12 last minute cadeautips


Het is nu toch echt bijna Kerstmis! Ben jij nog op zoek naar een leuk cadeautje? Ik tip last minute nog 12 prachtige boeken voor onder de kerstboom!  Het zijn overwegend jeugdboeken, maar ik beloof je dat ze leuk zijn voor jong én oud:

De verzameling van Kiki groeit en groeit,
totdat alle kasten propvol zitten.

Kiki & Jax: opgeruimd staat netjes! – Marie Kondo & ill. Salina Yoon (3+)
“Kiki en Jax zijn beste vrienden die heel verschillend zijn. Kiki is een verzamelaar en Jax houdt van opruimen. Maar er is één ding waar ze het altijd over eens zijn: hoeveel plezier ze samen hebben. Helaas dreigt Kiki’s verzamelwoede ervoor te zorgen dat er geen plaats meer in haar leven is voor vriend Jax… vinden ze een oplossing?”

Jax kan niet wachten om te beginnen!
Maar Kiki ziet het niet zo zitten…

Mijn mening
Ik ben gek op Marie Kondo (en sowieso op opruimen ), heb ook genoten van de Netflixserie ‘Tidying up with Marie Kondo’, dus ik was benieuwd hoe dit prentenboek zou zijn. En: hij is leuk!!
In een verhaaltje over twee beste vrienden, de een heel netjes, de ander een rommelkont met véél spullen, worden de basisprincipes van Kondo’s opruimmethode uitgelegd. Doordat Kiki van Jax leert opruimen is er meer tijd en ruimte voor de dingen die ze fijn vindt, waaronder lekker spelen met haar beste vriend!
Een lief verhaaltje met vrolijke kleurrijke illustraties en nog leerzaam ook; een heel geslaagd prentenboek van de bekende opruimexpert!
(Uitgeverij Volt, ISBN 9789021421223)

Toen hij klein was, had Christopher Robin drie lievelingsknuffels: een beer, een ezel en een varken…

Verhalen over kinderen die anders durven te zijn – Ben Brooks & ill. Quinton Winter (8+)
“Jongens zijn nou eenmaal anders dan meisjes? Nou, in dit boek mooi niet!

Nog meer bijzondere waargebeurde verhalen over fantastische jongens en meisjes, vrouwen en mannen die zich niet in een hokje lieten duwen en de wereld een stukje beter hebben gemaakt. Heb het lef om jezelf te zijn, dan komen je dromen misschien wel uit…”

Jeanne groeide midden in de Honderdjarige Oorlog op, een lang en bloedig gevecht tussen de Engelsen en de Fransen om de heerschappij over Frankrijk.

Mijn mening
Het vorige boek van Ben Brooks, Verhalen over jongens die anders durven te zijn, vond ik al geweldig. Dit boek gaat niet alleen over jongens (en mannen), maar ook over meisjes (en vrouwen), nog leuker!
100 heel verschillende jongens en meisjes komen aan bod, bekend en minder bekend, allemaal inspirerend door wat ze gedaan hebben of nog steeds doen. Van Jeanne d’Arc (1412) en Christopher Robin (1920) tot Chris Colfer (1990).
Echt een geweldig en enorm inspirerend boek, zo leuk om al die verhalen te lezen. En met de rode draad: wees jezelf en laat je dromen uitkomen!
(Veltman Uitgevers, ISBN 9789048318001)

Toen Marie klein was beloofde ze zichzelf dat ze later
geen prinses zou worden, maar wetenschapper.

Van klein tot groots: Marie Curie – Maria Isabel Sanchéz Vegara & ill. Frau Isa (6+)
“Toen Marie Curie jong was en wilde studeren, mocht dat niet omdat ze een vrouw was. Later werden haar wetenschappelijke ontdekkingen over de hele wereld gerespecteerd. Marie werd de eerste vrouwelijke doctor in de exacte wetenschappen en de eerste vrouwelijke docent aan de universiteit van Parijs. Daarnaast won ze ook nog als eerste persoon in de geschiedenis twee keer een Nobelprijs. Marie wordt beschouwd als de meest inspirerende vrouw in de moderne wetenschap.”

