Horen Zien Zwijgen – J.D. Barker

‘Hij had een klein, wit doosje bij zich met een zwart lint eromheen gestrikt.’ 

Korte inhoud
“Al ruim vijf jaar terroriseert een moordenaar de inwoners van Chicago. Zijn modus operandi is altijd dezelfde: hij straft zondaars door hun kinderen te ontvoeren. De volgende dag ontvangen de ouders een pakketje met daarin een oor. De dag daarna volgen de ogen. Ten slotte de tong.

Wanneer op het lichaam van een verkeersslachtoffer een -pakketje met een afgesneden oor word gevonden, weet -detective Sam Porter twee dingen: 1) Dit is de moordenaar die hij zoekt, 2) hij heeft 72 uur om het laatste slachtoffer te vinden, de vijftienjarige Emory, voor zij aan uitdroging overlijdt. Op het lichaam van de moordenaar wordt ook een dagboek aangetroffen. Maar iets blijft aan Porter knagen. Was de aanrijding wel een ongeluk? En is de overleden man inderdaad de seriemoordenaar, of loopt de echte killer nog vrij rond?”

Hij had met hen gespeeld. Hij had nooit een spoor achtergelaten. Alleen de doosjes.
Een geestverschijning.

Auteur
“J.D. Barker (1971) begon zijn carrière als journalist en ghostwriter. In 2012 schreef hij zijn eerste roman: Forsaken, die een grote hit werd in de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië. Barker woont in Amerika met zijn vrouw Dayna.”
www.boekerij.nl

Hoogstwaarschijnlijk ken je me als de Moordenaar van het Vierde Aapje.

Mijn mening
Ik had al veel goede dingen gehoord over deze thriller, dus ik had hoge verwachtingen! Werden die waargemaakt?

Rechercheur Sam Porter is na een dramatische gebeurtenis (pas veel later in het verhaal wordt duidelijk wat) een tijdje uit de running geweest, maar nu roept zijn partner Nash hem terug. Er is een dodelijk ongeluk gebeurd en Porter móét het zien.
De verongelukte man lijkt de seriemoordenaar te zijn waar Porter al vijf jaar jacht op maakt. Hij was op weg naar de brievenbus om een van zijn beruchte pakketjes te verzenden, de eerste van drie…
Altijd eerst een oor, dan de ogen en dan de tong van het slachtoffer. Altijd van een dochter van iemand die volgens hem gestraft moet worden. Welk meisje had hij nu ontvoerd? Waar is ze? Wie is haar vader? En zullen ze haar op tijd weten te vinden?
Op het slachtoffer vindt Porter een dagboekje, misschien dat dat hen op weg kan helpen om het mysterie rond dit monster te ontrafelen.

Heel bijzonder om in een verhaal te vallen waarbij een seriemoordenaar al vijf jaar actief is en de hoofdpersoon ook al vijf jaar op de zaak zit, eens een keer wat anders! Ook bijzonder dat je al vanaf het begin weet dat er iets aan de hand is met Porter, maar wat dat dan is lees je pas ergens halverwege. Prikkelend! Dus door deze factoren is het al een speciale thriller, maar dan ook nog eens door het super sterke verhaal…

Je leest het verhaal vanuit het perspectief van Porter, een man die eigenlijk nog niet aan het werk hoort te zijn, maar die deze zaak uiteraard niet kan loslaten én het helpt hem ook wel om zijn tanden erin te zetten en de race tegen de klok aan te gaan. En vanuit Emory, het laatst ontvoerde meisje dat ergens in een donker hol vastzit en doodsangsten uitstaat. En vanuit Clair, een van de collega’s van Porter die ook in het team zit. Én vanuit de dader in de vorm van het dagboek wat Porter vond, een dagboek waarin hij het verontrustende verhaal doet van zijn bizarre jeugd.
Deze combinatie maakt het verhaal onwijs spannend omdat er van verschillende kanten steeds meer gruwelijke details aan het licht komen…

Horen Zien Zwijgen is echt een ontzettend sterke en bloedstollende thriller waarbij ik tijdens het lezen (niet te stoppen!) op het puntje van mijn stoel zat. Ondanks dat ik de fout maakte om de korte inhoud van het volgende deel te lezen, waarin al een spoiler zat, heb ik toch onwijs genoten en deed het uiteindelijk niets af aan het verhaal voor me.
Wat een topper! Ik ben zo benieuwd naar meer!!

Hij had haar oor afgesneden. Wtf? Waarom…
Het antwoord op die vraag drong zich onmiddellijk aan haar op…

Horen Zien Zwijgen
ISBN 9789022585146 – Uitgever: Boekerij – 400 pagina’s – Verschenen: januari 2019 – Originele titel: The Fourth Monkey – Vertaald door: Jan Pott – Deel 1 in de Sam Porter-serie

3 thoughts on “Horen Zien Zwijgen – J.D. Barker

  1. Die cover vind ik zo interessant. Dat meisje kijkt zo bij je naar binnen met haar ogen.
    Ik ga hem op mijn lijstje zetten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.