Ik zie jou – Clare Mackintosh

Je doet elke dag precies hetzelfde.
Je weet precies waar je heen gaat.
Je bent niet alleen.

Korte inhoud
Wanneer Zoë Walker, tijdens een treinrit naar haar werk, tot haar verbijstering een foto van zichzelf in de krant ziet in de rubriek met seksadvertenties, is ze vastbesloten uit te zoeken hoe die foto daar terecht is gekomen. Ze heeft geen andere aanwijzingen dan de korrelige foto, een website en een telefoonnummer. Haar familieleden wuiven het weg als iemand die misschien veel op haar lijkt. Maar dan verschijnt er een foto van een andere vrouw, een vrouw die net als Zoë elke dag die trein neemt. Wanneer deze vrouw vervolgens gewurgd wordt gevonden, beseft Zoë dat ze gevaar loopt. Maar van wie komt dat gevaar? Iemand die net als zij dagelijks die trein neemt? Iemand die precies weet wat haar routines zijn?

Ik zie jou. Maar jij ziet mij niet.


Auteur
“Clare Mackintosh werkte jarenlang binnen de politiewereld. In 2011 begon ze als freelancejournalist en inmiddels is ze fulltime schrijver. Haar debuut Mea culpa was direct na verschijnen een grote hit in Engeland en wordt omschreven als een sensatie.” Ik zie jou is haar tweede thriller en was na verschijnen in de UK direct een hit.

Door die routine voel je je veilig.
Die routine zal je dood worden.

Mijn mening
Hier is dan, na het jullie lekker maken in april met het verslag van de lunch met Clare, eindelijk de recensie van Ik zie jou! Eindelijk mag ik écht met jullie delen wat ik ervan vond… Van Clare’s debuut Mea Culpa heb ik genoten, ben ik net zo enthousiast over deze tweede thriller?

Zoë reist elke dag met de trein naar en van het werk, elke dag dezelfde route, elke dag dezelfde routine. En ze is niet de enige. Op een dag ontdekt ze een foto van zichzelf in een seksrubriek in de krant. Hoe komt die foto daar? Wil iemand een grap met haar uithalen? Het telefoonnummer bij de advertentie is niet in gebruik en de website laat alleen een inlogpagina zien.
Dan ontdekt Zoë andere vrouwen die met hun foto in de krant staan, die ook met de trein reizen en die na plaatsing van de advertentie iets aangedaan is. Wanneer is zij aan de beurt? Ze is duidelijk in gevaar!
De enige die haar echt serieus lijkt te nemen is agente Kelly Swift, maar zij werkt niet meer voor de afdeling zedenpolitie British Transport, dus kan er officieel niets mee. Op eigen houtje gaat Kelly op onderzoek uit en met wat ze weet uit te vinden lukt het haar om toegevoegd te worden aan het team wat op de zaak zit. Zullen ze de dader, die beangstigend veel weet van zijn slachtoffers, op tijd oppakken voor er meer slachtoffers vallen en voor er iets met Zoë gebeurt?

Je leest dit verhaal vanuit de perspectieven van Zoë, die haast geobsedeerd is en paranoia raakt van het idee dat zij de volgende is, van Kelly, een moedige vrouw die echt geeft om wat er met de vrouwen gebeurt en die zo haar eigen motieven heeft om de dader te grijpen, en vanuit de stalker. De cursief gedrukte hoofdstukken van die laatste zijn behoorlijk creepy! Hij weet veel van de dagelijkse routine van de vrouwen, beangstigend veel. Je waant je veilig op de automatische piloot iedere dag, maar eigenlijk maakt het je juist heel kwetsbaar…

Clare heeft de spanning echt weten opbouwen in het verhaal. Ook wist ze mij paranoïde te maken, ik heb echt bijna iedereen verdacht die maar voorbijkwam! En nog werd ik flink verrast, tot twee keer aan toe, op het einde… Heel knap!
Het verhaal is echt zenuwslopend spannend, je wordt helemaal meegesleurd in de levens van Zoë en Kelly en de zoektocht naar wie er achter de advertenties en de creepy website zit. Ik heb Kelly echt in mijn hart gesloten en ben blij dat Clare beloofd heeft haar nog terug te laten komen.

Met Ik zie jou heeft Clare Mackintosh het weer gedaan! Weer een onwijs spannende thriller met een verrassende wending… Ik ben en blijf fan!
(Vanaf
7 juni in de boekhandel!)

Ik zie jou
ISBN 9789026137754 – Uitgever: De Fontein – 384 pagina’s – Verschijnt: 7 juni 2017 – Originele titel: I see you – Vertaald door: Kris Eikelenboom

3 thoughts on “Ik zie jou – Clare Mackintosh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.