De jongen onder water – Adam Baron

Ik ga je iets vertellen wat je niet zult geloven.
Ik, Timon Titus, heb nog nooit gezwommen.

Korte inhoud
Timon Titus (ja, echt!) heeft nog nooit van zijn leven gezwommen.
Het is dus logisch dat hij er enorm tegenop ziet als hij met school moet zwemmen. Gelukkig is hij goed voorbereid: hij heeft de borstcrawl gegoogeld en hij heeft een oude zwembroek van zijn vader gevonden. Nu kan er niets meer misgaan! Maar dan wordt zijn leven compleet overhoopgehaald.
Na het fiasco in het zwembad blijkt er een groot familiemysterie te zijn dat alleen Timon en zijn vrienden kunnen oplossen, want natuurlijk vertellen de volwassenen hem weer niets. Zal het Timon lukken om alle antwoorden te vinden? 

Ik, in een zwémwedstrijd? Terwijl ik nog nooit, ook niet één keertje, echt never nooit was wezen zwemmen…

‘Dus waarom toch? Timon, vertel me eens – waarom is je moeder nóóit met je gaan zwemmen?’ 

Mijn mening
Wat een mooierd om te zien, hè?! Die heldere kleur blauw, die glimmende gouden letters, die mysterieuze coverillustratie (van Benji Davies)… En dan kwam dit boek ook nog eens in prachtig bijpassend cadeaupapier binnen! Dat doet Billy Bones zo leuk! 

Timon Titus (9) – ja, hij heet echt zo! – heeft nog nooit van zijn leven gezwommen. Zijn (alleenstaande) moeder had altijd wel een excuus klaar. Nu gaat hij schoolzwemmen, zonder dat zijn moeder op de hoogte is, en hij heeft zichzelf flink in de nesten gewerkt, want hij heeft gedaan alsof hij heel goed kan zwemmen…
Er gebeurt, zoals je wel begrijpt, een ramp in het zwembad. Als zijn moeder ervan hoort raakt ze compleet overstuur. En de volgende dag is ze weg…
Timon komt er langzaam achter dat er dingen voor hem zijn verzwegen, dingen over zijn verleden. En geen enkele volwassene wil hem iets vertellen. Hij zal dus zelf maar op zoek moeten gaan naar de waarheid! Gelukkig krijgt hij daarbij hulp uit onverwachte hoek.

Je leest dit heerlijke verhaal echt vanuit het perspectief van een 9-jarige jongen en dat maakt het soms ontzettend grappig, want hij heeft natuurlijk niet alles helemaal door wat ik als lezer wel begreep. En sowieso is Timon een joch om op te vreten! Wat een geweldige hoofdpersoon! Ik heb zo van hem zitten genieten. En ik heb ontzettend met hem meegeleefd, want het is niet niks wat hij meemaakt. Zijn altijd zo veilige en simpele leventje staat compleet op zijn kop. De veilige waarheid die voor hem gecreëerd was door zijn familie kon natuurlijk niet eeuwig blijven duren…

Dit verhaal raakte me, want het is ontzettend mooi, maar daarnaast ook onwijs grappig! Daardoor wordt het ook niet zwaar, dat is fijn en maakt het goed leesbaar voor jonge kinderen. De opmaak past ook prima bij het verhaal; grappige typografie af en toe en de ietwat duistere zwart-wit illustraties van Benji Davies (niet heel veel overigens). Een mooi geheel.
En wat een mooie betekenis heeft de titel…  Kortom: een aanrader!!

Vertellen volwassenen je weleens dingen? Echte dingen die soms erg zijn, heel erg misschien wel, alle dingen die gebeuren in het leven? In het echte leven?

De jongen onder water
ISBN 9789030504085 – Uitgever: Billy Bones – 240 pagina’s – Verschenen: november 2018 – Originele titel: Boy Underwater – Vertaald door: Anneke Bok – Illustraties: Benji Davies – Leeftijd: 10+

[bol_product_links block_id=”bol_5c6a6ebb79e66_selected-products” products=”9200000095692071″ name=”jongen” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

2 thoughts on “De jongen onder water – Adam Baron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.