Black Eyed Susans – Julia Heaberlin

Black Eyed Susans - Julia Heaberlin

Er zijn tweeëndertig uur van mijn leven kwijt. […]
Zorg dat ik het me nooit zal herinneren.

Achterflap
“Op haar zestiende werd Tessa Cartwright door een seriemoordenaar voor dood achtergelaten op een akker in Texas, samen met de lichamen van drie andere slachtoffers. Ze was de enige overlevende, met slechts vage herinneringen aan wat haar was overkomen. Vanaf die dag stond zij bekend als een van de ‘Black-Eyed Susans’, een bijnaam die verwees naar de bloemen die groeiden op de vindplaats van de meisjes. Het was Tessa’s verklaring die de dader in de dodencel deed belanden. Althans, dat dacht ze…

Bijna twintig jaar later ontdekt Tessa bij haar huis een veld vers geplante, bloeiende Black-Eyed Susans. Ze gelooft dat het een teken is van de moordenaar, die nog vrij rondloopt. Bang geworden dat door haar nu een onschuldige vastzit, besluit ze de verdediging te helpen. Maar ze wordt geplaagd door flarden van herinneringen en vreest voor de veiligheid van haar dochter. Wat niemand weet is dat het angstige, fragiele meisje dat Tessa was, een muur van geheimen om zich heen heeft gebouwd.”

Ik ben het Cartwright-meisje dat vroeger met een gewurgde studente en een hoop menselijke botten werd gedumpt voorbij Highway 10, op een verlaten stuk akker bij het erf van Jenkins. […]
Ik ben een van de vier Susans. De geluksvogel.

Auteur
“Julia Heaberlin is de auteur van Black-Eyed Susans. Ze werkte als journalist voor de Fort Worth Star-Telegram, The Detroit News en The Dallas Morning News, en was onder meer verantwoordelijk voor een reeks artikelen over de verbijsterende en tragische moord op een aantal willekeurig gekozen meisjes en vrouwen die in de woestijn van Mexico waren begraven. Een andere reeks betrof vrouwen die het slachtoffer waren van huiselijk geweld. Eerder schreef zij Lie Still en Playing Dead, dat in Nederland verscheen onder de titel Beste Tommie. Momenteel schrijft Heaberlin aan haar nieuwe thriller.”

Mijn mening
Laat ik beginnen met de cover: wow! Dat zwart met die gele bloemen, “Black Eyed Susans”, en dat meisje met de rode haren eronder. Mysterieus en spannend… De korte inhoud sprak me ook meteen aan: een meisje dat een tragische gebeurtenis overleeft, geen herinneringen heeft aan die tijd en nu jaren later begint te twijfelen of de juiste man wel in de dodencel zit. En dan de vraag: wie plant die bloemen bij haar huis? Loopt de moordenaar inderdaad nog vrij rond?

Dit boek las zo lekker weg en was zo spannend, ook in psychologische zin, dat ik er doorheen ben gevlogen. Het verhaal is inderdaad een beetje mysterieus, want doordat Tessa zich niet kan herinneren wat er gebeurd is en het gezicht van de dader niet kent vraag je je steeds af wat de waarheid is. Heeft haar geheugen iets verdrongen? En wat is er met haar jeugdvriendin Lydia, die na het proces ineens spoorloos verdween?

Je leest het verhaal vanuit het perspectief van Tessa in het heden en Tessie (zoals ze als kind genoemd werd) in het verleden, vlak na haar verdwijning, als ze behandeld wordt voor haar trauma en het proces eraan zit te komen. Het proces waarbij misschien een onschuldige man achter de tralies is verdwenen…
Het is duidelijk dat Tessa psychisch flink beschadigd is, ook al heeft ze haar leven opgepakt en heeft ze zelfs een tienerdochter, Charlie. Ze twijfelt er sterk aan of de juiste man is opgepakt en voelt zich schuldig over zijn veroordeling. Zijn executie zit eraan te komen en Tessa, verdedigend advocaat Bill en forensisch wetenschapster Jo werken keihard om bewijzen van zijn onschuld te vinden. Tessa moet daarbij in haar geheugen graven en dat is niet makkelijk. Zullen ze op tijd zijn?

Ik vind Black Eyed Susans echt een hele sterke thriller, hij was boeiend van begin tot eind, het verhaal liet me gewoon niet los! Spannend, mysterieus en verrassend, kortom: een aanrader!

Dit boek is boek van de maand bij Jenny en mij, dus haar mening kun je binnenkort ook lezen: hier.

Black Eyed Susans
ISBN 9789400507159 – Uitgever: A.W. Bruna – 352 pagina’s – Verschenen: 19 april 2016 – Vertaald door: Saskia Peterzon-Kotte
Bestel je het boek via deze link bij Bruna, krijg ik er een kleine vergoeding voor.

7 thoughts on “Black Eyed Susans – Julia Heaberlin

  1. Fijne recensie, dit lijkt me echt een ontzettend spannend en goed boek! Ik had er nog niet eerder over gehoord, maar hij gaat nu op m’n lijstje :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.