Boekverfilming: The Bookshop – Penelope Fitzgerald


In 2017 kocht en las ik het boek De Boekhandel, met zo’n titel en zo’n omslag is het natuurlijk een boek dat je als boekenliefhebber móet lezen! Ik weet nog dat ik het een mooi, maar wat traag verhaal vond. Toen ik hoorde dat er dit jaar een verfilming van dit verhaal in de bioscoop zou komen, was ik meteen erg benieuwd! Van Uitgeverij Karmijn en distributeur Cinéart kreeg ik twee (prachtige, zonde om in te leveren!) vrijkaartjes om de film te gaan zien en mijn ervaring met jullie te delen op mijn blog… 


Afgelopen zondag ben ik de film gaan kijken, samen met mijn moeder in bioscoop Tuschinski in Amsterdam  Een bijzondere plek om zo’n bijzondere film te gaan bekijken, gaf er wel een extra dimensie aan moet ik zeggen! (ook al zaten we gewoon in een klein, saai zaaltje, haha)


Waar gaat de film over? Op de website van Cinéart staat het volgende:
“In de verfilming van Penelope Fitzgerald’s DE BOEKHANDEL besluit weduwe Florence Green (Emily Mortimer, THE PARTY) haar leven weer op te pakken door een boekwinkel te openen. Ze is een krachtige vrouw die haar dromen najaagt, maar eind jaren vijftig in het Britse kustplaatsje doet haar winkel meer stof opwaaien dan verwacht.

Onder leiding van de welgestelde Violet Gamart (Patricia Clarkson, HOUSE OF CARDS) en haar man wordt Florence door haar dorpsgenoten op slinkse wijze tegen gewerkt. Toch vindt ze steun bij de mysterieuze Mr. Brundish (Bill Nighy, LOVE ACTUALLY), die vindt dat het stadje wel toe is aan wat verandering.

Schrijfster Penelope Fitzgerald won de Booker Prize en de waardering voor haar werk beleeft tegenwoordig een grote opleving. Deze boekverfilming van regisseur Isabel Coixet is een groot succes in Spanje waar de film 3 Goya’s (Spaanse Oscars) won voor Beste Film, Beste Regie en Beste Scenario.

THE BOOKSHOP won de ‘Prijs voor Beste Boekverfilming van het jaar’ op de Frankfurter Bookfair.”


Wat vond ik van de film?
Het is al een jaar geleden dat ik het boek las, dus ik kan niet helemaal zeggen of het heel getrouw is verfilmd. Wel heb ik het boek thuis weer even doorgebladerd en ik kreeg de indruk dat dat best het geval is!
Het verhaal is volgens mij wel íets romantischer gemaakt, wat ik erg fijn vond, en het einde is wat dramatischer, maar ook dat vond ik ontzettend gaaf gedaan en bedacht, net als de vertelstem die er in het boek niet is en bij de film wel; de volwassen stem van Christine, het jonge hulpje van Florence in de winkel.

Net als in het boek is het verhaal erg mooi én ook traag. Daar moet je je dus wel op voorbereiden. Maar weet je: het past zo perfect bij het verhaal! De lange stiltes, de gevoelens van ongemak (zelf voel je je ook helemaal ongemakkelijk af en toe, zo knap gedaan!), dat saaie Engelse dorpje aan de kust waar het altijd lijkt te regenen en waar niets te beleven is… (waardoor de rijke Violet Gamart zich volledig stort op het ten gronde richten van nieuweling Florence en de bewoners maar al te graag over van alles roddelen) Je voelt het, je beleeft het!

En dan die kleuren! Niks saai, somber en grijs, nee: prachtige kleuren in de filmbeelden, prachtige kleuren in de kleding van de acteurs. Niet knallend, maar onwijs intens, warm en sfeervol.

Geen moment saai om naar te kijken dus deze film, ondanks de traagheid. Je wordt gewoon helemaal meegevoerd het verhaal in en leeft mee met de hoofdpersoon. De acteurs zijn ook echt heel erg goed gecast. Emily Mortimer past perfect bij het beeld wat ik van Florence had en dat geldt ook voor Bill Nighy; wat zet die een geweldige Mr. Brundish neer!
Het moge duidelijk zijn: Ik vond het een hele geslaagde boekverfilming en echt een aanrader voor wie van boeken houdt! 

P.S.: De foto’s zijn van mezelf en de stills van Cinéart (met toestemming).

5 thoughts on “Boekverfilming: The Bookshop – Penelope Fitzgerald

  1. Ik heb zooo genoten van de film, voor mijn gevoel vonden meerdere mensen in de zaal de film traag maar ik houd juist van trage films, ik zoek de films daar juist op uit. Ik heb het boek lang geleden gelezen en wist ook niet of de verfilming juist is, ik herinner mij vooral de traagheid en de oudere man die nooit buiten kwam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.