Jane voor iedereen – Anke Werker & Sanne van der Bruggen

Een wereld zonder Jane Austen is voor ons niet denkbaar. Gelukkig maar dat ze die zes meesterlijke romans heeft geschreven. En haar eigen leven was al even intrigerend.

Over het boek
In juli 2017 was het precies 200 jaar geleden dat Jane Austen stierf, maar: ze is nog springlevend. Jane Austen heeft fanclubs, een museum en zelfs een eigen festival, eens in de paar jaar wordt een van haar romans verfilmd en als zij nu nog had geleefd was ze rijk geweest van alleen al de merchandise rondom haar naam. Van pleisters tot gympen: je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een product waar Jane Austen op te vinden is.

Maar wie wás deze Engelse schrijfster eigenlijk? En waarom spreken Pride and Prejudice en haar andere boeken tweehonderd jaar na dato nog zo tot de verbeelding? Austenkenners en -liefhebbers Anke Werker (auteur) en Sanne van der Bruggen (illustrator) nemen ons in dit rijk geïllustreerde boek mee naar het Engeland van Jane Austen. Lees over haar jeugd en schrijversleven, haar familieleden en de mode uit haar tijd, maak een heerlijk recept à la Jane of doe de Jane Austenquiz en ontdek op wie van haar personages je lijkt.

Jane [Austen] voor iedereen geeft een frisse, Nederlandse kijk op die beroemde schrijfster waar iedereen weleens van gehoord heeft, maar die verder voor veel mensen nog een mysterie is.

“Daarom gun én geef ik mijn hoofdpersonen een gelukkig einde met de man van hun dromen. Nooit ondoordacht en ook niet zonder zekerheden, maar wel met gevoel als belangrijkste graadmeter…”

Mijn mening
Ik houd al van Jane Austen sinds ik jaren geleden voor het eerst de BBC miniserie met Colin Firth zag – al heb ik nog steeds niet al haar boeken gelezen, foei – en nog meer sinds ik Anke Werker’s boek Jane Austen, onder vier ogen las, waarin de schrijfster echt een gezicht heeft gekregen voor me. Toen ik de aankondiging van dit boek zag én de vrolijke cover, was ik meteen verliefd; die wilde ik dolgraag hebben! (Ik ben Uitgeverij Karmijn dan ook heel dankbaar voor dit recensie-exemplaar!)

Dit boek(-je, hij is niet heel dik) is een echte ode aan Jane Austen. Auteur Anke Werker en illustrator Sanne van der Bruggen halen allerlei verschillende onderwerpen die met Jane Austen’s leven en werk te maken hebben kort maar krachtig aan.
Er wordt een duidelijk tijdsbeeld geschetst, Jane’s familie komt aan bod, het huis in Chawton waar ze tot haar dood woonde, haar boeken worden beschreven en boekverfilmingen en boeken die geïnspireerd zijn op de verhalen van Jane komen voorbij (tijd om te gaan afvinken! ik ben nu Geachte Mr. Knightley toevallig aan het lezen).
Daarnaast staan er allerlei leuke weetjes en quotes in het boek, wat recepten, een test om te zien op welk personage uit haar boeken je het meeste lijkt én wat ‘persoonlijke’ verhalen van o.a. Mr. Darcy, een soort fanfiction, echt heel leuk!

Wat een ontzettend gezellig, uitnodigend en liefdevol boek is dit. Door de verhalen en de kleurrijke en warme illustraties komt Jane Austen (en haar wereld) helemaal tot leven! Ik heb intens genoten van iedere bladzijde! Het geheel voelde aan als een heerlijk warm bad… Ideaal (cadeau) voor de echte Austen-fan!

If a book is well written, I always find it too short.

Jane (Austen) voor iedereen
ISBN 978 9492 168 184 – Uitgever: Uitgeverij Karmijn – 102 pagina’s – Verschenen: oktober 2017 – Illustraties: Sanne van der Bruggen

[bol_product_links block_id=”bol_5a38d5038699b_selected-products” products=”9200000079270378″ name=”Jane” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.