Onderstroom – Linda Jansma

Levenloos ligt ze half op de keien langs het water; haar benen bewegen op het ritme van de golfjes die kalm en gestaag tegen de kant klotsen.

KORTE INHOUD 
“Door de gewelddadige dood van haar dochter Insa is Hesters leven vrijwel volledig verwoest, haar huwelijk gestrand en haar zeilschool in financiële moeilijkheden geraakt. Als na twee jaar alle cursussen eindelijk weer zijn volgeboekt komt Timo, een goede vriend van Insa, terug voor zeillessen. En hij is niet alleen, ook Timo’s vader is meegekomen en het is duidelijk dat hij een oogje op Hester heeft.

Dan wordt er in de buurt een meisje vermoord en een tweede zwaar verwond en begint Hester te vermoeden dat Insa’s moordenaar is teruggekeerd. Of nooit is weggeweest…”

De blik in zijn ogen toen hij in de auto van zijn vader stapte… Ik las er niet alleen verdriet en pijn in. Nee, er was meer. Schuldgevoel leek het wel, heel diep schuldgevoel.

Blauw op snede

MIJN MENING 
Een nieuwe thriller van Linda Jansma! Altijd fijn! En wat ziet deze er prachtig uit!

Twee jaar geleden werd Hesters dochter Insa (16) vermoord. Na een heel moeilijke tijd met hun zeilschool en haar man die haar en hun kinderen Jort (19) en Silke (22) heeft verlaten, is er nu eindelijk weer een goede zomer op komst, met een goed geboekte zeilvakantie met veel cursisten.
Ook Jelmer en zijn zoon Timo (toen een heel goede vriend van Insa) zijn weer van de partij. Hester heeft altijd het gevoel gehad dat Timo meer wist van wat er die noodlottige avond gebeurd is en ook nu lijkt Timo niet helemaal eerlijk. En zijn vader heeft duidelijk een oogje op Hester! Ze weet niet goed wat ze ermee aan moet…
Dan wordt er weer een dode tiener gevonden in de buurt van de zeilschool. En het lijkt wel heel erg op wat er twee jaar geleden gebeurde…
Is de moordenaar van Insa teruggekeerd? Of was hij er altijd al??

Zijn rouw was vermengd met schuldgevoel. Hij zou haar nooit kunnen vertellen hoeveel spijt hij had en zijn hele verdere leven met die verschrikkelijke pijn moeten rondlopen.

Laat ik meteen beginnen met wat ik wat minder vond aan dit boek…
Dit verhaal speelt zich af bij de zeilschool van Hester en haar kinderen, waardoor het (logischerwijs) heel veel over het reilen en zeilen   daar gaat, en laat ik daar nou echt helemaal niets mee hebben! Maar goed, dat kan natuurlijk gebeuren. En gelukkig leest het verhaal, zoals ik gewend ben van Linda Jansma, heerlijk vlot weg, dus werd ik genoeg gegrepen door de spannende kant van het verhaal…
Voor ieder hoofdstuk over Hester (er zijn er ook vanuit Timo, die met een groot schuldgevoel rondloopt en besluit op zoek te gaan naar antwoorden) staat er een cursief stuk waarin ze terugdenkt aan haar jongste dochter Insa en hoe ze was. Ik vroeg me wel af waar dat precies voor nodig was, maar had sterk het gevoel dat het zeker wel érgens heen zou gaan, en dat klopte.
Het verhaal is lekker meeslepend en je vraagt je de hele tijd af wíé nou de moordenaar is van Insa én of diegene dan ook verantwoordelijk is voor de dood van het meisje nu. Er zijn voor Hester (en de lezer dus) duidelijk meerdere verdachten, doordat meerdere personen zich verdacht gedragen. Lekker hoor, die spanning! Wie gaat nou de dader zijn? Waarom? Zou ik verrast worden door de ontknoping? Nou: JA! En daar ben ik altijd wel heel blij mee. Weer een hele fijne Linda Jansma dus, waar ik echt doorheen gevlogen ben! Op naar meer!

Mijn blik gaat opzij, langs de begroeiing, en dan zie ik het. ‘O mijn god,’ fluister ik.
Terwijl mijn hart in mijn keel klopt, ren ik langs de waterkant naar de plek waar ik iets groots zie drijven.

Onderstroom 
ISBN 9789461098696 – Uitgeverij: De Crime Compagnie – 304 pagina’s – Verschenen: februari 2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.