Nieuwe maan – Sarah Crossan

‘Ze denken dat ik iemand iets heb aangedaan.
Maar dat is niet waar. Onthoud dat goed, oké?’

Korte inhoud
Joe heeft zijn broer al tien jaar niet gezien. De reden daarvoor is gruwelijk: Ed wacht zijn doodstraf af in een gevangenis in Texas, mijlenver van Joe en de rest van hun disfunctionele gezin. Wanneer de executiedatum vastgesteld wordt, is Joe vastbesloten om zijn broer nog een laatste keer te ontmoeten. Zonder geld of back-up vertrekt hij naar Texas. Maar terwijl het aftellen begint, ontstaat er ook nieuwe hoop. 

Ik dacht dat Ed wel weer zou bellen.
Ik dacht dat hij naar huis zou komen.

Maar dat gebeurde niet.

Auteur
“Sarah Crossan woonde in Dublin, Londen en New York en woont momenteel in Hertfordshire. Ze studeerde Filosofie en Literatuur en werkte daarna jarenlang als lerares Engels voordat ze fulltime schrijfster werd. Haar werk wordt alom bejubeld. Ze won de Carnegie Medal en de YA Book Prize 2016 en kwam vele malen op de shortlist voor verschillende prijzen.”

En het wordt de ergste tijd van mijn leven.
De ergste tijd van iederééns leven.

Voor iedereen die mag blijven leven.

Mijn mening
Het vorige boek van Sarah Crossan, Een, vond ik heel indrukwekkend. Ook dit boek heeft me niet onberoerd gelaten kan ik je alvast verklappen…

Joe’s (17) grote broer Ed zit al tien jaar in de gevangenis in Texas. Hij heeft de doodstraf gekregen voor het doden van een agent, maar hij zegt onschuldig te zijn… Nu de datum van zijn executie vastgesteld is, besluit Joe om naar Texas te gaan.
Zijn moeder is vertrokken, zijn tante heeft haar handen van Joe en zijn zus Angela afgetrokken en zwijgt Ed al jaren dood, en Angela heeft geen geld om mee te gaan. Joe gaat dus alleen en zoekt daar een tijdelijke woning en een baantje, want ook hij heeft geen rooie rotcent.
Vanaf dat moment bezoekt hij Ed, die hij al tien jaar niet gezien heeft, dagelijks. Ze leren elkaar opnieuw kennen en blijven hoop houden, want Ed’s advocaat blijft voor hem vechten…

Hoop, je gaat eraan kapot.

Ook dit boek is in vrije versvorm geschreven, wat het meteen al heel bijzonder maakt. Ik vind het heerlijk lezen en het echt iets extra’s geven aan het indrukwekkende verhaal. Alsof je poëzie leest, maar toch ook weer niet.
Tijdens het lezen bleef ik quotes noteren en paginanummers van pagina’s waar ik een foto van wilde maken voor jullie, alles is zó mooi!

Het verhaal had me vanaf de eerste zin te pakken en liet me zelfs na het lezen nog niet los. Je leeft zo ontzettend mee met Joe en voelt zijn eenzaamheid en de hoop die hij en Ed hebben tot op het laatste moment. ‘Zal het de advocaat toch nog lukken?’
Nieuwe maan is gewoon echt een hartverscheurend mooi verhaal! Het kwam keihard bij me binnen… Ik heb flink zitten sniffen op het eind! Sarah Crossan heeft het weer gedaan: ook dit boek is een pareltje!

Is Ed onschuldig?
Ik bedoel,
ik heb het hem nooit ronduit gevraagd.

Nieuwe maan
ISBN 9789020608649 – Uitgever: Pepper Books – 386 pagina’s – Verschenen: april 2018 – Originele titel: Moonrise – Vertaald door: Sabine Mutsaers – Leeftijd: 15+

[bol_product_links block_id=”bol_5b584e0e1d86f_selected-products” products=”9200000084910515,9200000095727171,9200000057111415,9200000064901995″ name=”nieuwe maan” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.