Rendier & Roodborstje – Rosa Bailey & Carmen Saldaña

Het had de hele dag gesneeuwd.
Dikke vlokken vielen zachtjes naar beneden. Ze dansten in de wind en dwarrelden over de dikke laag sneeuw, die kraakte onder de rendierhoeven.

KORTE INHOUD 
“Rendier is verdwaald in het bos.

Het begint te sneeuwen. Tussen de
sneeuwvlokken en de bomen ziet ze
opeens fladderende vleugeltjes
en iets roods.

Een roodborstje!”

Het kleine rendier volgde de andere rendieren naar de rand van het bos. De kudde trok naar het zuiden voordat de strenge winter begon. 

Ze liep rondjes en riep: ‘Mama?’
Niets.
Geen enkel geluid.
Geen enkele pootafdruk in de sneeuw.

MIJN MENING 
Toen ik dit boek zag was ik meteen verliefd! (Die glinsterende sneeuwvlokken! #coverlove) Het zag er zó schattig uit! En ik ben gek op roodborstjes!!

De winter komt eraan. Het begint steeds meer te sneeuwen en de rendieren trekken vanuit de vallei, door het bos, naar een grot in het zuiden om te overwinteren.
Voor Rendier is dit haar allereerste winter. Ze ziet de wereld voor haar ogen veranderen. Maar ze is heel dapper en is met haar vrienden en familie om zich heen niet bang voor de tocht naar het zuiden!
Maar dan, vol bewondering voor de vreemde wereld om zich heen, let ze even niet op en is ze de kudde kwijt… Het bos lijkt totaal verlaten, er is geen dier meer te zien. Is Rendier helemaal alleen overgebleven?
Nee, toch niet! Er is nog een vogeltje in het bos, een vogeltje met een lichtgevend rood buikje. En Roodborstje kan niet alleen goed de weg verlichten voor Rendier, hij kan ook héél goed de weg vinden! Samen gaan de twee dappere vriendjes op weg naar de grot in het zuiden…

Wat een onwijs lief verhaal is dit! Je bent echt even helemaal in winterse sferen als je dit hartverwarmende verhaal over het schattige verdwaalde rendiertje en haar nieuwe vriendje, het lichtgevende roodborstje, (voor)leest en bewondert.
Het zit een beetje tussen een leesboek en een prentenboek in; het formaat is leesboek, de hoeveelheid illustraties prentenboekwaardig en de hoeveelheid tekst zit er lekker tussenin. Een heel fijn voorleesboek dus!
Zo mooi om te ‘zien’ hoe de natuur verandert met de seizoenen, hier dus van herfst naar winter, en hoe dat dan grote veranderingen met zich meebrengt – al helemaal – voor een jong rendier dat haar eerste winter beleeft. De rendieren trekken naar een andere plek, het bos is heel stil omdat de vogels ook vertrokken zijn (en andere dieren winterslaap houden), en alles ziet er sowieso heel anders uit zo in het wit… Perfect passend zo met dat eenzame, verlaten sfeertje rondom het verdwaalde Rendier. En je ziet dan dat Roodborstje echt helemaal voor je, met het haast lichtgevende rode buikje in die witte wereld! Hier geeft zijn buikje ook echt licht en weten ze zo hun weg te vinden in het winterse landschap. Het roodborstje zit op de neus van Rendier om zo vooruit te kijken en schijnen, maar dat brengt ook met zich mee dat er een rood schijnsel op de neus van het rendiertje zit… Een hele leuke knipoog naar een heel bekend rendier! (Zit meer van dat ‘roods’ in, echt heel erg leuk gedaan! Zonder het echt te benoemen.)
En oh, oh, oh, wat een heerlijke illustraties!! Zo sfeervol! Zó lief! Zo prachtig! Ik ben er echt helemaal weg van en ben héél blij dat dit zo’n dik (prenten)boek is, boordevol van die lieve winterse illustraties.
Rendier & Roodborstje is een ijskoud & hartverwarmend avontuur over vriendschap, moed en de weg naar huis vinden. Een boek om verliefd op te worden!

‘Ja, heel rond en heel rood!’ zei hij. ‘Perfect om de weg te verlichten.’ Zijn ogen glinsterden. ‘Denk je niet?’
‘De weg naar het zuiden?’ vroeg Rendier. (…)
Het roodborstje sprong op en neer. ‘(…) Ik ben heel goed in de weg vinden!’ 

Ze knipperde één keer, twee keer, en schudde zachtjes met haar hoofd.
Ze knipperde nog een keer. ‘Het lijkt of ik een rode neus heb!’ zei ze verbaasd.

Rendier & Roodborstje 
ISBN 9789048321414 – Veltman Uitgevers – 96 pagina’s – Verschenen: september 2023 – Vertaald door: Ellen Hosmar/Vitataal – Illustraties: Carmen Saldaña – Leeftijd: 3+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.