Remco leest: Het oordeel – John Grisham

Een verbijsterende moord
Een bizarre rechtszaak
En de diepe wonden die ze slaan in een kleine gemeenschap

Korte inhoud
Pete Banning is een van de meest geliefde inwoners van Clanton, Mississippi. Oorlogsheld, patriarch van een invloedrijke familie, herenboer, vader, goede buur en trouw lid van de Methodistische Kerk. Maar op een ochtend in 1946 staat hij vroeg op, rijdt naar het stadje, loopt de kerk binnen en schiet kalmpjes zijn vriend, de dominee Dexter Bell, dood. En alsof dat niet schokkend genoeg is: het enige wat Pete erover wil zeggen – tegen de sheriff, tegen zijn advocaat, tegen de rechter, tegen zijn familie en vrienden, en tegen de inwoners van Clanton – is ‘Ik heb niks te vertellen.’ Hij is niet bang voor de dood en bereid zijn motief mee het graf in te nemen.

In zijn meest schokkende en aangrijpende boek neemt John Grisham ons mee op een ongelooflijke reis van het Amerikaanse Zuiden ten tijde van de rassenscheiding van Jim Crow, naar de jungle van de Filipijnen tijdens de Tweede Wereldoorlog; van een krankzinnigengesticht vol geheimen, naar de rechtszaal van Clanton, waar een wanhopige advocaat er alles aan doet om zijn cliënt te redden. 

Auteur
“John Grisham is de auteur van meer dan dertig thrillers en romans, waarvan er vele werden verfilmd. Hij is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een van de succesvolste thrillerschrijvers aller tijden. In zowel zijn boeken als in zijn eigen leven voert hij strijd tegen onrecht en trekt hij zich het lot aan van diegenen in de samenleving die er alleen voor staan of niet de middelen hebben om voor zichzelf op te komen.” Meer: www.awbruna.nl

Remco leest
Pete Banning staat op een ochtend op en schiet een goede vriend van hem, een dominee, ogenschijnlijk zomaar neer. Gedurende zijn proces wil hij zijn motief niet prijsgeven. Het lijkt erop dat hij zijn redenen met zich mee het graf in zal nemen…
In het tweede deel kom je wat meer te weten over de achtergrond van Pete en komen er een hoop gruwelijkheden uit de Tweede Wereldoorlog naar voren.
In het derde deel gaan Pete’s kinderen zelf op zoek naar antwoord op de vraag waarom hun vader deed wat hij deed…

Het eerste deel van het verhaal vond ik frustrerend, omdat je per se wil weten waarom Pete zomaar zijn vriend doodschiet, maar dat antwoord krijg je maar niet!
Het tweede deel vond ik misselijkmakend (zegt wel wat over hoe goed Grisham het allemaal neergezet heeft) en liet mij ook een nieuw stukje Tweede Wereldoorlog kennen.
En het derde deel was het punt waarop ik niet meer kon stoppen met lezen, omdat ik net als Pete’s zoon ontzettend graag antwoord op mijn vragen wilde krijgen!

Dit boek is wel heel anders dan Grishams andere boeken, er speelt veel meer dan alleen het basisverhaal. Er was ruimte voor veel meer eromheen, meer achtergrond, nog diepgaander zeg maar.
Al met al geen standaard Grisham dus, maar ik heb wel – zoals altijd bij zijn boeken – ontzettend genoten van dit steengoede en verrassende verhaal!

Het oordeel
ISBN 9789400510432 – Uitgever: A.W. Bruna – 512 pagina’s – Verschenen: oktober 2018 – Originele titel: The Reckoning – Vertaald door: Jolanda te Lindert

[bol_product_links block_id=”bol_5c31033067fa4_selected-products” products=”9200000095274549,9200000095934460,9200000095274281″ name=”oordeel” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.