Maar Marie mocht niet verder studeren, omdat ze een vrouw was.
Daarom pakte ze haar koffers. Als ze door wilde leren, moest ze op reis.

Mijn mening
Ik hou zo ontzettend van deze serie! De andere vier delen besprak ik ook al: klik hier.  Na Coco Chanel, Audrey Hepburn, Anne Frank en Frida Kahlo is nu Marie Curie aan de beurt, ook weer een ‘belangrijke vrouw uit de wereldgeschiedenis’.
Marie Curie vertrok uit Polen naar Parijs om daar te kunnen studeren. Ze had een grote liefde voor de wetenschap en won twee keer de Nobelprijs; voor natuurkunde en scheikunde.
Kort maar krachtig wordt het levensverhaal van de bijzondere Marie Curie verteld en samen met de lieflijke illustraties is het weer een héél aantrekkelijk geheel!
(De Vier Windstreken, ISBN 9789051167603)

‘Ik ben geen heldin, maar ik heb ervoor gekozen de persoon te worden die ik wilde zijn.’
Coco Chanel

Coco Chanel & Frida Kahlo – Zena Alkayat & ill. Nina Cosford
CC: “Coco Chanel heeft de mode voorgoed veranderd. Haar revolutionaire ontwerpen waren modern, stijlvol en draagbaar tegelijk. In deze schitterend geïllustreerde minibiografie volgen we het leven en het werk van deze fascinerende vrouw – van haar armoedige jeugd in een weeshuis en haar droom om zangeres te worden, tot haar geruchtmakende verhoudingen met leden van de Europese beau monde. Citaten uit Chanels brieven en dagboeken geven ons een duidelijk beeld van de passie, de visie en de inspiratie van dit mode-icoon.”
FK: “Welkom in de wereld van één van de beroemdste kunstenaars en feministische iconen: Frida Kahlo. Deze kleurrijk geïllustreerde minibiografie toont het leven van deze bijzondere vrouw – van haar jeugddroom om arts te worden en het ongeluk dat haar leven overhoop gooide, tot haar relatie met Diego Rivera en verhoudingen met andere beroemde kunstenaars. Fragmenten uit Frida Kahlo’s privécorrespondentie en dagboeken schetsen een beeld van het bewogen leven van deze alom geliefde Mexicaanse kunstenaar, die altijd haar eigen pad volgde.”

‘Ik schilder mezelf omdat ik zo vaak alleen ben, omdat ik het studieobject ben dat ik het beste ken.’
Frida Kahlo

Mijn mening
Deze ‘vrouwen met lef’-boekjes zijn echt perfecte cadeauboekjes! Ze zijn compact (15,5 cm x 15,5 cm), hebben een luxe uitstraling en zijn echt prachtig vormgegeven. Ze vertellen in speelse ‘geschreven’ tekst samen met heerlijke sfeervolle illustraties de levensverhalen van inspirerende vrouwen – iconen – Coco Chanel en Frida Kahlo. Heel compleet, een genot voor het oog én leerzaam. Ik ben er weg van! Ik voel weer een verzameling aankomen…
(Hélène Lesger Books, ISBN 9789082683677 & 9789082683684)

Er is geen toverformule voor het kijken naar kunst, er zijn geen goede of foute antwoorden – het enige wat ertoe doet, is hoe jij er zelf op reageert.

Meesterlijk!: zo kijk je met kinderen naar kunst – Maria-Christina Sayn-Wittgenstein Nottebohm (9+)
“Genieten van kunst draait om interactie met wat je ziet. Aan de hand van vijftig schilderijen uit de veertiende tot en met de vroege twintigste eeuw toont Meesterlijk! – Zo kijk je met kinderen naar kunst aan dat kunst toegankelijk is voor iedereen, van jong tot oud.”

Met dit boek als hulpmiddel zul je ontdekken dat naar kunst kijken ontzettend leuk kan zijn – of het nu in een boek, op internet of in een museum is.

