Jane Austen, onder vier ogen – Anke Werker

Ze wil er nog niet aan denken dat hier over een tijdje andere mensen zullen wonen. Chawton Cottage is het domein van haar tante. Van haar beide tantes en haar grootmoeder. Het omvat al hun herinneringen.

Korte inhoud
Wat als er van de schrijfster van Pride & Prejudice een dagboek bewaard was gebleven?
Vanaf het moment dat Jane Austen zich in 1809 samen met haar familie vestigt in Chawton, Hampshire, neemt haar carrière als schrijver een vlucht. Om deze periode vast te leggen begint Jane een dagboek. In 1843 kijkt Cassandra Austen terug op haar leven. Niemand had kunnen vermoeden dat Jane na haar dood in 1817 een beroemdheid zou worden.
Jane Austen, onder vier ogen gunt je een kijkje in het leven van Jane en Cassandra Austen. Hoewel de verhaallijnen zijn ontsproten aan de fantasie van de schrijver, zijn veel elementen op waarheid gebaseerd.

O, ik en een dagboek, waar begin ik aan? En het moet geheim blijven.

Auteur
“Anke Werker (1972) is uitgever en schrijver. Ze schreef eerder over Jane Austen in haar boek By a Lady. Ook is ze columnist van JaneAusten.nl. Ze is gefascineerd door de niet-aflatende wereldwijde belangstelling voor Jane Austen.”

Jane heeft nooit beseft dat haar werk zo blijvend zou zijn, al die uren dat ze in de eetkamer zat te werken.

Mijn mening
Aangezien ik al jaren gefascineerd ben door de wereld en de boeken en verfilmingen van de boeken van Jane Austen, was ik heel erg benieuwd naar dit boek over Jane en haar zus en beste vriendin Cassandra. En ik weet hoe mooi de Historische romans van Ambo Anthos zijn, dus ik had er alle vertrouwen in dat het goed zou komen.

Je leest in dit boek het (fictieve) dagboek van Jane Austen, wat ze begon bij te houden nadat zij, haar moeder, vriendin Martha en zus Cassandra naar Chawton Cottage verhuisden in 1809. Ze beschrijft het dagelijks leven, haar worstelingen met het schrijven van nieuwe verhalen en ze vertrouwt het geheimen toe die ze heeft voor haar zus, terwijl ze die voorheen nooit had.
En je leest hoe Cassandra, die Jane bijna dertig jaar overleefde, als vrij eenzame oude dame in 1843 terugkijkt op haar leven met Jane. Hoe trots ze altijd is geweest op haar zus, die pas na haar dood enorm succesvol werd, hoe ze tijdens die eerste jaren in Chawton Cottage een beetje uit elkaar dreven door de geheimen en hoe ze nu de balans opmaakt en bedenkt wat er met de nalatenschap van Jane moet gebeuren als zij er straks niet meer is.

Erg veel spanning zit er niet in dit serene verhaal, maar dat hoeft ook helemaal niet, het pakt toch wel. Ik zat van begin tot eind geboeid te lezen, Jane en Cassandra kwamen echt tot leven voor me en ik bevond me een paar heerlijke uren in hun wereld, het Engeland van de 19e eeuw. Voor mijn gevoel had dit verhaal zomaar wel de realiteit kunnen zijn, zo geloofwaardig komt het op me over. Het speelde zich als een film af in mijn hoofd. (Dat zou leuk zijn: een verfilming!)

Wat heb ik genoten van dit hartverwarmende eerbetoon aan één van de meest bekende Engelse auteurs, waarin de sfeer die je kent uit de films van Jane Austens verhalen tot leven komt en je intens meeleeft met Jane en haar zus Cassandra.
Wat een prachtig en intiem portret heeft Anke Werker geschreven van deze tot de verbeelding sprekende auteur! Een must have voor iedere Jane Austen-liefhebber!

P.S.: in 2017 is het 200 jaar geleden dat Jane Austen overleed, 2017 is daarom tot Jane Austen-jaar uitgeroepen:

Jane Austen, onder vier ogen
ISBN 9789026336225 – Uitgever: Ambo Anthos – 296 pagina’s – Verschenen: november 2016

[bol_product_links block_id=”bol_58622f0409b13_selected-products” products=”9200000059583419,9200000066025679″ name=”Jane Austen” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

3 thoughts on “Jane Austen, onder vier ogen – Anke Werker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.