Wij zijn de Bickers! – Simone van der Vlugt (+ winactie!)

Het verhaal begint aan het begin van de zestiende eeuw met Pieter Gerritsz Bicker, en het eindigt bij Wendela Bicker, die halverwege de zeventiende eeuw leefde.

Korte inhoud
Wij zijn de Bickers! vertelt het meeslepende verhaal van de Amsterdamse regentenfamilie Bicker, bekend van burgemeester Andries Bicker en Bickerseiland. We maken kennis met ze in de zestiende eeuw, als ze hun positie te midden van de stadselite innemen, en volgen ze naar de zeventiende eeuw, als ze op het toppunt van hun macht komen. Zowel de familie als de stad Amsterdam heeft in de Gouden Eeuw een belangrijk stempel gedrukt op de geschiedenis. Ook de periode na die glorietijd maken we met de familie mee, via Wendela Bicker, de vrouw van Johan de Witt, die in een woelige tijd leefde.

De grote gebeurtenissen in de geschiedenis worden afgewisseld met beschrijving van feesten, kleding, geboorten, liefde en vriendschap, die een kleurrijk en invoelbaar beeld schetsen van het leven in die tijd, zoals alleen Simone van der Vlugt dat kan.

In de eerste helft van de zestiende eeuw was Amsterdam niet meer dan een buurtje. (…) Laten we een stukje met hen meelopen, in de richting van de Zeedijk.

Pieter Gerritsz Bicker was een van de rijkste kooplieden van de stad. Met zijn brouwerij en overzeese handel legde hij de fundering van het kapitaal waarmee de familie een eeuw later zo machtig zou worden…

Auteur
“Simone van der Vlugt is een van Nederlands grootste schrijvers van historische romans, thrillers en jeugdboeken. Ze ontving diverse prijzen, waaronder de ns Publieksprijs, en haar werk is wereldwijd vertaald. Van haar boeken zijn in Nederland ruim 2,5 miljoen exemplaren verkocht.

Tijdens de research voor haar historische romans stuitte Simone van der Vlugt op allerlei bijzondere verhalen, die ze nu in haar eerste non-fictieboek deelt.”

Van 1590 tot 1604 was hij (Gerrit Pietersz Bicker) raadslid, schepen en burgemeester van Amsterdam.

De vier zoons van Gerrit Pietersz Bicker waren jongemannen die de zeventiende eeuw in stapten met een groot fortuin, en die met een even groot zelfbewustzijn de toekomst van Amsterdam en de Nederlanden zouden bepalen.

Boekpresentatie
Vrijdag 8 februari werd Wij zijn de Bickers! feestelijk en intiem gepresenteerd op de uitgeverij (Prometheus heeft een prachtig pand aan de Herengracht) in Amsterdam. Ik mocht erbij zijn en keek mijn ogen uit! Niet alleen omdat het pand zo mooi was, maar ook omdat er een hoop auteur-collega’s/-vriendinnen van Simone aanwezig waren. Denk aan Marion Pauw, Esther Verhoef, Patricia Snel, Femke Roobol en nog veel meer…
Uitgever Mai Spijkers vertelde over de totstandkoming van het boek en ook Geert Mak, die het eerste exemplaar overhandigd kreeg, had er veel mooie woorden over te zeggen. Zo noemde hij Simone’s boek een welkome, enthousiaste en frisse wind in het stoffige historici landschap!

Simone zelf vertelde daarna uiteraard ook uitgebreid en vol liefde en passie over haar nieuwe boek, haar eerste historische non-fictie boek.
Geert Mak en Thea Beckman waren 25 jaar geleden haar inspiratie om historische boeken te gaan schrijven en in die 25 jaar kwam ze de Bickers steeds weer tegen, dus nu was het tijd om dan niet alleen maar steeds langer wordende nawoorden in haar historische romans te schrijven, maar gewoon een héél non-fictie boek te maken! Bij haar uitgebreide research heeft ze van allerlei kanten ontzettend veel hulp gekregen bij dingen uitzoeken en transcriberen e.d., dus er werden tot slot een hoop mensen genoemd die bijgedragen hebben aan dit boek.
Na de presentatie was er nog tijd voor een hapje en drankje én natuurlijk om je exemplaar van het boek te laten signeren.
Heel bijzonder weer om erbij te mogen zijn. Bedankt Simone en Prometheus!

Andries zou een rijk en zeer machtig man worden, die zich zelfs door de Prins van Oranje niet de wet liet voorschrijven.

