Het laatste schilderij van Sara de Vos – Dominic Smith

Het laatste schilderij van Sara de Vos

Het schilderij werd gestolen in de week waarin de Russen een hond de ruimte in schoten. Van de muur boven het grote bed geplukt tijdens een fondsenwervingsdiner voor weeskinderen.

Korte inhoud
“Amsterdam, 1631: Sara de Vos wordt als eerste vrouwelijke schilder toegelaten tot het Gilde van Sint Lucas, waar ook Rembrandt en Vermeer lid van zijn. Meer dan driehonderd jaar later is haar enige overgebleven werk een intrigerend landschap met een meisje in de sneeuw.

New York, 1957: Eleanor Shipley, een Australische studente kunstgeschiedenis, krijgt van een dubieuze kunsthandelaar het verzoek een kopie van het schilderij te maken. De beslissing die ze neemt, heeft ingrijpende gevolgen voor de rest van haar leven.

Sydney, 2000: Eleanor is universitair docent en conservator gespecialiseerd in vrouwelijke schilders uit de Gouden Eeuw. Ze organiseert een tentoonstelling en tot haar schrik worden zowel het echte schilderij als haar vervalsing ingestuurd.”

Ze kan bijna niet geloven dat de beide schilderijen bijna een halve eeuw lang naast elkaar hebben bestaan – een planeet en de maan die eromheen draait.

Auteur
“Dominic Smith werd geboren in Australië en woont nu in Austin, Texas. Het laatste schilderij van Sara de Vos is zijn vierde roman en de eerste die in het Nederlands is vertaald. Zijn eerder verschenen romans en korte verhalen kregen goede kritieken en werden genomineerd voor verschillende prijzen in de VS en Australië.”

Mijn mening
Laat ik het als eerste over de prachtige cover van dit boek hebben! Wat een kunstwerkje, niet?! Helemaal verliefd. En het past ook zo mooi bij het verhaal.
Was het verhaal zelf ook een kunstwerk? Gelukkig wel!

Sara de Vos, de schilderes uit de 17e eeuw, is gebaseerd op een echte kunstenares: Sarah van Baalbergen. Zij was de eerste vrouwelijke schilder die werd toegelaten tot het Sint-Lucasgilde. Van haar zijn geen schilderijen bewaard gebleven, van de Sara in het boek wel. Al is er niet veel over haar bekend. Hoofdpersoon Ellie vervalst haar bekendste schilderij “Aan de rand van een bos” en raakt in de ban van Sara de Vos. Ze wijdt een groot deel van haar proefschrift over Nederlandse vrouwelijke schilders aan Sara en schrijft later een boek over haar.
Als “Aan de rand van een bos” tentoongesteld gaat worden op een tentoonstelling georganiseerd door Ellie, komen de vervalsing én het echte schilderij naar Sidney… Ellie’s verleden haalt haar in…

Je volgt afwisselend Sara de Vos in de 17e eeuw in Amsterdam en Heemstede, als ze haar belangrijkste werken schildert. Je volgt Ellie in de jaren vijftig in New York, als ze de slechtste beslissing van haar leven neemt en het schilderij vervalst. En je volgt Ellie in 2000, terug naar haar geboorteland Australië, in Sidney als de tentoonstelling eraan komt en ze oog in oog komt te staan met haar jeugdzonde.

Al deze verhaallijnen passen perfect in elkaar en komen op een perfecte manier samen aan het einde van het boek. Alles draait om de schilderijen van Sara de Vos, uiteraard in Sara’s leven, maar ook in Ellie’s leven. Je leert beide dames kennen en leeft met beide mee. Het Nederland van de 17e eeuw, het New York van de jaren vijftig en het Sidney van nu komen tot leven in dit prachtige verhaal van Dominic Smith. Ik heb echt genoten van de tijdsbeelden die hij schetst en van de kunstgeschiedenis waar hij je in meeneemt.

Een meeslepende historische roman over de kunstwereld en over keuzes die een mens vormen. Boeiend van begin tot eind! Een echt kunstwerk 🙂

Het laatste schilderij van Sara de Vos
ISBN 9789021401751 – Uitgeverij: Uitgeverij Q – 336 pagina’s – Verschenen: juni 2016 – Originele titel: The last painting of Sara de Vos – Vertaald door: Carla Zijlemaker
Bestel je via deze link bij Bruna, krijg ik er een kleine vergoeding voor.

3 thoughts on “Het laatste schilderij van Sara de Vos – Dominic Smith

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.