Mijn mening
De kunstboeken voor kinderen van Lemniscaat vind ik geweldig! Ze weten iets wat misschien door kinderen ‘stoffig’ gevonden wordt ontzettend boeiend te maken. Zo ook weer dit boek…
In dit boek wordt aangetoond dat kunst echt heel leuk kan zijn. Er wordt uitleg gegeven over hoe je het beste een museumbezoek kunt voorbereiden, hoe je met (je) kinderen naar de kunst kunt kijken en welke vragen je kunt stellen. Vervolgens komen er allerlei schilderijen aan bod met info over kunstenaar en kunstwerk, weetjes en vragen over het schilderij.
Echt weer een heel geslaagd kunstboek, vol duidelijke uitleg, inspiratie en de meest prachtige kunstwerken. Een aansprekend geheel!
(Uitgeverij Lemniscaat, ISBN 9789047711711)

“FRIDA
(Kruising exoot/Spaanse wilde kat)
Gedeeltelijk verlamd door een ongeluk,
maar zelfstandig en levendig.
Soms vurig,
soms temperamentvol,
maar altijd liefdevol.”

Kunst met katten – Ruth Brown (4+)
“Als Tom met zijn oma naar het museum gaat, glipt hij een zijkamertje in en komt in een heel bijzondere tentoonstelling terecht…

Geïnspireerd door beroemde kunstenaars creëerde Ruth Brown op speelse en humoristische wijze haar eigen meesterwerken.
In een prentenboek waarin katten de hoofdrol spelen, worden kinderen – en volwassenen – meegevoerd in de betoverende wereld van de kunst.”

“VINCENT
(Ruige roodhaar)
Volkomen onvoorspelbaar.
Agressief,
observerend,
een enkele keer gezellig,
maar het gelukkigst
als hij in de velden
achter kraaien
aan kan jagen.”

Mijn mening
Ik hou van kunst en ik hou van katten, ideaal prentenboek dus!
Tom gaat met zijn oma naar het museum en komt in een hele speciale kattententoonstelling terecht; geschilderde katten Jackson (Pollock), Frida (Kahlo), Vincent (van Gogh) –  en nog veel meer –  komen helemaal tot leven in deze avontuurlijke reis door het museum!
Ontzettend leuk gedaan dit! Alle katten zijn in de stijl van de schilder waar ze naar vernoemd zijn geschilderd, zo leer je als lezer/kijker meteen verschillende kunstenaars/kunststijlen kennen.
Een humoristisch, leerzaam en aansprekend prentenboek!
(De Vier Windstreken, ISBN 9789051167559)

Dit boek is een eerbetoon aan vijftig onvergetelijke dieren. De verhalen over hun opmerkelijke levens zijn allemaal waargebeurd.

Beestachtig beroemd – Ben Lerwill & ill. Sarah Walsh (9+)
“Dit zijn de verhalen van moedige redders, onverschrokken avonturiers, baanbrekende onderzoekers, unieke probleemoplossers en inspirerende helden. De verhalen van dappere dieren die zonder angst elke uitdaging aangingen, trouwe vrienden die levens veranderden en buitengewone beesten die nooit vergeten mogen worden…”

Op een dag werd ze meegenomen door wetenschappers die in een ruimtelaboratorium werkten. Ze noemden haar Laika, Russisch voor ‘blaffer’ – en al snel zou de hele wereld haar naam kennen.

Mijn mening
In dit prachtig uitziende, kleurrijk geïllustreerde boek worden de verhalen verteld van 50 heel bijzondere dieren; Cher Ami de duif die soldaten redde in WOI, Ning Nong de olifant die een meisje redde van verdrinking, Laika de hond die als eerste de ruimte in ging, William Windsor de geit die diende in het leger, Bob de straatkat, Christian de leeuw die we allemaal wel kennen van YouTube en nog veel meer kanjers komen aan bod.
Een zeer vermakelijk boek vol informatie, foto’s en prachtige illustraties.
(Uitgeverij Lemniscaat, ISBN 9789047708322)

Kijk niet naar rassen. (…) als we met z’n allen in een park zijn, doen deze verschillen niet ter zake: we zijn hier om te spelen, om samen te leven!

