Mijn twee dekens: een vluchteling komt bij ons wonen

Mijn twee dekens

We zijn naar dit land gekomen om veilig te zijn.
Alles is vreemd.
De mensen zijn vreemd. […]
Niemand praat zoals ik.

Korte inhoud
“Als je moet vluchten omdat het in je moederland oorlog is, begint er een heel nieuw leven. Vreemde mensen, vreemd eten, vreemde woorden. Dat is vaak beangstigend, vooral voor kinderen. Wanneer iemand je dan helpt, is het alsof er een warme deken over je wordt uitgespreid…

Een mooi en origineel boek over een actueel thema. Winnaar van de ‘2015 Children’s Book Council Australia Award for Picture Books.”

Binnen verstop ik me onder
mijn oude deken
.
Zal ik me altijd verdrietig
blijven voelen?
Zal ik me ooit weer
mezelf voelen?

Mijn mening
Ik vind de rustige beige-kleurige cover van dit boek erg mooi, zeker in combinatie met de kleurrijke en ietwat glimmende afbeelding van de twee meisjes. Het onderwerp vind ik ook erg mooi; een meisje dat als vluchteling naar hier is gekomen en alles om zich heen vreemd vindt. Zal ze ooit weer gelukkig zijn?

De illustraties zijn lieflijk, zacht en toch kleurrijk. Ze geven mooi weer hoe het vluchtelingenmeisje zich voelt en hoe ze de wereld ziet.
Het verhaal is vertederend en ontroerend. Ik kreeg er gewoon een brok van in mijn keel, zo voelde ik mee met de hoofdpersoon die zich angstig, onzeker en ongelukkig voelt. Maar door haar nieuwe vriendinnetje leert ze zich steeds meer thuis te voelen.

Mooi die symboliek van de dekens, de vertrouwde deken waar ze in kan schuilen, haar oude wereld, en de nieuwe deken die langzaam ontstaat en die uiteindelijk ook warmte biedt, haar nieuwe wereld.

Wat goed dat er een boek als deze is. Een boek waarmee je jonge kinderen op een laagdrempelige manier kunt vertellen over vluchtelingen en hoe verloren ze zich moeten voelen in ons vreemde land, waar ze niets kennen en niets verstaan. Naar aanleiding van dit prentenboek kun je een mooi gesprek aangaan.

Mijn twee dekens is een lief en mooi prentenboek met een prachtige boodschap.

Mijn twee dekens
ISBN 9789053415900 – Uitgever: C. de Vries-Brouwers – 32 pagina’s – Verschenen: mei 2016 – Originele titel: My two blankets – Vertaald door: Ineke Ris – Auteur: Irena Kobald – Illustrator: Freya Blackwood
Bestel je via deze link bij Bruna, krijg ik er een kleine vergoeding voor.

0 thoughts on “Mijn twee dekens: een vluchteling komt bij ons wonen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.