Interview met Alexandra Penrhyn Lowe

nachtrijder
Naar aanleiding van het verschijnen van De laatste Wachter deel 3: Nachtrijder mocht ik de auteur van deze spannende serie, Alexandra Penrhyn Lowe, tien vragen stellen. Alexandra is niet alleen auteur van deze serie voor Young Adults, ze is ook de schrijfster van de boeken bij de populaire televisieserie Het huis Anubis en ze is scenarioschrijver.
Ik las kortgeleden de eerste twee delen van De laatste Wachter: Sevenster en Wolfsbloed, en ik kan je vertellen dat het onwijs spannende verhalen zijn waarbij je niet kunt stoppen met lezen! Ik ben heel benieuwd naar deel 3!

sevenster-en-wolfsbloed
Het interview
Hoe kom je aan die prachtige mysterieuze achternaam?
Penrhyn komt uit Wales en Lowe uit Schotland, het waren twee families die hun krachten en geld hebben gebundeld. Waarschijnlijk zijn de Penrhyn Lowes rond 1600 verbannen uit Groot-Brittannië en naar India vertrokken, waarna ze met de VOC in Indonesië terecht kwamen. Mijn overgrootmoeder was Nederlands en zo kwam mijn opa net voor de Tweede Wereldoorlog in Nederland terecht.

Hoe ben je op het idee gekomen voor deze “spookverhalen”?
Grappig dat je ze spookverhalen noemt! Dan denk ik meteen aan het werk van Edgar Allan Poe. Omdat ik zelf nogal bang ben voor alles dat met het bovennatuurlijke te maken heeft, kwam ik al snel bij geesten en demonen terecht. Ik heb namelijk gemerkt dat ik minder bang ben als ik mijn angsten in een project giet. Dat kan een boek zijn, maar ook een film, een tekening of een lied. Als het maar een bepaalde kant opgaat in plaats van als een zwerm blijft rondhangen in mijn hoofd. Het idee komt eigenlijk voort uit het feit dat ik als tiener heel bang was voor geesten en dat mijn moeder me daarom verbood om glaasje te draaien of andere occulte dingen te doen. Dat was het uitgangspunt voor Sevenster en daar is uiteindelijk het hele verhaal uit ontstaan.

Waar haal je alle info over demonen en broeders e.d. vandaan? Is er veel verzonnen?
Ik verzin veel zelf, maar ik laat me ook inspireren door demonen uit verschillende culturen. Of ik combineer ze. Een Yamara bestaat bijvoorbeeld in de Australische cultuur, al geef ik daar dan mijn eigen invulling aan, terwijl een Vermis helemaal verzonnen is.

Wist je meteen dat het een serie zou worden? (En is het derde deel de laatste?)
Ja, ik wist wel dat dit verhaal zo episch was dat het niet in 1 boek zou passen. Deel 3 is zeker niet het laatste deel, er komt er nog eentje. (Fijn!!!)

Geloof je zelf in werelden naast/buiten de onze?
Ik geloof het wel, maar het is niet heel gedefinieerd in mijn hoofd. Ik geloof wel er wel in dat er meer is tussen hemel en aarde dan wij kunnen zien.

Waarom heb je gekozen voor zulke jonge tieners (13/14 in deel 1) als hoofdpersonen?
Daar heb ik niet echt voor gekozen, dat gebeurde gewoon… De thematiek waar ik mee bezig was, paste het beste bij die leeftijd. En ik wist dat het een lang verhaal zou worden, dan is het fijn als je hoofdpersoon ook mee kan groeien in leeftijd. Maar ik ben nooit zo bewust bezig met die dingen, Eveline en Cleo ontstonden in mijn hoofd en waren een jaar of dertien. Als dat gebeurt, kan ik het ook met geen mogelijkheid anders zien, want dan gaan karakters zich verzetten, dan bewegen ze niet meer in het verhaal en worden ze bordkartonnen pionnen.

Zou je De laatste Wachter serie verfilmd willen zien en zou je dan zelf het script schrijven?
Ik zou het heel leuk vinden als de serie ooit verfilmd of tot een serie gemaakt zou worden en ik ben er al een tijdje mee bezig om dat te verwezenlijken. Ik weet niet of ik het zelf zou willen schrijven, aan de ene kant wel, maar aan de andere kant zal een andere scenarioschrijver met een frisse blik met nieuwe dingen komen die meehelpen om het verhaal van boek naar film te adapteren.

Wie zou je casten als Eveline, Cleo en Azer?
Haha, dat is een goede vraag waar ik nog nooit over na heb gedacht. Waarschijnlijk moet ik daar ook niet over nadenken op dit moment, want Eveline, Cleo en Azer zijn voor mij zo echt dat ik ze niet in een ander lichaam dan dat ze voor mij nu hebben, kan gieten. Maar als de serie is afgelopen en de rechten zijn aangekocht door een producent, dan moet je me die vraag nog maar een keer stellen 🙂

Wat voor genre zou je ooit naast jeugd/YA nog eens willen schrijven? (Of is dit gewoon wat je het liefste doet? Kan ook natuurlijk!)
Qua genre wil ik nog wel veel verschillende dingen schrijven (drama, thriller, horror, mythe, fantasy, detective, om er maar een paar te noemen). Qua doelgroep schrijf ik nu inderdaad het liefste voor kinderen en YA. Maar ik zou graag ook wel een keer iets voor volwassenen willen schrijven. Het komt er alleen nooit van.

Heb je al plannen voor een nieuw boek? Of ben je misschien al aan het schrijven? (tipje vd sluier?)
Ik ben nu bezig met boek vier van de serie. Het is waarschijnlijk het laatste deel dus wordt het extra spannend omdat daarmee het verhaal eindigt! Heel veel kan ik er niet over zeggen behalve dat Eveline het zwaar gaat krijgen. Ik ben heel benieuwd wat ik na dit boek ga doen, ik heb nog een aantal concrete concepten liggen voor series en films, maar tot nu toe niets concreets voor een nieuw boek, ik denk dat dat zich aankondigt als ik bijna klaar ben met dit boek. Ideeën genoeg in elk geval!

Wat een leuke antwoorden hè! Zijn jullie nieuwsgierig geworden naar deze serie?
Bedankt Alexandra voor dit leuke interview!

-X- Judith

[bol_product_links block_id=”bol_58204e99065ca_selected-products” products=”9200000059399625,9200000002876496,9200000010047256,9200000011546474,9200000059399488,9200000063028934″ name=”de laatste wachter” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

3 thoughts on “Interview met Alexandra Penrhyn Lowe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.