Baas van iets groots & Er is iets aan de kip met je hand

‘Spring!’ roept de circusbaas.
Grote Leeuw springt.
Wat een applaus! Ook kleine Muis klapt.

Baas van iets groots – Nelleke Verhoeff
Na een bezoek aan het circus is kleine Muis diep onder de indruk. Hij weet wat hij wil: Baas zijn van iets groots.
Maar Baas van iets groots word je niet zomaar.

‘Dat wil ik ook,’ zucht kleine Muis.
‘Wat?’ vraagt Mier.
‘Baas zijn van iets groots.
Dat lijkt me SUPER!’ 

Nelleke Verhoeff is een illustrator uit Rotterdam (°1961). Lange tijd was ze theatermaker. Enkele jaren geleden gooide ze het roer om en begon ze te tekenen. Haar theaterachtergrond is terug te vinden in haar beeldend werk.
Onder de naam Red Cheeks Factory verkoopt ze prints en postkaarten van haar werk. De ‘red cheeks’ staan voor enthousiasme, plezier en een vleugje verlegenheid. Ze heeft vaak rode wangen als ze tekent, net als haar figuren.
In 2015 illustreerde Nelleke haar eerste boek: Stil verwateren van Geert De Kockere. Daarna illustreerde ze nog enkele boeken van dezelfde auteur. Haar werk wordt omschreven als poëtisch, eigenzinnig, toegankelijk en humoristisch.”

Soms zit er in mijn buik
een beest dat gromt.
En weet je hoe dat komt?
Dat het gromt?
Het heeft honger!
En het lust alleen maar koek.
Of snoepjestaart. En ijsjes.
Of vijf lange vingers na elkaar.

Echt waar!

Er is iets aan de kip met je hand – Geert De Kockere, ill. Nelleke Verhoeff
Gedichten om je eigen gedachten te kriebelen.
Geert De Kockere speelt met klank en rijm in deze nieuwe dichtbundel voor jonge kinderen. De bijbehorende illustraties door Nelleke Verhoeff zijn kleur- en fantasierijk. Deze frisse bundel dierengedichten met verrassende doe-opdrachten mag in geen enkele klas van het basisonderwijs ontbreken.

Een pauw,
of hij nu laag zit of hoog,
of hij nu nat zit of droog,
een pauw houdt heel graag
zichzelf in het oog…

Mijn mening
Vandaag deel ik twee hele verschillende, maar toch op elkaar lijkende kinderboeken met jullie! Verschillend, want: één prentenboek en één dichtbundel. Gelijkend, want: allebei met de vrolijkmakende illustraties van Nelleke Verhoeff, allebei over dieren en allebei heel erg speels!

In Baas van iets groots wil kleine Muis na zijn bezoek aan het circus ook Baas worden van iets groots, maar hoe doe je dat? De maan, de bomen en de wolken luisteren in ieder geval niet naar hem… Maar samen met zijn vriend Mier weet hij toch wat te bedenken om zijn droom uit te laten komen!

Een heel lief en grappig verhaal over dromen uit laten komen, samenwerken en vriendschap. Muis pakt het eerst iets té groots aan, maar dan blijkt dat je met heel veel kleins ook iets groots kunt maken. Met vallen en opstaan kom je er wel! En de illustraties zijn grappig, kleurrijk en artistiek, kenmerkend voor Nelleke Verhoeff.

In Er is iets aan de kip met je hand (probeer die titel maar eens uit je hoofd na te zeggen! Mij lukt het steeds niet, haha!) staan heel veel grappige en speelse gedichtjes over dieren in allerlei soorten en maten. Over een Vos die zijn liefde aan een gans bewijst – ze is om op te eten, zeker weten! – of een kikker die in de pot met choco springt – dat verklaart bruine waterplassen! – of een kriebelkrabbelleeuw die kriebelkrabbelknuffels kriebelkrabbelfijn vindt…
En daarnaast staan er bij sommige gedichtjes vragen en opdrachten als: ‘wat vind jij kriebelkrabbelfijn?’, ‘kun jij kwáád tekenen?’, ‘wat kun je tellen? wat is ontelbaar?’.

Leuk om een dichtbundel ook een doebundel te maken! Zo kun je met kinderen aan de slag met dichten en er niet alleen over praten maar ook dingen mee doen; je zet ze aan het denken en ook aan het werk. Ik denk dat daar hele mooie dingen uit voort kunnen komen!
Daarnaast is het, in tekst en beeld, een geweldig kleurrijk en fantasierijk geheel, heel erg warm, heel erg grappig en lekker gek. Heel aansprekend!

Baas van iets groots
ISBN 9789462912847 – Uitgever: De Eenhoorn – 40 pagina’s – Verschenen: februari 2018 – Leeftijd: 4+

Er is iets aan de kip met je hand
ISBN 9789462912632 – Uitgever: De Eenhoorn – 112 pagina’s – Verschenen: september 2017 – Tekst: Geert de Kockere – Illustraties: Nelleke Verhoeff – Leeftijd: 5+

[bol_product_links block_id=”bol_5b4705d731138_selected-products” products=”9200000087866967,9200000081857737″ name=”verhoeff” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.