2x bijzonders van Veltman Uitgevers


Ik las van Veltman Uitgevers twee boeken met hele speciale hoofdpersonen; over jongens die de wereld een beetje mooier gemaakt hebben en over een lichtgevend buitenaards wezentje…

In de zomer van 2003 veranderde ons leven voorgoed.
Het begon met een licht dat door de nachtelijke hemel scheerde en me wekte uit een diepe slaap.

LUX: het geheimzinnige licht – Jesse Stael
“Op een hete zomeravond ziet de 12-jarige Ben Sickafoose een geheimzinnig licht uit de hemel vallen. Samen met zijn beste vriendin Lindsay gaat hij op onderzoek uit. In een grot diep in het bos ontdekken ze een bijzonder en lichtgevend wezentje, dat beschikt over speciale krachten. Ben en Lindsay doen er alles aan om het wezentje voor de buitenwereld verborgen te houden.
Maar zij zijn niet de enigen die van het wezen af weten, en al snel zet Nick, de leider van de gevreesde Hatfield-bende, een klopjacht in.
Om het allemaal nog erger te maken gaat Lindsay zich steeds vreemder gedragen. Ze wordt stiller, en heeft mysterieuze krassen op haar lijf. Kan Ben een manier vinden om zijn beste vriendin te helpen? En lukt het hem om het wezentje uit de klauwen van Nick te houden?”
(www.veltman-uitgevers.nl)

Door de lichtstralen heen zag ik de vage contouren van een wezen. Ik kon zijn kleine handen en platte voeten zien. Het was maar een meter hoog.

Mijn mening
Ik vind de omslag van dit boek erg mooi en leuk zo met die glow-in-the-dark letters! En het verhaal leek me erg intrigerend…

Ben (12) en zijn buurmeisje en beste vriendin Lindsay vinden in de zomervakantie in Blue Ridge Forest een lichtgevend wezentje, wat neergestort lijkt vanuit de ruimte. ’s Nachts is het wezentje lichtgevend, overdag is het onzichtbaar en behoorlijk ondeugend. Het lukt Ben en Lindsay dus ook niet om hem geheim te houden.
De gemene Hatfield-bende, onder leiding van Nick (de zoon van de sheriff, die de andere kant opkijkt), proberen het bijzondere wezentje te pakken te krijgen zodra ze er lucht van krijgen.
Zal het Ben en Lindsay lukken hun nieuwe vriendje veilig te houden? En kan Ben Lindsay helpen met haar problemen thuis?

Wat leest dit verhaal heerlijk vlot weg! Ik vloog er echt doorheen en was geboeid van begin tot eind. Het verhaal is lief (dat wezentje!), heeft trieste stukjes en is lekker spannend. Een mooi verhaal, wat serieuze onderwerpen aansnijdt als pesten (terroriseren zelfs) en mishandeling, maar daarnaast ook gaat over hechte vriendschap en er voor elkaar zijn.
Knap debuut! Smaakt zeker naar meer!!

Toen Alan klein was, kende iedereen hem als Lucille. Die naam hadden zijn ouders aan hun pasgeboren dochtertje gegeven. Maar al op jonge leeftijd voelde Lucille zich niet prettig in haar eigen lichaam.
(Alan L. Hart 1890-1962)

Verhalen over jongens die anders durven te zijn – Ben Brooks
“Een inspirerende collectie van 100 verhalen over beroemde en iets minder beroemde jongens en mannen uit de geschiedenis. Allemaal hebben ze op hun eigen manier de wereld een beetje beter gemaakt. Hoe? Nou, vooral door gewoon zichzelf te zijn – zelfs als dat anders is dan anderen.”
(www.veltman-uitgevers.nl)

De Duitse jongen wiens tranen op de pianotoetsen drupten, was niemand minder dan Ludwig van Beethoven, door veel mensen gezien als de grootste componist aller tijden.
(Ludwig van Beethoven 1770-1827)

Mijn mening
Wat is dit een geweldig boek! 100 verhalen over jongens (& mannen) die heel bijzonder zijn door wat ze gedaan hebben door gewoon zichzelf te zijn en hun eigen gevoel te volgen. 100 hele verschillende levensverhalen, over hele verschillende personen uit verschillende tijdperken in de geschiedenis. Van voor Christus tot nu. Personen die ik kende, maar ook een heleboel die ik niet kende;

Alan L. Hart (1890-1962), een van de allereerste transpersonen.
Barack Obama (1961), de eerste zwarte president van Amerika.
Boyan Slat (1994), de jongen die besloot wat aan de plasticsoep te doen.
Galileo Galilei (1564-1642), wiens ontdekkingen tegen het geloof van de kerk ingingen maar zich niet liet tegenhouden.
Ludwig van Beethoven (1770-1827), de componist die zelfs toen hij doof was nog componeerde.
Roald Dahl (1916-1990), die zoveel kinderen nog altijd weet te betoveren met zijn fantasierijke verhalen.
Etc…

Echt een hele leuke, mooie en inspirerende bundel! Met een mooie boodschap: je bent goed zoals je bent & volg je hart!

In minder dan tien jaar tijd zal The Ocean Cleanup de plasticsoep in de Stille Oceaan zo’n beetje halveren.
In 2014 was Boyan de jongste winnaar van de Champions of the Earth-prijs van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties.

(Boyan Slat geboren: 1994)

LUX: het geheimzinnige licht
ISBN 9789048316915 – Veltman Uitgevers – 144 pagina’s – Verschenen: februari 2019 – Leeftijd: 10+

Verhalen over jongens die anders durven te zijn
ISBN 9789048317448 – Veltman Uitgevers – 208 pagina’s – Verschenen: februari 2019 – Originele titel: Stories for Boys Who Dare to be Different – Vertaald door: Sandra C. Hessels/Vitataal – Leeftijd: 8+

[bol_product_links block_id=”bol_5d5d26c944b8e_selected-products” products=”9200000102317605,9200000102317703″ name=”veltman” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

One thought on “2x bijzonders van Veltman Uitgevers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.