Syntopia – Tanja de Jonge

‘Syntopia’ stond er op de gevel. (…) Het was modern, luxe en megacool. Timo zou er dolgraag willen wonen.

Korte inhoud
Syntopia is een woonomgeving waarin alles tot in perfectie is uitgevoerd. Een duizelingwekkend gebouw, zelfsturende elektrische auto’s en zichzelf vullende koelkasten met verantwoord voedsel… verzin iets en het systeem voert het uit.
Timo droomt ervan om op zo’n plek te wonen. Maar voor hem blijft de deur van dit paradijs dicht: wie het niet kan betalen, krijgt letterlijk geen toegang. Om binnen te komen zal hij Robin moeten veroveren, zijn klasgenote die wel het geluk heeft daar te wonen. Al snel komt hij erachter dat dit geluk een grimmige schaduwkant heeft.

‘Ik denk dat er iets raars gebeurt op die zolder. Ik wil weten wat er aan de hand is…’ 

Auteur
“Tanja de Jonge werkt als educatief medewerker bij de Bibliotheek Hoorn waar ze leerlingen begeleidt in de Brede School Bibliotheek. Eerder werkte ze als theatervormgever en docent Nederlands. In 2009 debuteerde met haar boek Dwaalspoor in de diepte.”

Als schakel in een eeuwige structuur,
verbindt de mens techniek en natuur.

Mijn mening
Ik kende de naam Tanja de Jonge wel, maar las nog niet eerder een boek van haar. Was dit een aangename eerste kennismaking?

Timo Thomassen blijft iedere dag even stilstaan bij het hypermoderne Syntopia-gebouw, een zelfvoorzienende woonomgeving, ontworpen door de rijke Haiko Trips. Hij en zijn ouders hebben geen geld om daar een appartement te kopen, maar zijn klasgenootje Robin woont er wel.
Dolgraag zou hij er eens binnenkijken, maar dat kan alleen als je uitgenodigd wordt door een bewoner. Toevallig vraagt Robin Timo en zijn vriend Milan om hulp; ze heeft het gevoel dat er op de afgesloten zolderverdieping van Syntopia vreemde dingen gebeuren, en ze wil met Milans drone een kijkje nemen. Dat is het begin van een reeks spannende en vreemde gebeurtenissen die Timo doen inzien dat het paradijselijke Syntopia lang niet zo paradijselijk is als de buitenwereld denkt…

Het verhaal sprak meteen tot de verbeelding; hoe zou zo’n prachtige futuristische flat eruitzien? Hoe gaaf zou het zijn als alles zo geautomatiseerd en zelfvoorzienend werkt als in die woningen? Het leven wordt je een stuk makkelijker gemaakt! Maar: weegt dat op tegen het feit dat alles wat je doet gezien en geregistreerd wordt? Dat je in feite een soort gevangene bent van het gebouw?
En daarnaast is het verhaal ontzettend spannend, want Haiko Trips blijkt een nogal vreemd en beangstigend idee te hebben bij wat hij een betere wereld noemt… Maar ook aan die geheime plannen die hij uitvoert zitten weer kanten waarvan je denkt: zou dat echt zo vervelend zijn?
Zelfs de kinderen, die wel doorhebben dat er iets niet klopt en strijden om de waarheid boven te krijgen, krijgen twijfels.

Een boek wat je aan het denken zet! Is dit de toekomst? Stel je eens voor…
En gewoon een lekker vlot lezend (jonger dan 13 kan ook makkelijk) futuristisch, maar heel realistisch voelend, avontuur. Boeiend van begin tot eind!

Syntopia
ISBN 9789025113971 – Uitgever: Uitgeverij Holland – 196 pagina’s – Verschenen: april 2018 – Leeftijd: 13+

[bol_product_links block_id=”bol_5b43926c9f6dd_selected-products” products=”9200000085203719,9200000094378849″ name=”syntopia” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

One thought on “Syntopia – Tanja de Jonge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.