Een – Sarah Crossan

Een

Tippi en ik zijn niet wat je noemt normaal –
mensen zoals wij zie je niet iedere dag
of eigenlijk
zie je ze nooit.

Mensen met een beetje fatsoen
noemen ons een Siamese tweeling…

Korte inhoud
“Grace en Tippi zijn een Siamese tweeling van bijna zeventien die niet anders weten dan dat ze samen zijn. Hun leven verandert echter drastisch wanneer ze niet langer thuis les kunnen krijgen, maar naar de lokale middelbare school moeten. Daar ontkomen ze niet aan gestaar en gepest, maar ontdekken ze ook dat anders zijn soms voordelen heeft. Wat ze echter nog niet weten is dat ze een hartverscheurende beslissing moeten nemen; een beslissing die hun leven nog ingrijpender zal veranderen.

Sarah Crossan combineert in Een een vrije versvorm met een prachtig verhaal over identiteit en verbondenheid. Het aangrijpende verhaal en de intuïtieve stijl maken Een tot een toegankelijk en adembenemend boek. Een stijl die je zal overrompelen en een verhaal dat je hart in tweeën breekt.”

Toch
kan ik wel
honderd dingen verzinnen
die erger zijn
dan het leven samen met Tippi.

Auteur
“Sarah Crossan woonde in Ierland, Engeland en New York. Ze studeerde Filosofie en Literatuur en werkte daarna jarenlang als lerares Engels voordat ze fulltime schrijfster werd. Haar werk wordt alom bejubeld en stond op de shortlist voor onder andere de Carnegie Medal, de Irish Book Awards en de CBI Book Of The Year Award 2015.”

Een 2
Mijn mening

Het allereerste wat opvalt aan dit boek is de, in mijn ogen, prachtige omslag. De kleurencombinatie, de eenvoudige afbeelding: een aantrekkelijk geheel!
Het tweede wat opvalt is als je begint met lezen: de manier van schrijven en vormgeven is heel bijzonder. Het lijkt een soort gedicht… Kennelijk heet dat een “vrije versvorm”. Ik kende het nog niet, maar het is mooi en het leest onverwacht prettig!

Het onderwerp van dit boek is óók heel bijzonder, want wie heeft er al eens een verhaal gelezen over een Siamese tweeling? En dan ook nog eens vanuit het perspectief van één van de twee.
In dit geval zijn Tippi en Grace de hoofdpersonen. Grace is degene die het verhaal vertelt. Je merkt algauw dat, ondanks dat ze van onderen één zijn, ze toch echt twee hele verschillende persoontjes zijn. Tippi is wat temperamentvoller en egoïstischer en Grace is de rustige en meegaande van de twee.

De meiden maken wat mee als ze naar een privéschool gaan als hun ouders geen geld meer hebben voor thuisonderwijs. Alles wat ze willen is “normaal” zijn, maar ze worden veel nagestaard en krijgen de naarste opmerkingen naar hun hoofd. Toch vinden ze vrienden in Yasmeen en Jon, ook twee buitenbeentjes. Grace krijgt zelfs gevoelens voor Jon. Maar is liefde wel weggelegd voor een Siamese tweeling die nooit oud zal worden?

Wat is dit een onwijs mooi verhaal! Je leeft helemaal mee met Grace en krijgt een kijkje in een wereld die vrij uniek is. Je leert de meiden kennen alsof het je vriendinnen zijn, gewoon twee meiden van vlees en bloed, die toevallig bijzonder zijn. De auteur heeft het verhaal heel realistisch weten te vertellen, alsof het een biografie is die leest als poëzie…

Dit boek heeft me echt geraakt en liet me achter met tranen in mijn ogen en een wow-gevoel. Wat was ik gegrepen door dit unieke en intense verhaal wat eenvoudig gezegd gaat over één ding: liefde.
Ik wil iedereen aansporen om dit verhaal te lezen! Zo’n pareltje vind je niet gauw nog een keer. Als ik sterren zou geven aan boeken, zou ik dit boek een dikke 5* geven!

Een
ISBN 9789020608410 – Uitgever: Pepper Books – 240 pagina’s – Verschenen: juli 2016 – Originele titel: One – Vertaald door: Sabine Mutsaers
Bestel je via deze link bij Bruna, krijg ik een kleine vergoeding.

4 thoughts on “Een – Sarah Crossan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.