Vijf kinderen en Het – E. Nesbit

Het witte huis stond op een heuvel. Erachter lag een bos en aan weerszijden van het huis was een afgraving, de ene voor kalk en de andere voor grind.

Korte inhoud
Vijf kinderen verhuizen met hun ouders naar het Engelse platteland en ontdekken op een dag een zandfee in een groeve vlakbij hun huis. De fee vertelt hen dat hij alle dromen die ze maar wensen kan laten uitkomen. En wie wil dat nou niet!

Een verhaal zou alleen geen verhaal zijn, als al die wensen niet tot hilarische en onvoorspelbare situaties zouden leiden…

Vijf kinderen en HET is een jeugdklassieker uit 1902 en werd nooit eerder in het Nederlands vertaald. In 2004 werd het boek verfilmd. Het boek leest verrassend hedendaags, en is zeer spannend en humoristisch. Na Vijf kinderen en Het schreef Edith Nesbit nog twee boeken over de kinderen en hun avonturen met de zandfee.

Toen klonk er plotseling een droge, hese stem in het zand. Iedereen sprong achteruit, en hun harten bonsden bijna net zo snel als hun lichamen sprongen. (…)
Uit het zand kwam iets bruins, harigs en diks tevoorschijn.

Auteur
“(1858 – 1924) Edith Nesbit was een Engelse auteur en dichteres. Ze schreef consequent onder de naam ‘E. Nesbit’.
Nesbit schreef ongeveer 40 jeugdboeken tijdens haar zeer productieve leven. Ze was ook politiek activiste en medeoprichter van The Fabian Society, een socialistische beweging die later op zou gaan in de Labour Party.
Nesbit was tweemaal getrouwd en kreeg vijf kinderen.”
www.uitgeverijkarmijn.nl

‘Nog één vraag alsjeblieft,’ zeiden de kinderen. ‘Kun je nu wensen vervullen?’

Mijn mening
Ik vind het altijd spannend om ‘oude’ boeken te lezen, want zijn ze dan niet te ouderwets ondanks een frisse vertaling? Maar dit boek trok me wel ontzettend aan! Het avontuurlijke verhaal, de mooie omslag…

Robert, Anthea, Jane, Cyril en baby ‘Lammetje’ (eerder een dreumes) verhuizen met hun ouders van Londen naar het platteland. Er gaat een wereld voor ze open daar bij het huis op de heuvel met de grote tuin en de afgravingen ernaast.
In de zandafgraving waar ze een gat naar Australië aan het graven zijn stuiten ze op een vreemd wezentje, een psammie; een zandfee. Met tegenzin geeft hij toe dat hij wensen kan vervullen en dat ze er iedere dag eentje mogen doen – die dan werkt tot zonsondergang. Hun eerste wens is dat ze allemaal zo mooi als de dag zullen zijn en mooi worden ze, maar ze merken dat het onherkenbaar zijn veel nadelen heeft… En zo blijken meerdere wensen die ze doen niet het gewenste resultaat te hebben.
Hoe kunnen ze hun wensen nou het beste verwoorden? En lukt het ze om niet steeds per ongeluk om dingen te wensen?

De auteur is echt de verteller in dit jeugdboek, ze spreekt jou als lezer aan en doet dat met veel humor! En het verhaal draait echt om de kinderen en hun belevingswereld; hun fantasie, hun broer/zus gekibbel. Heerlijk! Wat beleven ze door hun wensen, die allemaal net iets anders dan verwacht uitkomen, een geweldige avonturen! Het levert ontzettend grappige en soms best spannende situaties op; zoals wanneer ze ineens in een kasteel wonen dat belegerd wordt…

Ik vond het echt een genot om dit boek te lezen en heb geen moment het gevoel gehad een ouderwets verhaal te lezen. Compliment ook aan de vertaler! Het leest heerlijk soepel en voelt gewoon aan als een verhaal dat zich afspeelt in het verleden, maar in het nu geschreven is.
Het is een heerlijk fantasierijk en tijdloos avontuur. Ik ben erg benieuwd geworden naar wat E. Nesbit nog meer geschreven heeft.

Ze hadden weliswaar het geluk gehad een psammie, een zandfee, te vinden die beloofd had iedere dag een nieuwe wens van hen te vervullen, maar van de twee wensen die ze tot nu toe hadden gedaan waren ze alleen maar ongelukkig geworden.

Vijf kinderen en Het
ISBN 9789492168214 – Uitgever: Uitgeverij Karmijn – 212 pagina’s – Verschenen: 1902, deze vertaling: 2018 – Vertaald door: Hannie Tijman – Leeftijd: 8+

[bol_product_links block_id=”bol_5ca76fc4e9d91_selected-products” products=”9200000086845535″ name=”nesbit” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

2 thoughts on “Vijf kinderen en Het – E. Nesbit

  1. Wat een spannend boek voor mijn kleinkinderen.
    Snel op mijn verlanglijstje van Bol.com gezet.
    Bedankt voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.