Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld – Becky Albertalli

Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld - Becky Albertalli

Ik wil hier gewoon zitten en aan Blue denken. Volgens mij ben ik verliefd aan het worden. […]
Ik ben helemaal in de war. Híj brengt me in de war.

Korte inhoud
“Het verhaal over Simon is schattig, lief, heeft humor en is herkenbaar voor veel jongeren. Maar daarnaast is het ook uniek: het is een liefdesverhaal over twee jongens en beantwoordt daarmee aan de vraag naar meer diversiteit binnen het YA-genre (hier is zelfs een hashtag + website voor ontwikkeld: #weneeddiversebooks, in NL #strijdvoordiversiteit).

Simon Spier is zestien jaar en valt op jongens, maar dat gaat eigenlijk niemand echt wat aan. Maar dan belandt een e-mail naar zijn online crush Blue bij de verkeerde persoon en is Simons geheim niet meer veilig. Plotseling is het leven van Simon behoorlijk ingewikkeld. Simon piekert over een manier om zijn ouders en vrienden te vertellen over zijn geaardheid, maar baalt er tegelijkertijd van dat dit niet op zijn eigen voorwaarden kan. En waarom moet je eigenlijk je seksualiteit überhaupt verantwoorden?”

Even tussendoor, vind je niet dat iedereen uit de kast zou moeten komen? Waarom is hetero zijn de norm? Iedereen zou op de een of andere manier moeten verkondigen wat-ie is, en het zou voor iedereen zo’n pijnlijk, ongemakkelijk moment moeten zijn, of je nu hetero bent of homo, bi of wat dan ook.

Auteur
“Becky Albertalli schrijft al sinds ze op de kleuterschool zat en schreef een tragisch toneelstuk op haar twaalfde.
Becky is geboren in Atlanta in de Verenigde Staten. Ze heeft psychologie gestudeerd in Connecticut. Na haar studie verhuisde ze naar Washington, D.C., waar ze een gecertificeerd klinisch psychologe werd. Zeven jaar lang werkte ze met LHBT (lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender) kinderen, tot ze ontslag nam wegens haar zwangerschap én om Simon te schrijven. Ze woont nu in Roswell in Georgia met haar man en twee zoons.”

Simon vs bag
Mijn mening

Over Blossom Books boeken hoor je altijd veel enthousiasts, van de uitgeverij, maar zeker ook van de lezers! En als je hun boeken ziet, is dat ook niet moeilijk voor te stellen; stuk voor stuk vrolijke, mooie, aantrekkelijke boeken.
Over Simon vs had ik al veel gehoord, ik kocht het gave #jointhesimonmovement linnen tasje en ik werd steeds nieuwsgieriger naar deze Young Adult over prille verliefdheid, en dan niet van een jongen en een meisje, maar van twee jongens. Het moest wel een mooi verhaal zijn. Ik was dus erg blij dat ik het boek mocht lezen van Blossom Books! En… Ik had hoge verwachtingen natuurlijk…

Ik had een digitaal leesexemplaar, maar het fysieke boek is te krijgen met een rode en een blauwe cover, wat staat voor de diversiteit; “Het gaat namelijk niet om het jasje dat eromheen zit, het gaat om de inhoud!”. Hoe leuk is dat?

Het boek las meteen al lekker weg en weet je aandacht goed vast te houden. Je komt er algauw achter dat Simon (17) homo is, maar dat de enige die dat weet Blue is, waar hij anoniem mee mailt. De mails worden steeds persoonlijker en de jongens worden langzaam verliefd op elkaar. Maar wie is toch Blue? En durft Simon het aan om voor zijn vrienden en familie uit de kast te komen? Hij wordt aardig onder druk gezet door klasgenoot Martin die hem chanteert met een e-mail die hij gezien heeft.

Dit boek geeft je een kijkje in het hoofd van een tiener, je bent getuige van een prille verliefdheid, met als enige verschil (met de meeste andere boeken) dat het hier om een jongen gaat die verliefd is op een andere jongen.
Er zit onwijs veel humor in het verhaal, regelmatig moest ik flink grinniken, het verhaal is herkenbaar voor (ex- 😉 )tieners en je sluit hoofdpersoon Simon ongetwijfeld in je hart.

Simon vs is een heerlijk boek wat ik in no time uit had, omdat ik gewoon niet kon stoppen met lezen. Het verhaal is grappig en lief, bijzonder en herkenbaar. Ik heb ervan genoten!
En ik zou zeggen: #jointhesimonmovement en de #strijdvoordiversiteit, want ik ben vóór meer mooie verhalen als #simonvs!

Simon vs-blauwSimon vs-rood
Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld
& zijn liefde voor Blue
ISBN 9789020679946 – Uitgever: Blossom Books – 216 pagina’s – Verschenen: februari 2016 – Originele titel: Simon vs the homo sapiens agenda – Vertaald door: Astrid Staartjes

5 thoughts on “Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld – Becky Albertalli

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.