De Beproeving – Marijke Verhoeven

De Beproeving - Marijke Verhoeven

In een flits gleed iemand in een wit gewaad voor de auto langs, […]
Wat in godsnaam was dat? Of… wie was dat?

Korte inhoud
“Het is dertig jaar geleden dat Fiona, de geest van een Vikingvrouw, op Kenning voor het laatst is gezien. Wanneer Nina na haar aankomst op het Deense eiland nietsvermoedend vertelt dat ze een blonde vrouw in een witte jurk voorbij heeft zien rennen, is het gedaan met de rust.
Politieman Torben Olsen probeert zo goed hij kan de gemoederen van de theatrale eilanders te bedaren. Maar hij wordt tegengewerkt door de mysterieuze psychiater Marcus Holm, die met zijn volgelingen is neergestreken op het eiland. Waarom heeft Marcus zoveel belangstelling voor Nina? En wat heeft hij te maken met een onopgeloste moord van een aantal jaar geleden…”

Ik was er. Op Kenning. Ver weg van mijn verleden. Ver genoeg om alles achter me te laten.

Auteur
“Marijke Verhoeven (Groningen, 1967) volgde een opleiding aan de hotelschool en werkte in de evenementenorganisatie voordat zij in 2011 besloot fulltime te gaan schrijven. In 2012 debuteerde zij met de thriller Onder invloed. Haar schrijven kenmerkt zich door een vernieuwende combinatie van spanning, sensuele romantiek en een vleugje humor.
De erotische thriller Zomerhitte is haar vierde boek en de eerste titel van Marijke die verschijnt via De Crime Compagnie. Met haar man en kinderen woont Marijke in de omgeving van Groningen.”
De Beproeving is Marijke’s nieuwste thriller, het is het eerste deel in de Kenning-trilogie.

Mijn mening
Het eerste boek van Marijke dat ik las was Zomerhitte, een fijne zomerse thriller met een sensueel tintje. Die smaakte naar meer, dus ik was erg benieuwd naar deze nieuwe thriller!

Hoofdpersoon Nina is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. In een vlaag van woede heeft ze de recensent die de vernietigende recensie over haar restaurant schreef, en daarmee de ondergang betekende van het restaurant, met een pan op zijn kop geslagen. Ze heeft er even voor gezeten en heeft haar taakstraf gedaan. Nu vlucht ze naar het eiland Kenning, bij Denemarken, om daar tijdelijk de B&B van een zieke moeder van een vriendin te gaan runnen. Ver weg van alles en iedereen. In alle rust. Tenminste dat was de bedoeling…

Ik vond de hoofdpersoon een leuk en intrigerend mens. Lekker fel en stoer en met haar zwakke kanten. Ze heeft een nogal domme beslissing genomen toen ze haar spullen ophaalde uit het huis van een ex en heeft iets teveel meegenomen. Dat achtervolgt haar uiteraard en daarnaast zorgt ze ook voor roering op het kleine eiland, doordat ze al op de eerste dag eilandgeest Fiona ziet.

Dit verhaal is niet zomaar een thriller, het is ook een mystiek verhaal. Er komen geesten en entiteiten in voor. Fiona, de goede geest, in het wit gekleed, en zwarte wrede entiteiten.
Ik vond het wel een fijne en verrassende combinatie en vond het nergens echt ongeloofwaardig overkomen. (als je een beetje spiritueel bent ingesteld…) Het geeft het toch al spannende verhaal over een onopgeloste moord in het verleden, een moord waarvan de details langzaam duidelijker worden door de herinneringen van Mikael die er toen bij was, een extra spannende dimensie.

Wel vond ik het verhaal iets minder soepel lezen dan het vorige boek van Marijke. Het had af en toe van mij ietsje vlotter mogen gaan. Maar, dat neemt niet weg dat ik gewoon een lekker boek heb zitten lezen, waarna ik uitkijk naar wat er in het tweede deel van de trilogie gaat gebeuren!
Er zijn zaken afgerond, maar er blijft ook genoeg verhaallijn open om op verder te breien. Die verhaallijn belooft in ieder geval weer veel goeds voor de spanning in het volgende boek!
Ik ben nog niet klaar met Nina en Kenning!

De Beproeving
ISBN 9789461092021 – Uitgeverij: De Crime Compagnie – 350 pagina’s – Verschenen: juli 2016 – Deel een in de Kenning-trilogie

 

2 thoughts on “De Beproeving – Marijke Verhoeven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.