In die eerste helft van de zeventiende eeuw is er geen familie geweest die zo veel macht en rijkdom heeft vergaard als Andries, Cornelis en Jan Bicker.

Mijn mening
Laat ik beginnen met hoe dit boek eruitziet; het is een prachtige luxe hardcover met heel veel afbeeldingen. Echt een – super aantrekkelijk – plaatje om te zien!  Alleen bij het zien en bladeren was ik al verliefd. Maar hoe was de inhoud?

Dit boek vertelt het verhaal van de machtige Bicker-familie in de 16e en 17e eeuw. Het begint bij Pieter Gerritsz Bicker, die in een turbulente tijd leefde waarin het protestantisme tot bloei kwam (en protestanten als ketters werden gezien en vervolgd werden). Hij was handelaar en had een succesvolle brouwerij in Amsterdam. Hij was de grondlegger van het Bicker kapitaal.
Zijn oudste zoon Pieter Pietersz Bicker nam de brouwerij over. Ook zijn tijd was roerig te noemen met de Beeldenstorm en de Opstand van Willem van Oranje. (Amsterdam stond aan de kant van de Spaanse koning) Na de Alteratie bloeit Amsterdam weer op en wordt langzaam groter en groter.
Pieters oudste zoon Gerrit verkocht de brouwerij en investeerde in de VOC, succesvol. Zijn zoons bleven ook veel invloed hebben in Amsterdam en de Nederlanden, waarbij ze wisten te profiteren van de oorlog met Spanje en van de slavenhandel. Even keert het tij als ze Willem II tegen zich krijgen, maar dat duurt niet lang.
En tot slot Wendela Bicker, de dochter van een van de zoons van Gerrit, die trouwde met raadspensionaris Johan de Witt, die ook weer een hele belangrijke rol speelt in onze geschiedenis. Zij hadden weer te maken met de oorlog tegen Engeland….

Dit is natuurlijk even kort samengevat, zodat jullie een beeld krijgen van hoeveel er te vertellen is over deze familie en wat ze wel niet allemaal meemaakten in de roerige tijd waarin ze leefden! Hier wil je toch meteen meer over weten en lezen? Nou…

Wij zijn de Bickers! is dan zo de moeite waard! Het is een onwijs boeiende geschiedenis en Simone weet het zó levendig te vertellen. Je wordt echt aan de hand meegenomen terug in de tijd. Je wandelt zelfs gewoon met de hoofdpersonen door Amsterdam! In geur en kleur komt dat verre verleden tot leven. Ik wil nu ook in het echt al die locaties bezoeken! Dus, Simone: historische (Bicker) stadswandeling door Amsterdam een idee?

Dit is een non-fictie boek, maar het leest als een roman; vlot en heel toegankelijk. Knap gedaan!  En ik ben zo verliefd geworden op dit boek! Hoe het eruitziet, hoe het voelt, hoe het leest, hoe het je meevoert… Ik wilde na het uitlezen eigenlijk alleen maar meer, meer, meer. Wat Simone zegt is echt waar: Geschiedenis is magisch!  En laat het maar aan haar over om die tot leven te brengen!

Ben je nu heel nieuwsgierig geraakt naar het verhaal van deze Bickers en wil je al het moois met eigen ogen bekijken? Lees dan gauw verder, want ik mag een exemplaar verloten!

Jacoba heeft hier ook zo naar die schilderingen zitten kijken, besef ik. (…) en even ben ik in de zeventiende eeuw. Geschiedenis is magisch.

Winnen!
De winactie is inmiddels afgelopen! Heel erg bedankt voor het meedoen! Winnares Daniëlle heeft mail ontvangen!
Wat moet je doen om kans te maken op dit prachtige non-fictie boek?

  • Je volgt mijn blog via één of meerdere van de mogelijke kanalen
  • De winactie delen is lief! (niet verplicht)
  • Je laat een reactie achter onder dit blogbericht met een geldig mailadres
  • Je reageert vóór donderdag 14 maart, want dan neem ik contact op met de winnaar
  • Heb je gewonnen? Reageer dan ajb binnen 3 dagen op mijn mail, anders kies ik een andere winnaar

Succes!
-X- Judith

Wij zijn de Bickers!
ISBN 9789044637588 – Uitgever: Prometheus – 296 pagina’s – Verschenen: februari 2019

68 thoughts on “Wij zijn de Bickers! – Simone van der Vlugt (+ winactie!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.