Dogfulness: hoe honden ons kunnen leren meer plezier te maken – Paolo Valentino & ill. Marianna Coppo
“Wij honden zijn uitermate goed in plezier maken. We geven onvoorwaardelijke liefde, tonen affectie en dankbaarheid en we hebben ontzettend veel lol in het leven. Ons motto is daarom: “levensvreugde, altijd!’ In ons vrolijke boekje vind je dan ook 48 lessen dogfulness om jezelf te bevrijden van stress, te leren genieten van elk moment en kortom: de vreugde van het leven te herontdekken!

We onthullen in dit boek al onze geheimen, maar de belangrijkste hondenwijsheden ken je natuurlijk al: spelen & delen. Omdat spelen het beste medicijn is en omdat geluk alleen maar groter wordt wanneer we het delen. Doe zoals wij en je leven zal zich vullen met vreugde. We zijn misschien niet de slimste dieren, maar absoluut de gelukkigste!”

Beweeg elke dag. Door te wandelen kun je je gedachten op een rijtje zetten.

Mijn mening
Na een boek over Catfulness, verteld vanuit de kat, is er nu Dogfulness, verteld vanuit de hond. Ook van honden kunnen wij mensen nog veel leren blijkt…
Word in 30 dagen net zo gelukkig en stressvrij als honden: ontvang iedere bezoeker met vreugde, toon je liefde, hecht je niet aan dingen, kijk niet naar rassen, maak je geen zorgen en laat indien nodig je tanden zien. Oh ja, en doe af en toe ook iets voor de hond!
Aansprekende illustraties, mooie quotes, inspirerende stukjes en dingen die je naast voor jezelf voor de hond kunt doen, vormen samen dit aantrekkelijke en super leuke cadeauboekje voor hondenliefhebbers die wel wat geluk en minder stress kunnen gebruiken!
(Boekerij, ISBN 9789022587720)

Een zwangere dolfijn zingt voor de baby als die in haar buik zit,
zodat het dolfijntje na de geboorte haar stem zal herkennen.

Wonderbaarlijke feiten over babydieren – Maja Säfström
“Wie houdt er niet van babydieren?
Maja Säfström verzamelde de leukste en gekste feiten over babydieren: van de zwangerschap (bij zeepaardjes zijn de vaders zwanger!) tot de bevalling (kamelen worden geboren zonder bulten!) en de opgroeifase (schapen herkennen hun lammetjes aan hun stem!).
Deze en nog veel meer verrassende weetjes zijn in dit boek kunstig verweven met Säfströms hartveroverende tekeningen.”

Ondanks hun liefde voor water kunnen nijlpaarden niet goed zwemmen.
Als het water te diep is voor de kleintjes mogen ze op de rug van hun ouders klimmen om uit te rusten!

Mijn mening
Ik hou van de mooie en grappige, maar herkenbare dierenillustraties van Maja Säfström, ik volg haar graag op Instagram en heb haar vorige twee dierenweetjesboeken met liefde gelezen en bekeken. Ook deze is weer zó leuk!
Wist je dat de baby’s van neusapen bij de geboorte nog helemaal niet zo’n grote neus hebben?
Wist je dat flamingo’s hun kuikens met rode melk uit hun snavels voeden en dat die melk ervoor zorgt dat ze roze worden?
Dit soort leuke weetjes over babydieren staan er in dit aantrekkelijk vormgegeven (de linnen omslag ) boek. Een heel aansprekend boek, leuk en leerzaam voor jong en oud!
(Uitgeverij Podium, ISBN 9789057599859)

Bij het roodborstje maakt het mannetje met de roodste borst de meeste indruk. Bij de koolmees is het mannetje met de grootste zwarte stropdas de coolste.

