Remco leest: Het eiland – John Grisham

Trey reed bij het laadplatform vandaan. Daarbij passeerde hij een patrouillewagen van de campusbeveiliging. Hij zwaaide even naar hen, maar ze reageerden niet. […]
‘Alles veilig, we verlaten de campus nu met meneer Gatsby en zijn vrienden.’

Korte inhoud
Bij een brutale roof uit de zwaarbeveiligde bibliotheek van de universiteit van Princeton worden vijf manuscripten van F. Scott Fitzgerald ontvreemd. Hoewel de toegesnelde politie er met de neus bovenop staat, weten de daders te ontkomen. De waarde van de unieke werken wordt op enkele tientallen miljoenen dollars geschat en de diefstal is groot nieuws. Maar ondanks alle inspanningen van de FBI, blijven de manuscripten spoorloos.

Zes maanden na de spectaculaire diefstal reist schrijfster Mercer Mann af naar Camino Island in het zonnige Florida, waar zij een deel van haar jeugd heeft doorgebracht. Mercer is echter niet teruggekeerd om herinneringen op te halen. Haar missie is om contact te leggen met Bruce Cable, de charismatische eigenaar van de Bay Books-boekwinkel. Bruce heeft een voorkeur voor mooie vrouwen, fijne spijzen en goede dranken. En voor zeer zeldzame boeken…

Auteur
“John Grishams carriΓ¨re als schrijver begon toen hij op een dag in de rechtbank het schokkende relaas hoorde van een 12-jarig meisje dat was verkracht. Het zette hem aan tot het schrijven van De Jury.
Sinds de publicatie van De jury heeft Grisham elk jaar een thriller geschreven, die stuk voor stuk bestsellers werden. Over de hele wereld zijn er meer dan 300 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht, in meer dan 40 talen.”

Remco leest
De term ‘brutale roof’ is heel treffend in dit verhaal waar in het begin van het boek inderdaad op een hele brutale manier kostbare manuscripten van F. Scott Fitzgerald gestolen worden. Hoewel de FBI vrij snel een eerste succes boekt, worden de manuscripten niet gauw teruggevonden. Maar niet alleen de FBI is ernaar op zoek, ook de verzekeringsmaatschappij zet alles op alles om ze terug te krijgen. Zij overtuigen schrijfster Mercer Mann om hen te helpen met de zoektocht. Ze verdenken iemand en zij is de ideale persoon om diegene uit de kast te lokken. Daarvoor reist ze af naar het eiland waar ze de meest gelukkige tijd van haar jeugd heeft doorgebracht: Camino Island.

Ik vond het spannend om aan dit boek te beginnen, omdat het een hele andere Grisham is, niet zijn bekende legal-thriller. Maar: al vanaf het begin zat ik helemaal in het verhaal en ik heb de rechtbank geen moment gemist! Het heeft meerdere verhaallijnen naast elkaar, waardoor je inzicht krijgt in meerdere kanten van het verhaal en ook wat achtergrond meekrijgt. De spanning werd lekker opgebouwd en de epiloog rondde het verhaal op een bevredigende wijze af. Het enige wat me opviel aan dit boek, was de vreemde subhoofdstuk-nummering, het had ook wel zonder gekund wat mij aangaat.
Maar echt last had ik er ook niet van.

Kortom: een hele fijne en zeer geslaagde niet-legal-thriller van een van mijn lievelingsauteurs!

Het eiland
ISBN 978-94-005-0899-6 – Uitgever: A.W. Bruna – 320 pagina’s – Verschenen: juni 2017 – Originele titel: Camino Island – Vertaald door: Fanneke Cnossen, Jolanda te Lindert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.