De vervalste Vermeer – Jeroen Windmeijer

De bol was deels besmeurd met roodbruine vlekken.
Geschrokken haalde ze haar hand weg en toen ze ernaar keek, stokte haar adem.
Aan haar vingers kleefde bloed.

KORTE INHOUD 
“Een suppoost van het Museum Valse Kunst in het kleine dorpje Vledder wordt voor dood achtergelaten in een van de zalen. Van de muur mist het schilderij Christus en de overspelige vrouw. Het gaat om een van de beroemdste vervalsingen ter wereld, geschilderd door Han van Meegeren, die het door wilde laten gaan voor een echte Johannes Vermeer. Waarom werd het schilderij met zoveel geweld ontvreemd? De zoektocht naar de waarheid voert terug naar een duistere episode in de vaderlandse geschiedenis. Al snel lijken de grenzen te vervagen tussen wat echt is en wat vals…”

Na de arrestatie van Göring togen kapitein Harry Anderson en zijn manschappen naar slot Fischhorn, waar nog meer kunst verborgen zou zijn – in de eerste plaats een doek van Nederlandse meester Johannes Vermeer.

MIJN MENING 
Ik wil graag meer lezen van Jeroen Windmeijer, want wat ik tot nu toe las smaakte naar meer, en dan ging deze novelle ook nog eens over Vermeer, mijn favoriete schilder! Dat leek me een prima combinatie!
(Deze novelle is de opmaat tot Windmeijers trilogie over Delft, waarvan in het najaar deel 1 verschijnt: De schaduw van Vermeer)

In het Museum Valse Kunst, in het dorp Vledder, wordt een suppoost neergeslagen en een werk ontvreemd. Christus en de overspelige vrouw, een ‘Vermeer’ door meestervervalser Han van Meegeren. Waarom zou iemand met zoveel geweld een van de beroemdste vervalsingen ter wereld stelen? Iedereen weet dat het een nep-Vermeer is…
Dan gaan we terug in de tijd, naar toen het schilderij niet in Nederlands bezit was, teruggehaald werd en het spoor van het schilderij van Vermeer leidde naar schilder Han van Meegeren. Hij wordt flink onder druk gezet om te vertellen waar hij het vandaan had voor hij het doorverkocht. Maar dan komt de verbluffende waarheid boven tafel…
Maar wat is nou dé waarheid? Of zullen er altijd vraagtekens blijven?

Het verhaal heeft een lijn in het heden, met de ontvreemding van het schilderij uit het Museum Valse Kunst en de speurtocht daar, en in het verleden, waar de waarheid rond het schilderij van Vermeer langzaam boven tafel komt.
Het verhaal is heerlijk spannend en heel erg boeiend van begin tot eind! Leuk om zo het verhaal rondom meestervervalser Han van Meegeren tot leven te zien komen, met wat fijne mysterieuze randjes. Een heel gaaf onderwerp!
Ik ben bijna meteen nadat het boek binnenkwam begonnen met lezen, ik had er zoveel zin in! En ik werd niet teleurgesteld. Het is een heerlijke kort maar krachtige thriller van Jeroen Windmeijer, met natuurlijk een fijne (kunst)historische kant eraan. Meer graag!!
Achterin de novelle staat, naast een leuk interview met Jeroen, een voorproefje van het eerste deel in de Delft-trilogie, De schaduw van Vermeer, en ook dat smaakt naar meer! Ik kan me er alvast op verheugen. Meer Vermeer, meer historie, meer spanning… Kom maar op.

‘Het is een zaak van leven of dood, meneer Van Meegeren,’ zei Piller op bijna smekende toon vlak voor hij werd overgeplaatst. ‘Werk toch mee! Begrijpt u wel wat er op het spel staat?’
‘Ik begrijp dat heel goed,’ antwoordde Van Meegeren. ‘Maar het punt is: misschien staat er wel meer op het spel dan ú beseft.’ 

De vervalste Vermeer 
ISBN 9789402713268 – Uitgever: HarperCollins Holland – 128 pagina’s – Verschenen: juni 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.