De laatste Tour – Inge Duine

De laatste Tour

Hij was sowieso geen sportliefhebber, maar John Ryder, het achtentwintigjarige fenomeen dat al drie keer de Tour de France gewonnen had, kende hij wel. […]
Deze John Ryder, de enige wielrenner die Thilliez van naam kende, was nu dood.

Korte inhoud
“Rouen is in de ban van de start van de Tour de France. Wanneer topfavoriet John Ryder vlak voor de start dood wordt aangetroffen in zijn hotelkamer, staat de Tour op zijn kop. Autopsie wijst uit dat Ryder overleed aan een hartstilstand en dat hij sporen van doping had in zijn bloed. Vanwege de impact die de dood van Ryder heeft, komt er een uitgebreid onderzoek en de nukkige rechercheur Pierre Thilliez ziet zich, zeer tegen zijn zin, genoodzaakt met het peloton mee te reizen om de zaak op te lossen. De ambitieuze Amerikaanse journaliste Patricia Wale ziet Ryders dood als hét verhaal van de Tour en samen met haar Britse collega Stephen Dunham gaat ze op onderzoek uit. Ondertussen probeert Maarten Bergerink, Ryders meesterknecht, gewoon mee te koersen in het peloton. De Tour wacht immers op niemand. Maar dan stort de geletruidrager tijdens een bergrit in een ravijn. Een toevallig ongeluk… of is er meer aan de hand?”

De afgelopen uren waren in sneltreinvaart voorbijgegaan, maar echt veel waren ze nog niet te weten gekomen. Ze wisten niet eens of de zaak-John Ryder een moordzaak was.

Auteur
“Inge Duine won de thrillerwedstrijd Schrijf & Huiver met haar manuscript De laatste Tour. Ze houdt van fietsen, maar meer nog van schaatsen. Ze werkt als docent bij de opleiding Communicatie van Avans Hogeschool.”

Alle hoofdrolspelers in dit verhaal reizen mee met de Tour. Het lijkt me dus logisch dat we vanaf morgen de Tour volgen.

Mijn mening
Ik moet eerlijk bekennen dat ik iemand ben die de Tour de France kijkt vanwege de prachtige toeristische beelden die er voorbijkomen. Ik hou van Frankrijk en tijdens de weken van de Tour komen er vele mooie gebieden voorbij. Echt verstand van de wielersport heb ik niet. Ik val dan ook vaak mijn man lastig met vragen; “waarom zus, waarom zo?”.
Wat het leuke is aan dit boek is dat je er als leek ook van kunt genieten, want er wordt best veel uitgelegd, niet alleen boeiend, maar ook leerzaam dus. Al vond ik sommige dingen wel ietsje te ingewikkeld hoor 😉

Het verhaal is interessant vanwege de dopingkwestie en het matchfixing verhaal. Je vraagt je af wat er van waar is en in wat voor mate het in de sportwereld gebeurt. Kun je er vanuit gaan dat geen enkele sportwedstrijd puur op kunnen gewonnen wordt? Journaliste Patricia zit samen met een collega uit Engeland achter een verhaal aan rond doping en matchfixing. Geen ongevaarlijke zoektocht blijkt…

De laatste Tour is een lekker spannend verhaal in een dynamische setting, de Tour de France. De rechercheur die de dood van renner John Ryder onderzoekt is Pierre Thilliez. De dood van Ryder lijkt in eerste instantie natuurlijk, maar wordt steeds verdachter, zeker als er nog een topman uit de Tour komt te overlijden. Thilliez en zijn team moeten meereizen met de Tour om hun onderzoek te kunnen doen. En dat voor een man die normaal Rouen amper verlaat, behalve voor een korte vliegvakantie naar Spanje. Erg blij wordt de nukkige rechercheur er dan ook niet van. Thilliez is echt een heerlijke hoofdpersoon, ik heb flink om zijn opmerkingen over de Tour moeten lachen.

Leerzaam, spannend, origineel en een verhaal wat je aan het denken zet; ik vind De laatste Tour een geslaagd debuut!

Normale mensen pakken de auto als ze in drie weken tijd heel Frankrijk willen zien.

De laatste Tour cover
De laatste Tour

ISBN 9789026139703 – Uitgever: De Fontein – 304 pagina’s – Verschenen: mei 2016
Bestel je via deze link bij Bruna, krijg ik er een kleine vergoeding voor.

4 thoughts on “De laatste Tour – Inge Duine

  1. Ik ben een echte Tour-fan, dus eigenlijk zou ik dit boek gewoon moeten lezen, maar toch trekt het me niet zo heel erg. Weet niet goed waarom, dus misschien toch maar gewoon proberen. Trouwens, ook een leuk boek over de Tour, maar dan chicklit-stijl is Cat van Freya North. Ook leuk als je niets van fietsen weet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.