Verbeter je schrijfstijl – Wim Daniëls

Dit boek gaat dus over stijl, over de wijze waarop je iets kunt opschrijven. Het biedt een groot aantal voorbeelden van hoe je kunt formuleren met een mooi resultaat en hoe je de mist in kunt gaan.

Over het boek
“Hoe komt het dat mensen de ene tekst geïnteresseerd lezen en bij de andere tekst in slaap sukkelen? Waarom wordt het ene rapport enthousiast gelezen terwijl het andere direct in de onderste la verdwijnt? Waarom sorteert de ene reclameslogan effect en de andere niet? Waarom wordt de ene roman een pareltje genoemd en de andere een aanfluiting?

Het antwoord is stijl: een goede stijl versus een slechte stijl. Stijl is de presentatie van de inhoud. Tekstsoort, tekststructuur, woordkeuze, zinsbouw, spelling en interpunctie bepalen samen de stijl. En daarover gaat dit boek.

Ook jij kunt je stijl verbeteren en aantrekkelijker en overtuigender leren schrijven. Je hoeft je dan alleen maar te houden aan de stijlregels die in dit boek zijn geformuleerd. De regels worden gepresenteerd en toegelicht door Wim Daniëls, de onbetwiste taalkoning van het Nederlands.”

Daniëls houdt van mooie taal, maar dat wil niet zeggen dat hij wakker ligt van elke taalfout. ‘Het zijn taalregels, geen taalwetten.’ (Persbericht)

Mijn mening
Ik hou van taal en vond Nederlands ook altijd een leuk vak op school. Wel wat ingewikkeld qua regels soms, dus die heb ik ook niet allemaal onthouden of opgeslagen. Gelukkig gaat en ging het me op gevoel redelijk goed af, maar toch is het in sommige gevallen wel handig om mijn geheugen weer op te frissen!

In Verbeter je schrijfstijl vertelt Wim Daniëls waar je allemaal rekening mee moet houden als je teksten schrijft, fictie of non-fictie. De doelgroep bepalen is stap één, want daar stem je de woordkeuze op af. En verder let je natuurlijk op: spelling, zinsopbouw, leestekens en de opbouw van je tekst. Bij al deze onderwerpen geeft Daniëls heldere uitleg en veel voorbeelden ter illustratie.

Ik heb genoten van het lezen van dit leerzame boek. Er is een hoop bij me opgefrist en ik heb weer nieuwe dingen bijgeleerd. Deze stijlgids gaat mijn Groene Boekje worden; ik zal hem er in de toekomst vaak bij gaan pakken als ik ergens aan twijfel. Perfect zullen mijn teksten nooit worden want ik zal dingen ook op gevoel blijven doen of omdat ik het gewoon mooi vind zo, maar gelukkig zijn fouten maken menselijk en zijn de regels geen wetten! 😉

Verbeter je schrijfstijl is een lekker stevige, mooi rustig vormgegeven en zeer leerzame gids. Ideaal als je je manier van schrijven eens onder de loep wilt nemen en erachter wilt komen wat je misschien altijd al fout deed en hoe het beter kan. Een heel fijn compact naslagwerk voor schrijvers in allerlei soorten en maten.

Verbeter je schrijfstijl
ISBN 9789461262486 – Uitgever: Haystack – 232 pagina’s – Verschenen: oktober 2017

[bol_product_links block_id=”bol_5a8e873e27ee6_selected-products” products=”9200000079058457,9200000084275165″ name=”Verbeter” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

6 thoughts on “Verbeter je schrijfstijl – Wim Daniëls

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.