Zwarte lieveling & Achtergelaten – Susanne Koster

‘Er is nu niets meer om bang voor te zijn, lieverd. Hier ben je veilig.’

Zwarte lieveling
Saskia is eindelijk buiten het bereik van haar stiefvader. Buiten het bereik van zijn vuisten. In het kindertehuis probeert ze een nieuw leven op te bouwen, maar het verleden dringt zich nog vaak aan haar op. Blauw wordt dan grijs, grijs wordt donkergrijs, tot er alleen nog zwart over is. Maar Saskia wil zich niet laten onderdompelen in het duister. Ergens diep vanbinnen zit een prachtige bloem, die vecht om tussen het onkruid omhoog te komen.

Verwacht niets, zei ze vermanend tegen zichzelf. Verwachtingen brengen teleurstelling en verdriet.

Achtergelaten
Jonka wordt, op aandringen van haar stiefvader, in een tehuis geplaatst. Vanaf dan heeft ze maar één doel: niemand tot last zijn en niets vertellen over wat er thuis is gebeurd. Toch knaagt er iets: haar moeder heeft haar immers gewoon laten vertrekken … Na vele omzwervingen maakt Jonka zich los van haar thuis en kiest zij haar eigen weg, ondanks de pijn en het gevoel in de steek gelaten te zijn.

Bak zou… Mama, mama… Nee, ze ging niet huilen. Ze was niet bang. Helemaal niet!

Auteur
Susanne Koster (1957) schreef verschillende jeugdromans en psychologische thrillers. Eerder verscheen haar psychologische Young Adult-roman Lege kamers bij Clavis. Zwarte lieveling en Achtergelaten zijn deel 1 & 2 in de opnieuw uitgegeven Oneindigheidstrilogie.

‘Buiten de deur houd jij je smoel over wat er hier in huis gebeurt, heb je dat goed begrepen?’

Mijn mening
Na het lezen van het indrukwekkende en aangrijpende Lege kamers van Susanne Koster, wilde ik ook zeker deze eerste twee delen van de Oneindigheidstrilogie lezen. Zijn ze net zo aangrijpend?

In deze boeken volg je de zusjes Saskia (tiener) in deel 1 en Jonka (van jong kind tot tiener) in deel 2, die thuis allebei mishandeld worden door hun stiefvader. Hun depressieve moeder kijkt met lede ogen toe, ze geeft al haar energie en liefde aan hun jonge broertje, wél een kind van hun ‘vader’.
Eerst wordt de kleine Jonka uit huis geplaatst door de stiefvader, ze zou onhandelbaar zijn. Nu leeft hij al zijn agressie uit op de wat oudere Saskia, die op gegeven moment door haar oom en tante wordt weggehaald daar. Bij hen kan ze alleen niet blijven, want dan zou haar vader haar zo weer weghalen. Ze komt in een tehuis in Amsterdam terecht.
De verwarde en beschadigde meisjes moeten allebei hun plek leren vinden, mensen weer leren vertrouwen, zich weer leren openstellen en hun wonden zien te laten helen. En ze moeten elkaar zien terug te vinden. Is er een gelukkige toekomst ver van hun stiefvader voor ze weggelegd?

De verhalen zijn ontzettend aangrijpend, ze weten te raken en een realistisch beeld te scheppen van de vreselijke jeugd die de meiden hebben en de wanhoop én hoop die ze voelen. Heel erg goed dat deze onderwerpen worden aangesneden! Achterin de boeken staat ook hoe je hulp kunt zoeken als je je in deze verhalen herkent.

Maar: helaas kon de schrijfstijl me minder bekoren… Zeker in deel 1 vond ik de zinnen erg kort, vond ik dingen erg makkelijk gaan en voelde het allemaal een beetje kinderlijk aan. Qua leeftijd van de hoofdpersonen had deze schrijfstijl beter bij het tweede deel gepast… Ik was er een beetje van in de war! Ook daar was de stijl niet helemaal mijn smaak, maar het was wel veel fijner dan bij boek 1.

De verhalen grepen me dus heel erg aan, de schrijfstijl minder. Toch ben ik nu wél heel erg benieuwd naar hoe het verhaal van de zussen verdergaat in deel 3!

Bibberen, trillen, koud, donkergrijs wordt diepzwart.

Zwarte lieveling & Achtergelaten
ISBN 9789044831375 & 9789044832013 – Uitgever: Clavis – 263 & 290 pagina’s – Verschenen: oktober 2017 & april 2018 – Deel 1 & 2 in de Oneindigheidstrilogie – Leeftijd: 13+

[bol_product_links block_id=”bol_5afbdfbc0c6e7_selected-products” products=”9200000079785182,9200000085089983″ name=”koster” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.