Circe – Madeline Miller

Toen ik werd geboren, bestond er geen benaming voor wat ik was. Ze noemden me nimf, in de veronderstelling dat ik net zo zou zijn als mijn moeder, tantes en duizend nichtjes.

Korte inhoud
In het huis van Helios, god van de zon en de machtigste onder de Titanen, wordt een dochter geboren. Circe is een vreemd kind, en zonder de goddelijke uitstraling van haar vader wordt ze uitgestoten door haar familie. Geïsoleerd wendt ze zich tot de gewone stervelingen voor gezelschap, waarbij ze een kracht ontdekt die verboden is voor de goden: hekserij. Wanneer de liefde haar ertoe brengt een vervloeking uit te spreken, stuurt Zeus Circe naar een verlaten eiland, waar ze haar vaardigheden verder ontwikkelt.

De wereld is echter een gevaarlijke plaats voor een vrouw alleen, en met haar onafhankelijkheid roept Circe de toorn van zowel mannen als goden over zich af. Om te beschermen wat haar het meest dierbaar is, moet Circe al haar krachten aanwenden. 

Die gedachte was deze: mijn hele leven was duisternis en diepten geweest, maar ik was geen onderdeel van dat donkere water. Ik was een schepsel in dat water.

Auteur
“Madeline Miller (1978) studeerde Latijn en oud-Grieks aan Brown University en geeft les in beide vakken. Ze woont in Cambridge, Massachusetts. In 2012 debuteerde ze met Een lied voor Achilles, waarvoor ze de Orange Prize ontving en dat in meer dan dertig landen in vertaling verscheen.”

Het is moeilijk te beschrijven wat er vervolgens gebeurde. Er ontwaakte een kennis in de diepste diepten van mijn bloed.

Mijn mening
Ik had dit boek al voorbij zien komen op Instagram, bij de Engelstalige uitgever(s), en had dit plaatje van een boek dus al op mijn netvlies staan. Ik was dan ook meteen enthousiast toen ik gevraagd werd de Nederlandse vertaling te lezen en bespreken!
De papieren omslag om dit gebonden boek is in ieder geval al prachtig en zeer aansprekend, zo met het goud-glimmende gelaat van Circe op de voorkant en de rug! (niet goed te vangen op foto’s)

Wat was ik werkelijk? Uiteindelijk kon ik het idee niet verdragen om dat te weten.

Je leert de ‘mindere godin’ (nimfen zijn een lage soort) Circe kennen, dochter van nimf Perse en god van de zon Helios. Ze is al vanaf haar geboorte anders en wordt algauw buitengesloten door haar familie. Als ze op een dag een sterveling weet te betoveren, uit liefde voor hem, komen zij en haar familie erachter dat ze een ‘Pharmakis’ is, een heks. Haar twee broers en zus blijken het ook te zijn, maar die hebben al iets bereikt in hun leven en zitten goed onder de duim van Titaan Helios en opperbaas Olympiër Zeus. Maar buitenbeentje Circe wordt ervoor gestraft en verbannen naar een onbewoond eiland, Aiaia.
Daar slaat ze haar vleugels uit en weet ze haar krachten te ontdekken en verdiepen. In al die eeuwen dat ze daar leeft heeft ze een hoop ontmoetingen met goden, maar vooral ook met stervelingen, goed en slecht, waar ze veel meer mee heeft dan met haar eigen volk. Maar kan een godin ooit écht een hechte band met een sterveling opbouwen? Ze overleeft ze natuurlijk allemaal…

Ik moest wel even inkomen bij dit verhaal vol mythische goden en wezens en dus vol namen – gelukkig staat er een namenlijst achterin! – en was even bang dat het me toch te traag en te vaag (ingewikkeld) zou gaan zijn…
Maar gelukkig begon Circe me na 50 pagina’s toch echt in haar ban te krijgen! Ik begon heel erg met haar mee te leven; ze wordt zo oneerlijk en wreed bejegend! En zij is juist de meest menselijke in die godenwereld, dus herken je het meest in haar. Ik heb haar wel echt in mijn hart gesloten tijdens het lezen!
En de oude wereld waarin Circe leeft komt ook helemaal tot leven in dit boek. Een wereld vol goden en mensen, goed en slecht en de keuzes die daartussen gemaakt moeten worden steeds weer…

Wat een magisch mooie vertelling is Circe! Het voerde me helemaal mee de klassieke oudheid en die godenwereld in en wist me zelfs te ontroeren. Leuk om oude bekenden waar ik vroeger al over las in jeugdboeken hier weer tegen te komen (Minotaurus, Ariadne, Medea…). Door dit boek krijg ik helemaal zin om me wat meer in die mythologie te verdiepen! En dan lees ik graag verhalen die net zo toegankelijk en betoverend zijn als deze. 

Ik word geen in een kooi opgegroeide vogel, dacht ik, die zelfs te sloom is om uit te vliegen als de deur openstaat.
Ik stapte de wouden binnen en mijn leven begon.

Mijn recensie maakt deel uit van een blogtournee rond ‘Circe’, dus je zult deze week meer recensies zien verschijnen, bij:

Connie’s Boekenblog
Drukinkt
Over Boeken
De Leestrein

Circe
ISBN 9789492086822 – Uitgever: Uitgeverij Orlando – 384 pagina’s – Verschenen: 4 januari 2019 – Vertaald uit het Engels door: Miebeth van Horn

[bol_product_links block_id=”bol_5c330a73c7f22_selected-products” products=”9200000095526503,9200000103096212″ name=”circe” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

5 thoughts on “Circe – Madeline Miller

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.