Vergeet me niet – Julia Heaberlin

Toen ze negentien was, verdween ze, alsof er een lasso uit de wolken was gekomen en haar omhoog had gesleurd.
Ik weet dat dat de dag was waarop ik angst kreeg voor dingen.

Korte inhoud
In het verzorgingshuis waar hij zit krijgt Carl Feldman bezoek van een jonge vrouw. Ze beweert dat hij jaren geleden haar zusje heeft gekidnapt en vermoord en dat hij verantwoordelijk is voor de dood van meerdere meisjes in Texas, zaken die nog altijd als cold cases te boek staan. Maar Carl lijdt aan dementie. Hij zegt dat hij zich hier niets van herinnert.

Is Carl Feldman een seriemoordenaar of een gebroken oude man? Ziek of een ziekelijke leugenaar? In een zenuwslopende race tegen de klok gaan de jonge vrouw en de oude man op zoek naar de waarheid. Een reeks verontrustende foto’s voert hen langs de plekken waar de meisjes destijds zijn vermoord… 

Het heeft heel, heel lang geduurd voor ik de man vond die ik ervan verdenk dat hij mijn zus vermoord heeft.

Auteur
“Julia Heaberlin is de auteur van Black-Eyed Susans. Ze werkte als journalist voor de Fort Worth Star-Telegram, The Detroit News en The Dallas Morning News, en was onder meer verantwoordelijk voor een reeks artikelen over de verbijsterende en tragische moord op een aantal willekeurig gekozen meisjes en vrouwen die in de woestijn van Mexico waren begraven. Een andere reeks betrof vrouwen die het slachtoffer waren van huiselijk geweld. Eerder schreef zij Lie Still en Playing Dead, dat in Nederland verscheen onder de titel Beste Tommie. Vergeet me niet is haar nieuwste thriller.”

‘Ik vraag me af waarom je niet bang bent dat ik jou ook vermoord.’ 

Mijn mening
De vorige thriller van Julia Heaberlin, Black Eyed Susans, vond ik heel sterk, was deze net zo goed?

De vrouwelijke hoofdpersoon (24, haar naam weet je niet) is op haar 12e haar oudere zus Rachel kwijtgeraakt. Ze verdween op een dag en is nooit meer teruggevonden. De vrouw is ervan overtuigd geraakt, na jaren obsessief onderzoeken, dat Rachel vermoord is door ‘seriemoordenaar’ en fotograaf Carl Feldman, de man die verdacht wordt van meerdere verdwijningen, maar waar nooit voldoende bewijs voor gevonden is.
Ze weet hem te vinden in een verzorgingshuis voor dementerenden en doet zich voor als zijn dochter om hem met zich mee te krijgen voor een ’tripje’ van tien dagen. Hij weet dat zij zijn dochter niet is, maar grijpt de kans met beide handen aan. Haar doel is hem te confronteren met zijn foto’s van locaties in Texas waar zij vermoed dat hij slachtoffers gemaakt heeft. Hopende op een spoor van haar zus…
Carl lijkt minder dement dan hij zich voordoet, al is zijn geest duidelijk niet helemaal in orde. Is hij een heel goed acteur en is hij wél een wrede moordenaar, die meer weet dan hij laat blijken, of kan hij zich die meisjes écht niet herinneren?

Heel apart om een boek te lezen waarin de hoofdpersoon geen moment bij naam wordt genoemd, zelfs niet een van haar aliassen. Pas op het eind wordt haar naam bekend.
Het verhaal leest vlot, heeft humor en is onwijs boeiend en zeker niet standaard zo met een zoektocht van slachtoffer én (vermoedelijk) dader naar de waarheid. Ontzettend spannend is het aan de ene kant niet, want heel veel gebeurt er niet, maar tóch zit er de hele tijd wel een beangstigend sfeertje aan het verhaal en vraag je je de hele tijd af wanneer er iets vreselijks gaat gebeuren en wie er nou wie voor de gek aan het houden is…

Ondanks dat het geen retespannende thriller is, vond ik deze roadtrip achter geesten uit het verleden aan wel ontzettend pakkend en bijzonder en de afloop heel bevredigend. Ik wil zeker meer van Julia Heaberlin lezen, want ze wist me weer te verrassen, en ik denk dat ik ook maar eens op zoek moet naar een exemplaar van Beste Tommie

Zo vind je de moordenaar van je zus:
1. Maak een plan.
2. Wees bereid te sterven.

Vergeet me niet
ISBN 9789400509542 – Uitgever: A.W. Bruna – 352 pagina’s – Verschenen: juni 2018 – Originele titel: Paper Ghosts – Vertaald door: Saskia Peterzon-Kotte

[bol_product_links block_id=”bol_5badbd85b5a27_selected-products” products=”9200000090886215,9200000092437604″ name=”vergeet” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

3 thoughts on “Vergeet me niet – Julia Heaberlin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.