltman-uitgevers.nl)

Als mensen geheimen voor haar achterhielden, moest ze zelf maar eens op onderzoek uitgaan.

Mijn mening
Ik genoot onwijs van het eerste Pages & Co boek, Matilda en de boekdwalers, dus ik verheugde me op dit tweede deel! Weer reizen door bekende verhalen en personages ontmoeten samen met Matilda…

… en toen Matilda zich omdraaide zag ze Anne Shirley, de hoofdpersoon uit een van haar favoriete boeken, naast haar op de bank zitten en vol verwondering naar buiten staren.

Matilda heeft in het vorige verhaal ontdekt dat ze kan boekdwalen; verdwijnen in een boek en daar praten met personages. Ze woont boven de boekwinkel van haar opa en oma, Pages & Co, dus aan boeken geen tekort!
De mensen van de Onderbibliotheek, die o.a. het boekdwalen en de verhalen in de gaten houden, moeten een nieuwe Hoofdbibliothecaris kiezen en het lijkt erop dat de vreemde Melville Underwood, die ooit in sprookjes verdween met zijn zus en zonder haar terugkeerde, het gaat worden. De opa en oma van Matilda (vroeger ook werkzaam in de Onderbibliotheek) vertrouwen hem en zijn plannen voor geen meter, maar met zijn mooie praatjes weet hij veel mensen aan zijn kant te krijgen.
Matilda mag ondertussen met haar beste vriend Oskar mee naar zijn familie in Parijs. Nieuwsgierig als ze zijn naar het boekdwalen door sprookjes, een stuk spannender door hun onduidelijke Bron, gaan ze daar stiekem een sprookjesboek in. Ze komen erachter dat de sprookjes wel érg instabiel zijn; er gebeuren vreemde dingen, verhalen lopen door elkaar en er zijn zelfs zwarte plekken in de verhalen… Wat is er aan de hand in sprookjesland?
Zullen Matilda en Oskar de sprookjes kunnen redden? En kunnen ze Melville Underwood ontmaskeren?

Wat is dit weer een heerlijk avontuur! Er worden een heleboel boeken genoemd – De kleine prinses, Narnia, De wind in de wilgen, De geheime tuin… – Matilda ontmoet een oude bekende – Anne Shirley – en ze verdwijnt dus met Oskar in de sprookjeswereld waar ze o.a. Roodkapje, Jaap van de bonenstaak en Rapunzel ontmoet… Om jaloers op te worden!  (en die boekwinkel!!)
Matilda staat voor een heleboel moeilijke keuzes in dit boek; moet ze haar grootouders gehoorzamen en de sprookjes laten rusten? Moet ze haar eigen weg gaan? Wat is goed en wat is fout? Wie heeft er gelijk? Wie is ze nou eigenlijk precies? Je leeft enorm met deze lekker eigenwijze hoofdpersoon mee! Zij en Oskar vormen een leuk duo en samen kunnen ze alles aan…

Het verhaal is meeslepend van begin tot (open) eind en lekker spannend, iets spannender dan deel 1 denk ik zelfs. Ik verheug me al op het volgende avontuur van Matilda en Oskar, want dat gaat er gezien het einde zeker komen! Wat een geweldige verhalen! Ik wil meer, meer, meer!

‘Het kan boeken niet schelen door wie ze worden gelezen,’ zei Geraldine. ‘Een boek verwelkomt iedere lezer, van elke achtergrond en leeftijd en ongeacht zijn of haar mening…’ 

Matilda en de verloren sprookjes
ISBN 9789048318087 – Veltman Uitgevers – 383 pagina’s – Verschenen: november 2019 – Originele titel: Tilly and the Lost Fairy Tales – Vertaald door: Sandra C. Hessels/Vitataal – Illustraties: Paola Escobar – Deel 2 in de Pages & Co-serie – Leeftijd: 10+

2 thoughts on “Pages & Co 2: Matilda en de verloren sprookjes – Anna James

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.