Zonder jou – Chantal & Priscilla van Gastel

Zonder jou - Chantal & Priscilla van Gastel

Natuurlijk vindt iedereen weer dat het zijn schuld is, niemand ziet dat hij steeds wordt uitgelokt. Het is niet zijn schuld!

Korte inhoud
Wat doe je als je kind een steeds groter gevaar vormt voor zichzelf én anderen? En hoe ver kun je gaan om hem te beschermen?

Valerie staat op een keerpunt. Voor de tweede keer in haar leven.  En beide keren werd ze hiertoe gebracht door haar grote liefde Oscar. De eerste keer was jaren geleden, toen ze haar voorspelbare leven inruilde voor een vrijgevochten bestaan met hem. De tweede keer is nu, nu hij op het punt staat haar en hun zoon Mick te verlaten. Niet omdat hun liefde voorbij is, maar omdat Mick lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis die zo ontwrichtend is dat Oscar het niet meer kan verdragen. Plots staat Valerie er alleen voor. Terwijl het gedrag van Mick angstaanjagend uit de hand loopt, probeert Valerie uit alle macht zichzelf en haar kind te beschermen. Maar hoe doe je dat, als het grootste gevaar van  hemzelf afkomstig is?

Ik werp nog een blik op Oscar en zet mijn handtekening. Ik herhaal dit drie keer. Na mijn laatste krabbel sta ik op en ik loop zonder iets te zeggen het advocatenkantoor uit.

Auteurs
“De zussen Chantal (1980) en Priscilla (1983) van Gastel bundelen hun creativiteit al sinds hun kindertijd en zetten nu de volgende stap als auteursduo. Chantal debuteerde in 2008 met Zwaar verliefd!, dat meteen een bestseller werd. Sindsdien ontving ze diverse onderscheidingen en is het aantal fans van haar romans alleen maar gegroeid. Haar oeuvre bestaat uit 8 boeken waarvan meer dan 300.000 exemplaren zijn verkocht. Toen Priscilla het idee en de verhaallijn opperde voor een psychologische thriller werd Chantal meteen enthousiast om samen met haar zus een literaire thriller te schrijven.”

Mijn mening
Laat ik beginnen met zeggen dat ik het een onwijs leuk idee vind, twee zussen die samen een boek schrijven! En doordat ik Chantal als feelgood-auteur al ken, was ik ook erg benieuwd wat ik van dit heel andere boek zou vinden. De cover is in ieder geval al erg aansprekend! En het onderwerp… Heavy!

Het verhaal gaat over Mick, wiens gedachten je onder andere in de cursieve hoofdstukken leest, een tiener die nogal wrede trekjes vertoond en daarmee zijn ouders uit elkaar heeft weten te drijven. Zijn moeder Valerie is de hoofdverteller van dit verhaal. Zij en haar man houden nog steeds van elkaar, maar staan niet meer op één lijn qua opvoeding van hun onhandelbare zoon. Haar man Oscar trekt het niet meer en wil scheiden.
Je volgt de strijd van Valerie die er nu alleen voor staat met Mick, die haar het leven behoorlijk zuur maakt, op het gevaarlijke af. Ze weet dat er iets mis is met hem, maar de instanties kunnen er geen stempel op drukken. Zij als moeder houdt nog altijd van Mick, ze wil hem niet opgeven en blijft geloven dat er iets goeds in hem zit. Maar ze raakt wel steeds radelozer, waar Mick uiteraard gebruik van maakt…

Wat een vreselijke innerlijke strijd moet dat zijn! Aan de ene kant is duidelijk dat je kind niet normaal is, dat hij hulp nodig heeft, maar aan de andere kant is daar die moederliefde, die blijft geloven in het goede in je kind. Maar wat als dat goede er gewoon niet is? Moet je hem overgeven aan de instanties, met de grote kans dat hij nooit meer een normaal leven kan leiden? Of moet je blijven vechten voor hem, je man erdoor verliezen en jezelf in gevaarlijke situaties plaatsen?

Ik vind het onwijs knap hoe de zussen Van Gastel dit verhaal hebben neergezet. Het leest heerlijk soepel en het hield me echt van het begin tot aan het einde in zijn ban. Ik werd echt zo naar van die jongen! Waar gaat het heen met Valerie, Oscar en Mick? Ik moest het gewoon weten! En dan dat einde…

Het verhaal is heel erg benauwend en dreigend, echt een psychologisch verhaal. Mijn enige puntje van kritiek is: ik vond het geen thriller, er was wel die psychologische en naargeestige spanning, maar ik vond het absoluut geen thriller-spanning. Maar: ik vond het wel een hele sterke, beklemmende psychologische roman! Een geslaagd “debuut”! Op naar meer, Chantal en Priscilla?

Zonder jou
ISBN 978 94 027 1590 3 – Uitgever: Harper Collins – 384 pagina’s – Verschenen: september 2016

One thought on “Zonder jou – Chantal & Priscilla van Gastel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.