Valse hoop – Clare Mackintosh

Jij wilde voor me sterven, en ik voor jou – tenminste, dat dacht ik toen.
Het kwam geen moment bij me op dat een van ons misschien geen keus zou hebben.

Korte inhoud
Een jaar geleden beëindigde Anna’s moeder haar leven op exact dezelfde wijze als haar vader een paar maanden eerder. Sindsdien probeert Anna wanhopig zichzelf op de been te houden.
Een kaart op de sterfdag van haar moeder zet een reeks gebeurtenissen in gang die Anna doet vermoeden dat er meer achter de dood van haar moeder zit dan waar de politie vanuit ging.
Graven in het verleden blijkt gevaarlijk te zijn, soms is het beter alles te laten rusten. Maar dat is nu te laat…
Moord. Zelfmoord. Of zit het toch anders? 

Toen, bij hoogwater, wierp hij zich van de rots.
Mijn moeder, ziek van verdriet, volgde hem zeven maanden later, op precies dezelfde manier.

Auteur
Valse hoop (‘Let Me Lie’) is de derde thriller van Clare Mackintosh. Ze brak door met haar sensationele debuut Mea culpa (‘I Let You Go’). Ook haar tweede boek Ik zie jou (‘I See You’) werd met juichende recensies overladen.”

Weer lees ik de tekst:
Zelfmoord? Dacht het niet.

Mijn mening
Na Mea culpa en Ik zie jou, twee geweldige thrillers, is er nu Valse hoop van Clare Mackintosh! Net zo briljant als de vorige twee?

Anna’s ouders zijn allebei dood, ze hebben kort na elkaar op precies dezelfde manier zelfmoord gepleegd. Nu, een jaar verder, een vriend en een dochtertje van 8 weken rijker, begrijpt ze er nog steeds niets van. Haar ouders hadden heus zo hun probleempjes, maar waren echt niet suïcidaal, dus waarom hebben ze dit gedaan?
Dan krijgt ze, precies op de sterfdag van haar moeder, een kaartje: ‘Zelfmoord? Dacht het niet.’. Anna gaat ermee naar de politie en wil dat ze uitzoeken of het moord is geweest. Ze treft de gepensioneerde rechercheur Murray, die nog op het politiekantoor achter de balie werkt, en hij besluit haar, ondanks dat de zaak van haar ouders gesloten is, te gaan helpen.
Dan ineens gebeurt er iets waardoor Anna’s leven op zijn kop komt te staan en niet alleen in het heden, ook van haar verleden is ze niet meer zeker… En Murray begint op het spoor van de waarheid te raken, alleen wil Anna zijn hulp ineens niet meer…
Is het wel zo verstandig om de waarheid naar boven te willen halen? En is het wel veilig?

Wat een prachtige duistere cover, hè?! Het past perfect bij het sfeertje van het verhaal! Een verhaal wat me meteen in zijn greep had en raakte, door het verdriet van Anna om haar ouders en de vragen waar ze mee is blijven zitten. En dan ineens wordt het ook heel erg spannend, want wat wil degene die het raadselachtige kaartje stuurde? En wat is de waarheid??

In deel 1 lees je in cursieve stukjes het perspectief van iemand waardoor je zelf ook met allerlei vragen komt te zitten. In deel 2 wordt dat al wat duidelijker en zijn er weer andere raadselachtige hoofdstukken tussendoor, zo wordt de spanning goed opgebouwd én vastgehouden. Al vond ik deel 2 wel wat minder spannend dan deel 1 en deel 3.
Het laatste stuk is echt weer een knaller, waarin Clare niet alleen Anna’s wereld op zijn kop zet, maar ook die van de lezer…

Wat is Clare Mackintosh toch een onwijs goede thrillerauteur! Dat heeft ze met Valse hoop wel weer bewezen. Ze wist me weer enorm te verrassen met haar twists en afloop! Ik heb, ondanks het spanningsdipje, van begin tot eind genoten van dit boek en had hem het liefst in één ruk uitgelezen! (het leven gaat helaas ook door soms ) Weer een dikke vette aanrader dus!

Ga vooral niet op zoek naar antwoorden, Anna, want die zullen je niet bevallen.

Valse hoop
ISBN 9789026146381 – Uitgever: De Fontein – 416 pagina’s – Verschenen: augustus 2018 – Originele titel: Let me lie – Vertaald door: Jan Smit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.