Stichting Dream4Kids: De droomdag van Beer

Dan ziet Beer de brief.
Hij leest de brief.
Beer is stil. Heel stil.
Hij zegt niks. Hij is zo
verdrietig, dat hij niet weet
wat hij moet zeggen.

Korte inhoud
In het grote dierenbos wonen Beer en Eekhoorn samen in een hol. Ze zijn de allerbeste vriendjes en doen alles samen. Op een dag als Beer boodschappen gaat doen krijgt Eekhoorn een brief; hij moet weg naar het Aller Buitenste Buiten Bos. Hij schrijft een brief voor Beer. Als Beer terugkomt is hij heel erg verdrietig. Het verdriet zit helemaal in zijn hart. Zijn vriendjes besluiten om een droomdag voor Beer te organiseren om hem weer blij te maken. 

Het verdriet zit van binnen,
helemaal in zijn hart.
Het lijkt wel alsof het
verdriet in zijn hart woont.

Stichting Dream4Kids
Dream4Kids organiseert unieke droomdagen voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar, die een traumatische ervaring achter de rug hebben (bijv. ernstige rouw, vechtscheiding, misbruik). Deze kinderen verliezen vaak het vertrouwen in zichzelf en de wereld. Door het vervullen van hun mooiste dromen geeft Dream4Kids deze kinderen weer moed en energie om in de toekomst te geloven.” (meer info over de stichting is te vinden op hun website)

“Onlangs lanceerde de stichting haar eigen kinderboek: De droomdag van Beer. Het boek is tevens onderdeel van het lespakket van de stichting. Dream4Kids wil hiermee op speelse manier over haar werk vertellen en kinderen laten zien hoe belangrijk dromen zijn.” (meer over het lespakket vind je hier)

We moeten iets bedenken.
Laten we iets doen voor
Beer, anders komt het niet
goed met hem, zegt Uil.

Mijn mening
Toen ik het mailtje ontving van Stichting Dream4Kids waarin ze vroegen of ik aandacht wilde besteden aan dit prentenboek, zei ik gelijk ja. De illustraties spraken me meteen aan én het idee erachter (en achter de stichting) vind ik erg mooi! Fijn dus om een steentje bij te kunnen dragen aan het verspreiden van hun mooie werk.

Beer en Eekhoorn zijn de beste vrienden en wonen samen. Op een dag komt Beer terug van boodschappen doen en vindt een briefje van Eekhoorn: hij moest onmiddellijk vertrekken… Beer is ontroostbaar en denkt nooit meer blij te kunnen worden. Maar daar zijn de andere dieren van het bos! Zij bedenken een plannetje om Beer op te vrolijken: ze gaan een droom van hem uit laten komen. Hopelijk ziet Beer dan dat je iemand wel ontzettend kunt missen, maar dat je daarnaast ook nog blij kunt zijn en lol kunt hebben…

Ik moet eerlijk zijn: het verhaal had hier en daar iets sterker/beter gekund, onder andere bij het stukje waar Eekhoorn zomaar ineens vertrekt (waarom? waarheen? waarom kan hij niet nog éventjes wachten?). Maar het is wel gewoon een heel mooi initiatief en een heel hartverwarmend verhaal! En de illustraties zijn erg warm, kleurrijk en lief.
Ik vind dit prentenboek een mooie manier om verdriet en verwerking onder de aandacht te brengen bij kinderen en erover in gesprek te gaan. En het laat zien: dromen kunnen uitkomen en je weer een lichtpuntje geven!

De droomdag van Beer
ISBN 9789462957947 – Uitgever: Datawyse BV, in opdracht van Dream4Kids – 28 pagina’s – Tekst: Carolien Overweg – Illustraties: Maggie Doedens (Souldesign) – Leeftijd: 4+

One thought on “Stichting Dream4Kids: De droomdag van Beer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.