Het verborgen land 3: Een duistere waarschuwing – Chris Colfer

De sprookjeswereld verkeerde in groot gevaar, en hij was de enige in de Anderewereld die dat besefte.

(Let op! Kan spoilers bevatten als je het vorige deel nog niet gelezen hebt!)
KORTE INHOUD 

“Koen denkt dat zijn sprookjesachtige avonturen achter de rug zijn, totdat hij een mysterieuze aanwijzing ontdekt die is achtergelaten door de beroemde gebroeders Grimm. Met de hulp van een klasgenoot en de bizarre Moeder Gans gaat hij op missie door Europa om een tweehonderd jaar oude code te kraken. Ondertussen traint Alexandra om de volgende Goede Fee te worden… maar haar pogingen om wensen in vervulling te laten gaan, lopen nooit zoals gepland. Zal ze ooit echt klaar zijn om de Feeënraad te leiden?

Wanneer alle tekenen wijzen op een ramp voor Het verborgen land, moeten Koen en Alexandra hun krachten bundelen met hun vrienden én vijanden. Maar niets kan hen voorbereiden op de komende strijd of op het geheim dat het leven van de tweeling voor altijd zal veranderen…”

Alles wat de heksen hadden aangekondigd had te maken met een duister geheim dat Moeder de Gans lang voor zich had gehouden, een geheim waarover ze nooit iemand had verteld, zelfs de Goede Fee niet.

MIJN MENING 
Ik verheug me na het lezen van een deel in deze fijne serie altijd meteen op een volgende! Weer zo’n héérlijk sprookjesachtig avontuur?

Koen Brugman (13) gaat met de directrice van zijn school en een paar andere leerlingen die gek zijn op verhalen naar Berlijn. Er is daar een evenement waar drie gloednieuwe sprookjes van de gebroeders Grimm onthuld zullen worden, die ontdekt zijn in een tijdcapsule die na 200 jaar geopend mocht worden. Koen beseft als enige, na het horen van het derde verhaal, dat daar een verhulde waarschuwing in zit: de sprookjeswereld is in groot gevaar! Hoe moet hij zijn zus Alexandra, die daar in opleiding is bij hun grootmoeder de Goede Fee, waarschuwen? Hij krijgt maar moeilijk contact met haar en hij kan zelf Het verborgen land niet meer in… Of is er toch een manier? Samen met klasgenoot Bella, die al gauw doorheeft dat er iets speelt, gaat hij op onderzoek uit na een tip van Moeder de Gans…
Ondertussen heeft Alexandra het in Het verborgen land heel druk met haar opleiding. En het wil allemaal nog niet helemaal gaan zoals ze hoopte; niet iedereen is blij met de wensen die ze weet te vervullen als Fee… Hoe moet ze ooit een Goede Fee worden? En is ze al sterk genoeg om de enorme strijd die eraan zit te komen, aan te kunnen? Weet Koen haar te bereiken en weten ze genoeg medestanders te vinden om hun vijand te verslaan?

Wat ik oprecht héél erg jammer vind (en ja: je mag me een zeur vinden, en ik begrijp zeker dat er redenen voor zullen zijn, maar ik vind dit soort dingen gewoon belangrijk ) is dat deel 1 en deel 2 prachtige hardcovers waren, met een mooie kaart van Het verborgen land op de schutbladen en genoeg stevigheid voor de dikte/zwaarte van het boek, en dat dit deel een paperback is… Doet uiteraard helemaal niets af aan het verhaal! En daar heb ik weer van genoten.
Wel moest ik eerst even inkomen, het geheel moest even op gang komen voor me, het was in het begin ook wat véél, maar eenmaal lekker in het verhaal en lekker in de actie was het weer ouderwets smullen! Zo leuk om weer in die sprookjeswereld te zijn met al die gave personages! En er zit ook zo lekker veel humor in het verhaal, naast alle spannende gebeurtenissen, een hele fijne balans. En wat was dit verhaal spannend, zeg… Koen en Alexandra moeten me een strijd leveren… Echt op leven en dood! En niet zonder verliezen te lijden.
En wat onwijs leuk dat ‘mijn’ Ludwig II van Beieren en zijn Schloss Neuschwanstein een rol speelde in dit boek! Pluspunt. Heel erg leuk bedacht!
Ik heb echt ontzettend zitten genieten van dit onwijs meeslepende verhaal, vol spanning en avontuur en magie! En van de oude bekende personages en de nieuwe figuren die we hebben leren kennen. Ik heb nog lang geen genoeg van deze gave sprookjeswereld en heb nu alweer zin in het vervolg (mede door het einde!). In het Engels zijn er al veel meer delen, dus ik hoop dat we nog wat vertalingen tegoed hebben van deze fijne serie!! #moreplease

‘Ze vroeg Ludwig om een van zijn gekke, sprookjesachtige kastelen boven op het portaal te bouwen, zodat de soldaten, mochten ze er ooit uit weten te ontsnappen, zouden denken dat ze in de sprookjeswereld waren beland.’ 

Een duistere waarschuwing 
ISBN 9789464042344 – Fontaine Uitgevers – 494 pagina’s – Verschenen: juli 2023 – Vertaald door: Sabine Mutsaers – Deel 3 in de Het verborgen land-serie – Leeftijd: 10+

2 thoughts on “Het verborgen land 3: Een duistere waarschuwing – Chris Colfer

  1. Ah, ik lees dat mijn zoektocht naar een deel 3 in hardcover dus tevergeefs is. 😔 nou dan toch maar een paperback, want wil toch graag weten hoe het verder gast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.