Robin de Roodborst – Dan Ojari, Mikey Please & Briony May Smith

‘Wat is dat?’ vroeg een zacht stemmetje.
‘Mogen we het opeten?’ vroeg een ander.
‘Natuurlijk niet! Het is een vogel!’ zei een derde. (…)
‘Laten we haar houden,’ zei het allerzachtste stemmetje.
‘We noemen haar… Robin.’ 

Korte inhoud
“Robin Roodborst wordt als ze uit haar ei komt geadopteerd door een muizenfamilie. Met hen gaat ze op jacht naar kruimels in het Mensenhuis. Maar met haar vrolijkheid en gefladder trekt ze keer op keer de aandacht van de Kat.
Robin is ongelukkig: hoe ze ook haar best doet, het lukt haar niet zo stilletjes te zijn als een muis tot ze ontdekt dat haar kracht juist ligt in het anders-zijn.

Het prentenboek bij de Netflix-kerstfilm van het jaar!”

In het hol was het warm en knus
en de muizenfamilie droomde van kruimels. (…)
De beste kruimels lagen in het Mjensenhuis,
maar om die te snaaien moest je HEEL zacht doen,
anders werd de Kat wakker.

Mijn mening
We keken eerst de schattige Netflix-film ‘Robin Robin‘ en daarna las ik dit mooie prentenboek, wat daarop gebaseerd is, waar ik al van tevoren weg van was, want: illustraties van Briony May Smith!

Op een stormachtige nacht waait een ei het hol van een muizenfamilie in en daar komt een roodborstje uit. Ze besluiten het eenzame vogeltje te adopteren en noemen haar Robin.
Robin de Roodborst gaat graag mee op kruimeljacht in het Mjensenhuis met haar vader, broertjes en zusjes, maar zo stil als een muis zijn, dat lukt haar niet zo goed… Misschien heeft Ekster de oplossing? Het heeft iets te maken met de Krestmis Ster… Zal die haar wens kunnen laten uitkomen?

We vonden de film superlief en grappig en heerlijk sfeervol  en het prentenboek is dat ook! Het verhaal in het boek is natuurlijk wat minder uitgebreid dan in de film, sommige dingen komen er helemaal niet in voor, maar dat is logisch. En als je de film niet kent, mis je ook niets!  (En het doet ook niet af aan het verhaal)
Schattig hoe de muizenfamilie Robin adopteert, hoe zij zich als een muis probeert te gedragen (ook helemaal niet leert vliegen), maar hoe dat toch niet helemaal lukt, omdat ze nou eenmaal anders is… Lief en grappig hoe ze ‘met een TJILP en een BONK en een FLADDER en een KNAL’ steeds de gemene Kat weet te alarmeren. Sneu, hoe ze zichzelf graag wil veranderen omdat ze het steeds verpest voor haar familie en mooi hoe ze er uiteindelijk achter komt dat ze door zichzelf te zijn juist kan helpen!
Een hartverwarmend kerstverhaal, met onwijs prachtige, kleurrijke en sfeervolle illustraties van Briony May Smith!
 Van harte aanbevolen voor onder de boom!

‘De Krestmis Ster,’ zei Ekster opgewonden.
‘Die gebruiken de Mjensen om DINGEN te krijgen!
Eén keer per jaar zetten ze een oude stekelboom neer,
hangen er prachtige rommel in,
zetten de Krestmis Ster erbovenop en doen een wens!’ 

Robin de Roodborst
ISBN 9789047714002 – Uitgeverij Lemniscaat – 32 pagina’s – Verschenen: oktober 2021 – Vertaling: Johanna Rijnbergen – Illustraties: Briony May Smith – Leeftijd: 4+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.