Ik ben Vincent en ik ben niet bang – Enne Koens (Kerntitel Kinderboekenweek)

‘Ik ben Vincent en ik ben niet bang, niet bang, niet bang.’ 

Korte inhoud
Voor Vincent is school net als survivallen: je weet nooit precies wanneer je welke ramp kunt verwachten, dus je kunt je maar beter goed voorbereiden. Hij kent het SAS Survival Handboek dan ook uit zijn hoofd. En hij heeft altijd een blikje met handige survivalspullen bij zich. Maar het ergste moet nog komen: schoolkamp. Hij heeft nog zeven dagen om zich voor te bereiden.
Dan komt er een nieuw meisje bij hem in de klas, De Jas, en dat verandert alles… 

Altijd als ik op school zit, krijg ik het gevoel dat het overal leuker is dan hier.

Auteur
“Sinds ze afstudeerde als actrice heeft Enne Koens eigenlijk vooral geschreven: toneelteksten, liedjes en korte verhalen. In 2007 verscheen haar eerste roman Tot alles gezegd is. Daarna volgden haar YA-roman Vogel, waarmee ze de Jonge Jury Debuutprijs won, en het veelgeprezen Sammie en opa, dat door de Griffeljury met een Vlag & Wimpel is bekroond.”

Er zijn drie mogelijke routes. Ik neem altijd een andere, maar de jongens zijn zo snel. Soms lukt het me om op tijd weg te komen, maar meestal niet.

Van: Kinderboekenweek

Ze zouden allemaal moeilijke vragen stellen, en met een beetje pech zouden ze me zelfs naar de psycholoog sturen om te praten tot ik eindelijk normaal ben geworden.

Mijn mening
Dit boek won ik een tijd terug bij Boekwijzer en aangezien het verkozen is tot Kerntitel van de Kinderboekenweek (groep 7 & 8) vond ik het een mooi moment om hem eindelijk te gaan lezen.
En laat ik beginnen met de looks: het boek ziet er echt geweldig mooi uit! Het is zo mooi vormgegeven met de zwarte en groene pagina’s (met survivaltips!) tussendoor en de sfeervolle illustraties van Maartje Kuiper! En de korte inhoud raakte me meteen al…

Vincent (11) wordt vreselijk gepest op school en de enige die het weet is zijn oppas Charlotte (een soort grote zus voor hem). Ze mag het zijn ouders niet vertellen, want dan moet hij weer in therapie omdat hij ‘anders’ is en ‘normaal’ moet worden.
Vincent weet alles van survivallen en is daar ook altijd mee bezig. Binnenkort gaan ze met de klas op kamp – de hél – dus hij bereidt zich extra goed voor. Dat is wel nodig, wil hij weten te overleven…
Kort voor het kamp komt er een nieuw meisje in zijn klas, Jasmijn ‘De Jas’, en in dat stoere meisje lijkt hij eindelijk een vriendin te hebben gevonden. Maar hij kan haar niets vertellen over zijn pesters, want dan zal zij vast net zo slecht over hem gaan denken…
Hoe hard Vincent ook hoopt onder kamp uit te kunnen komen, de dag komt dat hij er toch naartoe moet en daar in de Belgische bossen blijkt dat hij dit keer écht op zijn survivalskills is aangewezen…

Dromer Vincent heeft geen vrienden, behalve veulen, worm, torretje en eekhoorn, waarmee hij in gedachten praat. Zij helpen hem door de dagen heen. Als Jasmijn naast hem komt zitten in de klas en er een klik is, hoop je zo ontzettend dat dit een oprechte vriendschap gaat worden en hij niet meer zo eenzaam zal zijn! Maar dan moet hij wel eerlijk tegen haar zijn…
Ik leefde zó intens mee met Vincent en mijn hart brak iedere keer dat die lelijke pestkoppen in actie kwamen. Ik wilde ze wel ik weet niet wat doen! Het komt allemaal zo levensecht over!

Ik had gewoon buikpijn van dit verhaal, het raakte me zó ontzettend! Het heeft echt heel veel indruk op me gemaakt. Naast verdrietig is het verhaal ook gewoon erg mooi en lief en zelfs een beetje grappig.
Ik ben Vincent en ik ben niet bang is een heel sterk verhaal over pesten, vriendschap en overleven in de wildernis die school heet.

Je moet altijd alert blijven, want juist als je denkt dat alles goed gaat, gaat het helemaal mis…

Ik ben Vincent en ik ben niet bang
ISBN 9789024578610 – Uitgever: L.S. Amsterdam – 184 pagina’s – Verschenen: augustus 2017 – Illustraties: Maartje Kuiper – Leeftijd: 10+

[bol_product_links block_id=”bol_5bbafbdf95a35_selected-products” products=”9200000075700070″ name=”vincent” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

One thought on “Ik ben Vincent en ik ben niet bang – Enne Koens (Kerntitel Kinderboekenweek)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.