Voorlopers – Mirjam Hildebrand

‘Wij zijn Voorlopers,’ zegt ze op gedempte toon.
‘Wat?’
‘Kinderen van de toekomst. We lopen voor op de evolutie.’

Korte inhoud
De vijftienjarige Emma voelt zich ‘anders’: ze voelt, hoort en weet meer dan andere mensen. Wanneer de mysterieuze Philana haar vertelt dat Emma’s vader – die ze al ruim twee jaar niet meer heeft gezien – deel uitmaakt van een groep mensen die zich Voorlopers noemen, besluit Emma met haar mee te reizen… Maar eenmaal in het bergdorp in Frankrijk, waar de  Voorlopers zich gevestigd hebben, blijkt haar leven nog gecompliceerder te worden. Is Emma zelf ook een Voorloper? Waarom wil haar vader niet dat ze de Voorlopers helpt? Wat is er met de ouders van Philana gebeurd? En wie probeert haar in de val te lokken?

Welke wereld houdt Simon voor mij verborgen? Zal ik daar geluk vinden en me eindelijk mezelf voelen?

Auteur
“Mirjam Hildebrand studeerde psychologie aan de Universiteit Leiden en heeft haar eigen psychologiepraktijk in Haarlem. Daarnaast is zij schrijfster en vaste columnist voor haarlem.nieuws.nl. Ze werkte mee aan diverse verhalenbundels. Eerder verschenen haar succesvolle prentenboeken Opsekopse wereld en Rumme Rups.” Voorlopers is haar jeugdboekendebuut.

Beneden stroomt de rivier. Kalm in zijn eigen tempo. Dat vind ik het mooiste element van de natuur.

Mijn mening
Wat vond ik de korte inhoud van dit boek intrigerend! Hij ging meteen op mijn wensenlijst toen ik hem aangekondigd zag. Ik was dus heel blij dat ik hem voor Kluitman mocht bespreken.

Emma is anders, ze ziet en voelt dingen die andere mensen niet zien en voelen. Haar vader is er twee jaar geleden vandoor gegaan naar Frankrijk en op school wordt ze gepest, ze is dus niet echt gelukkig met hoe haar leventje nu verloopt.
Op een dag komt er een mysterieus meisje naar haar toe, ze is net als zij en ze weet waar haar vader is. Het meisje, Philana, biedt aan Emma naar hem toe te brengen. Ze gaan naar een nederzetting in Frankrijk, Precursor, waar meerdere Voorlopers wonen en geschoold worden.
Want dat is wat Emma en haar vader zijn, Voorlopers, en dat is waar haar vader haar voor af wilde schermen. Hij is dan ook helemaal niet blij om haar te zien. Maar door spannende verwikkelingen worden ze gedwongen om samen te werken en een gevaarlijke tocht te ondernemen…

Heel in het begin klinkt het een beetje alsof Philana Emma naar een soort sekte brengt, maar dat gevoel verdwijnt als Emma daar eenmaal is en je meekrijgt hoe het daar gaat en hoe de mensen zijn. Emma bloeit er op, maar krijgt ook steeds meer vragen. Mooi om haar ontwikkeling mee door te maken en haar steeds beter te leren kennen. Een fijne hoofdpersoon. En wat maakt ze een bijzondere dingen mee. Ik vond de connectie met haar Dierbaar, paard Nolan, zo ontzettend mooi!

Het verhaal had me echt in zijn greep. Zo bijzonder, maar ook zo spannend, zo meeslepend! Mirjam heeft echt een heel realistisch verhaal weten neer te zetten met geloofwaardige personages, ook al zijn de dingen die ze doen en meemaken niet helemaal te bevatten omdat ze dingen kunnen die de gemiddelde mens niet kan. Heel knap gedaan. Het verhaal en Mirjams woordgebruik wisten me ook echt te raken.
Ik wil heel graag meer lezen over Emma en de Voorlopers en de uitdagingen die ze te wachten staan!

Voorlopers
ISBN 978 90 206 5457 8 – Uitgever: Kluitman – 264 pagina’s – Verschenen: juni 2017 – Leeftijd: 13+

5 thoughts on “Voorlopers – Mirjam Hildebrand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.