Twintig regels liefde – Rowan Coleman

Twintig regels liefde - Rowan Coleman

Ik pak mijn schrijfblok uit de bureaula en zoek in mijn tas naar mijn lievelingspen […] Hij voelt heerlijk aan in mijn hand, glijdt over het papier, dat een heel klein beetje textuur heeft, vult het met halen en lussen die altijd, wat voor woorden ze ook gaan vormen, veel meer betekenen dan wat er alleen maar letterlijk staat.

Achterflap
“Wat als je nog maar één kans had? Eén kans om een brief achter te laten voor degene van wie je houdt? Wat zou je schrijven?

Tijdens haar nachtdiensten schrijft verpleegkundige Stella brieven voor haar patiënten. Daarin vertellen ze aan hun geliefden over hun gedachten, hun gevoelens, en over hun laatste wens. Soms staan er praktische tips in – hoe werkt een wasmachine? – en soms ouderlijk advies – hoe word je een goede vader? Stella belooft dat ze de brieven pas na hun dood zal versturen. Maar dan breekt ze die belofte: er is één brief waarvan ze vindt dat ze die op tijd moet posten, om iemand een laatste kans te geven op verzoening en een goede afloop…”

Ik heb Grace beloofd dat ik zou wachten tot ze dood was; ik heb het haar beloofd, maar toch… Het adres is maar een paar straten verderop.

Auteur
“Rowan Coleman is auteur van twaalf romans, waaronder de Richard & Judy Autumn Book Club-keuze The Memory Book. Ze woont met haar man en hun vijf kinderen in Engeland.”

Mijn mening
Het leek me met zo’n titel als deze leuk om mijn mening over het boek in twintig regels te geven, dus hierbij twintig redenen om het boek te gaan lezen 🙂

 1. Wat als eerste opvalt: de mooie frisse cover! (verliefd)
 2. Ik was enorm benieuwd door allerlei enthousiaste reacties op social media, dus wou het boek heel graag lezen.
 3. De brief waarmee het boek begint komt meteen binnen, je weet: dit wordt een indrukwekkend verhaal!
 4. De brieven variëren van liefdesverklaringen tot huishoudelijke mededelingen, de een ontroerend (mij raakte die van een moeder aan haar jonge kindjes enorm! pfff), de ander grappig (bijv. een haatverklaring aan een buurman), ze roepen in ieder geval veel gevoelens op.
 5. Je leeft enorm mee met de hoofdpersonen: Stella de nachtzuster, zij heeft huwelijksproblemen, maar je hoopt toch zo dat het goed zal komen omdat de liefde voor haar man zo intens is.
 6. En Hope, een jonge vrouw met taaislijmziekte, die niet oud zal worden, maar wie je met heel je hart de kans gunt om haar grote liefde te ontmoeten en gelukkig te zijn.
 7. En dan heb je nog Hugh, volmaakt tevreden met zijn rustige leventje, of toch niet? Je gunt hem vrede met zijn verleden en een nieuwe liefde.
 8. Het verhaal speelt zich af in zeven nachten, maar door alle gebeurtenissen, alle levens waar je kennis mee maakt, lijkt het véél langer, je zit zo diep in het verhaal.
 9. Kat Jake/Shadow/Ninja speelt een grappige rol in het verhaal, hij duikt overal op en weet veel mensen troost te bieden, een bijzonder element in het verhaal.
 10. Je wordt samen met Stella heen en weer geslingerd tussen gevoelens: wel of niet die brief posten om twee mensen de kans op een verzoening te geven, ondanks haar belofte?
 11. Het verhaal van Hope (what’s in a name?) had zo een boek op zich kunnen zijn, een YA/NA.
 12. Ondanks het zware onderwerp wordt het verhaal nergens te beladen.
 13. Het verhaal heeft humor.
 14. Er zit prille en intense liefde in het verhaal.
 15. Het verhaal is enorm ontroerend.
 16. Tijdens het lezen had ik vaak een brok in mijn keel, de auteur wist me echt te raken.
 17. Het verhaal is gewoonweg prachtig.
 18. De auteur begrijpt me: “Boeken zijn net een soort tijdreizen, vind je niet? Ze tillen je op uit je leven en zetten je neer in het leven van iemand anders. Alleen jammer dat je op een gegeven moment altijd terug moet.
 19. Nadat ik het boek uit had moest ik alle gevoelens die in me rond raasden wel even een plekje geven…
 20. Kortom: dit boek sleept je mee en laat je niet los, een dikke aanrader!

Twintig regels liefde
ISBN 9789022575994 – Uitgever: Boekerij – 352 pagina’s – Verschenen: maart 2016 – Originele titel: We are all made of stars – Vertaald door: Mireille Vroege
Bestel je het boek via deze link bij Bruna, krijg ik er een kleine vergoeding voor.

11 thoughts on “Twintig regels liefde – Rowan Coleman

 1. Vooral punt 4 (de diversiteit) lijkt me een leuk punt 🙂 Ik hoor gemixte dingen over dit boek, maar heb daarbij wel altijd het idee dat de cover wat te vrolijk is voor de inhoud: ik had eerder een zomerse feelgood verwacht..

 2. Leuke originele recensie! Je kan het boek dus wel aanbevelen lees ik ? Haha ik heb hem nog iets gelezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.