Van klein tot groots: Audrey Hepburn & Anne Frank


Ik ontving weer twee prachtige kinderboeken uit de reeks Van klein tot groots; “een reeks waarmee kinderen én volwassenen de levensverhalen ontdekken van belangrijke vrouwen uit de wereldgeschiedenis. Elk deel laat zien hoe een klein meisje met een grote droom opgroeide tot een sterke vrouw met grootse ideeën.” Eerder verscheen al een deel over Coco Chanel, nu zijn Audrey en Anne aan de beurt!

Kleine Audrey was een lief, vrolijk meisje dat in Arnhem woonde.
Ze wilde later ballerina worden, of misschien wel actrice.

Van klein tot groots: Audrey Hepburn
“Het tweede boek uit de serie ‘Van klein tot groots’ gaat over Audrey Hepburn.

Naast filmster en een schoonheids- en stijlicoon was Audrey vooral een vrouw die de wereld veroverde met haar toewijding. Haar bescheiden en menslievende levenshouding leidde ertoe dat ze ambassadrice werd voor UNICEF en kinderen hielp in de meest hulpbehoevende landen ter wereld. Voor het werk dat zij verrichtte zal iedereen ter wereld haar eeuwig dankbaar zijn.”

Audrey geloofde in de kracht van roze, chocola en kusjes.
En ze geloofde dat gelukkige meisjes de mooiste meisjes zijn.

Anne was een klein Joods meisje dat werd geboren in Duitsland. Samen met haar ouders en haar zus Margot woonde ze in Frankfurt, waar ze heel gelukkig was.

Van klein tot groots: Anne Frank
“Het derde boek uit de serie ‘Van klein tot groots’ vertelt het verhaal van Anne Frank, een Duits meisje van Joodse afkomst dat tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdook uit angst voor de nazi’s. Ze schreef haar ervaringen op in een dagboek, tot ze na ruim twee jaar werd ontdekt en weggevoerd naar een concentratiekamp. Daar stierf ze, slechts een paar weken voor het einde van de oorlog. Haar dagboek werd vertaald in meer dan 70 talen en geeft een stem aan meer dan een miljoen kinderen die zijn omgekomen tijdens de Holocaust.”

Anne schreef in haar dagboek dat ze bang was om gearresteerd te worden door de nazi’s. Haar familie besloot zich te verstoppen op een geheime plek, het Achterhuis, verborgen achter een boekenkast.

Mijn mening
Weer twee boeken om meteen verliefd op te worden!  Dit keer over mijn idool Audrey Hepburn en over Anne Frank. Ik besefte me toen ik besloot om ze samen in één blogpost te plaatsen, dat ze al eens eerder samen voorkwamen op mijn blog; in mijn recensie over Audrey & Anne! Dus zo’n gekke combi is het niet eens, ze zijn echt verbonden met elkaar…

Het boek over Audrey Hepburn vertelt in kleurige prenten in het kort het verhaal van Audrey, die er als kind van droomde om ballerina of actrice te worden, maar door de oorlog was ze te verzwakt om ballerina te kunnen worden. Actrice worden lukte wel en ze was heel erg succesvol. Maar nooit vergat ze de barre jeugd die ze gehad had en dat er nog altijd kinderen met honger waren op de wereld. Voor UNICEF reisde ze de wereld rond en wist ze veel kinderen te helpen en blij te maken.
De illustraties in dit boek vind ik niet overal even mooi, maar tóch stralen ze iets heel liefs en warms uit en wisten ze me wel te betoveren! 

Het boek over Anne Frank heeft een hele andere illustratiestijl, een stijl die doet denken aan Escher. In zwart-wit, wat past bij de grimmige tijd waarin Anne leefde, en in bondige tekst wordt verteld over hun vlucht naar Nederland toen Hitler aan de macht kwam in Duitsland, hoe ze hier ook niet meer veilig waren, onderdoken in het Achterhuis en hoe Anne daar een dagboek bijhield, een dagboek wat later wereldberoemd zou worden…
De illustraties zijn ontzettend mooi, sfeervol (ook al is die sfeer wat donkerder) en kunstig zelfs op sommige pagina’s. Bijzonder dat haar dagboek het enige is wat kleur brengt in het verhaal. 

Achterin de boeken staan weer iets uitgebreidere biografieën zodat de boeken niet alleen voor hele jonge kinderen interessant en informatief zijn, maar ook voor grotere kinderen én zeker ook volwassenen.

Ik ben echt weg van deze reeks! Toegankelijke levensverhalen van bijzondere vrouwen met sfeervolle en aansprekende illustraties in steeds verschillende stijlen. Een ideale manier om kinderen al jong kennis te laten maken met geschiedenis.
Ik ben benieuwd wie de volgende dame gaat zijn die ik kan toevoegen aan mijn ‘verzameling’! 

Van klein tot groots: Audrey Hepburn / Anne Frank
ISBN 9789051166552 / 9789051166965 – Uitgever: De Vier Windstreken – 32 pagina’s – Verschenen: oktober 2018 / januari 2019 – Tekst: Maria Isabel Sánchez Vegara – Illustraties: Amaia Arrazola / Sveta Dorosheva – Vertaald uit het Spaans door: Antje Schoehuys-Blaak – Leeftijd: 6+

3 thoughts on “Van klein tot groots: Audrey Hepburn & Anne Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.