De wens van de Havikshorst – Gerard van Gemert

‘Als de chemo niet aanslaat, is dat slecht nieuws. Het enige wat dan nog helpt, is een beenmergtransplantatie.’ 

Korte inhoud
“Lizie heeft leukemie. Als een chemokuur niet aanslaat, is een beenmergtransplantatie haar enige hoop. Maar daar kan Lizie zich geen zorgen over maken. Ze moet namelijk eerst haar klasgenoten helpen ontdekken wat er gebeurt in de leegstaande villa Havikshorst. Als ze bovendien te horen krijgt dat Make-a-Wish haar grootste wens in vervulling gaat brengen, lijkt het wel of de ziekte haar leven niet meer beheerst. Lijkt, want Lizie weet dat alles snel kan veranderen.”

‘Wat als het er echt spookt?’ 

Auteur & illustrator
“Auteur Gerard van Gemert laat in dit spannende en hoopvolle verhaal zien dat ook een kind met een levensbedreigende ziekte vooral gewoon een kind wil zijn.

Illustrator Mark Janssen is fulltime illustrator en maakt zowel illustraties voor kinderboeken als voor kranten en tijdschriften. Afhankelijk van de opdracht en stijl werkt hij met aquareltechniek, acrylverf of digitale tekenstijl.”
www.clavisbooks.com

‘Ik zou heel graag, als dat zou kunnen, maar dat kan natuurlijk niet…’  (…) ‘… Tinkelbel willen zijn in de film Hook. Je weet wel, die film met Peter Pan in de hoofdrol.’ 

Mijn mening
Ik viel meteen voor de coverillustratie van dit jeugdboek, lekker mysterieus én van Mark Janssen! (binnenin staan er ook een aantal, een fijne toevoeging!)  En de korte inhoud was ook erg prikkelend; een mysterieus en aangrijpend verhaal ineen…

Lizie heeft leukemie en krijgt daarvoor chemokuren, alleen lijkt de behandeling niet echt aan te slaan en als dat het geval is is er nog maar één optie: een beenmergtransplantatie. Maar tot nu toe is er nog geen passende donor binnen de familie gevonden…
Lizie probeert zoveel mogelijk afleiding te zoeken en gaat als haar energie het toelaat gewoon naar school om bij haar beste vriendin Mila te zijn en haar andere klasgenoten, waaronder de leuke Benjamin (maar ja, wie valt er nou op zo’n ziek iemand?). Samen met o.a. Benjamin probeert ze het mysterie van de leegstaande Villa Havikshorst op te lossen; het lijkt daar namelijk te spoken… Maar dat kan toch niet?
En daarnaast gaat Make-A-Wish haar grootste wens in vervulling laten gaan en is ze daar maar druk mee! Ze vergeet bijna dat ze zo ziek is…

Mooi om het trieste verhaal van de doodzieke Lizie zo te combineren met de speurtocht naar het spook van de Havikshorst. Dit verhaal over een heel zwaar onderwerp wordt nergens te zwaar, maar blijft doordat de moedige Lizie zoveel andere leuke dingen te doen heeft, én haar vrienden heeft én haar verliefdheid, luchtig genoeg. Ik vond de ontknoping van het mysterie wel een tikje ongeloofwaardig, maar eigenlijk stoorde dat me niet eens heel erg omdat de rest van het verhaal zo mooi en leuk was.
Het verhaal is spannend, mysterieus én aangrijpend, maar ook hoopvol. En het laat mooi zien wat Make-A-Wish Nederland kan doen voor een ziek kind, zodat het kind zomaar even kan vergeten dat het zo ernstig ziek is…

P.S.: Een deel van de opbrengst van dit boek gaat naar Make-A-Wish Nederland.

Ongelooflijk hoeveel energie ze iedere keer weer kreeg als Make-A-Wish haar verrast had.
Deze Wishjourney, zoals ze het noemden, maakte haar eigenlijk gewoon beter. Of zou dat onzin zijn?

De wens van de Havikshorst
ISBN 9789044835076 – Uitgever: Clavis – 132 pagina’s – Verschenen: januari 2019 – Illustraties: Mark Janssen – Leeftijd: 10+

[bol_product_links block_id=”bol_5cb2e935627be_selected-products” products=”9200000102208287″ name=”havikshorst” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.