De tuin van Jacob en Thomas – Jaap Vermeiden, ill. Trudie Vrolijk, foto’s Beno Kamp (4+)
“Mijn boek ‘De Tuin van Jacob en Thomas’ gaat over nieuwsgierigheid, over kijken en luisteren naar vogels, over het samen beleven van avonturen in de natuur. Het is een leuk en leerzaam boek voor 4-9 jarige nieuwsgierige vogel-Aagjes. En wat blijkt … ook de voorlezers leren er veel van!
In het boek lees je verhaaltjes over tuinvogels die voorkomen in de poldertuin van Jacob en Thomas. Verhaaltjes over bijvoorbeeld Manke Nelis de merel, het eenzame heggenmusje, de kwetterende winterkoning en over de tuinrovers.
In de weetjes kom je van alles te weten over onder andere de poten en snavels van vogels, over eieren en over verliefde, coole en chille vogels. En over alle mezen, kraaiachtigen (‘kraai of kauw?’) en mussen in Nederland.
In het doe-deel achterin het boek, kun je jouw vogels tekenen of plakken. Mocht je een vogel in jouw tuin zien die niet in het boek staat, voeg hem dan toe! Zo maak je er ook een beetje jouw eigen boek van. O ja, en met de vogelkwis kun je zien of je een echte vogelexpert bent!”

Er zit een nest in de perenboom! Jacob en Thomas kunnen het precies zien door het raam van Jacobs kamer.

Mijn mening
Wat kreeg ik een ontzettend leuk verrassingspakket in de brievenbus een tijdje terug! Dit mooie vogelboek met een heerlijke gevulde kokosnoot voor in de tuin voor de vogels.  Ze hebben ervan genoten! En ik hou er zo van om naar al die bedrijvigheid in de tuin te kijken, er is het hele jaar door wel wat te zien. Dit boek sprak me dan ook erg aan!
En wat is het een leuk boek! De afwisseling van verhaaltjes over Jacob en Thomas en de vogels in hun tuin met allerlei weetjes over tuinvogels, de prachtige illustraties en alle foto’s maken het een heel aansprekend en boeiend geheel. Achterin staat ook nog een doe-deel waar je zelf vogels kunt tekenen of foto’s kunt inplakken en waar je een vogelkwis kunt doen.
Echt een heel leerzaam boek, niet alleen voor de kinderen, ik leer er ook graag van! Nu kan ik hopelijk ‘onze’ vogels nog beter herkennen!
(ISBN 9789082877014)

Welkom in de plantenwereld. Planten zijn geweldig, daar ben je het vast mee eens – al zul je nog versteld staan hóé fantastisch ze zijn. Maar wat is een plant eigenlijk precies?

Een wereld vol planten – Martin Jenkins & ill. James Brown (12+)
“HOE MAKEN PLANTEN HUN EIGEN VOEDSEL?
WELKE TIEN PLANTEN VOORZIEN DE HELE WERELD VAN ETEN?
HOE LOKKEN SOMMIGE PLANTEN DIEREN IN DE VAL?
Ze regelen het leven op aarde op slimme en verrassende manieren, die vaak niet zichtbaar zijn met het blote oog. Verbaas je in deze bijzondere bundel over talloze prachtige planten – van tulpen tot cactussen en van bomen tot heilige kruiden – en leer iets te begrijpen van wat ze allemaal doen en kunnen.
De wonderbaarlijke plantenwereld komt tot leven in de intrigerende teksten en schitterende prenten.”

Planten zijn om allerlei redenen opvallend. Maar het meest indrukwekkend is waarschijnlijk het feit dat ze zichzelf zo’n beetje kunnen maken, uit water en lucht.

Mijn mening
Weer zo’n prachtig boek van ontwerper en illustrator James Brown!  En weer in zo’n geweldig groot formaat! Geen cadeauboekJE dit.
Na Over Alles, Een wereld vol steden en Een wereld vol ontdekkingen is er nu Een wereld vol planten. Weer een boek vol met de meest prachtige kleurrijke illustraties en vol heldere uitleg over, dit keer, de plantenwereld. De meest onbegrijpelijke dingen (fotosynthese) worden begrijpelijk gemaakt…
Een geweldig mooi en boeiend boek, om in te blijven bladeren!
(Uitgeverij Lemniscaat, ISBN 9789047711735)

Zo, met dit jumbo-boek zijn we aan het einde gekomen van mijn lijst met cadeautips! Ik ben heel benieuwd of jullie er wat aan hebben gehad!
-X- Judith

8 thoughts on “12 last minute cadeautips

  1. Wat leuk! Boeken die ik vooral aan mijn kleinkinderen kan geven, die allemaal graag lezen en (net als ik zelf) nooit genoem boeken hebben,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.