Ochtendkoorts – Péter Gárdos (+ winactie!)

Ochtendkoorts - Péter Gárdos

Het was een wisselvallige zomerdag toen mijn vader Zweden binnenvoer. De oorlog was net drie weken voorbij.

Korte inhoud
“In Ochtendkoorts wordt Miklós, een Hongaarse overlevende van Bergen-Belsen, verscheept naar een vluchtelingenkamp in Zweden. Hij heeft te horen gekregen dat hij nog maar enkele maanden te leven heeft. Miklós wil iets achterlaten, een bewijs dat hij bestaan heeft, en stelt een lijst op van 117 vrouwen die afkomstig zijn uit hetzelfde gebied als hij, eveneens een kamp overleefd hebben en nu in Zweden zitten. Hij schrijft ieder van hen aan in de hoop op een reactie en een echtgenote. In een ander vluchtelingenkamp leest Lili zijn brief. Ze ligt op bed, heeft niets omhanden en besluit terug te schrijven. Met elke brief raken ze verliefder. In december 1945 besluiten ze elkaar te ontmoeten, en in de drie dagen die ze samen doorbrengen raken ze ervan overtuigd dat ze willen trouwen. Ze moeten alleen nog een manier vinden om dat voor elkaar te krijgen…

Ochtendkoorts is een prachtig liefdesverhaal, gebaseerd op het leven van de ouders van de auteur.”

‘Zij is de ware.’
‘Hoe weet je dat?’
‘Ik weet het gewoon.’

Auteur
“Péter Gárdos werd in 1948 in Hongarije geboren. Hij is filmregisseur van veel-bekroonde producties. In 1998, drie dagen na de dood van zijn vader, kreeg hij een stapel brieven, bijeengehouden door twee linten. De brieven waren sinds 1946 niet meer ingekeken. Ze bevatten het verhaal van de bijzondere manier waarop zijn ouders elkaar ontmoet hebben, het verhaal warop hij Ochtendkoorts heeft gebaseerd.”

Mijn mening
Marije van Ambo Anthos vond dat ik dit boek móést lezen, zo’n pareltje. De cover vond ik al erg mooi, dus ik wou het zeker uitproberen.

Na alle verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog heeft de doodzieke Hongaar Miklós behoefte aan een liefdevol familieleven. Hij besluit om Hongaarse vrouwen die ook in Zweden in vluchtelingenkampen zitten te schrijven in de hoop er een toekomstige bruid tussen te vinden. Erg realistisch is zijn verwachting niet, want hij heeft volgens zijn arts nog maar een paar maanden te leven, maar Miklós wil dat niet zien. Lili, aan bed gekluisterd wegens ziekte, besluit de bijzondere brief die ze ontvangen heeft te beantwoorden. Zo ontstaat er een briefwisseling en hoe beter ze elkaar leren kennen, hoe verliefder ze worden, zonder dat ze elkaar ontmoet hebben.

Het verhaal is heel poëtisch geschreven, niet verwonderlijk want de vader van de auteur was ook een dichter, en het is heel romantisch. Maar ook een beetje bizar, want wie gaat er op zo’n manier op zoek naar een bruid? Maar het verhaal is gewoon waargebeurd! Het is een wereld die ver van ons af staat, maar (helaas) was het écht zo in die tijd. Wie weet wat wij gedaan hadden als we doodziek en verzwakt uit een concentratiekamp kwamen en zo enorm de behoefte voelden om liefde en geluk in ons leven te hebben… Vrij zijn, maar toch ook weer niet, want je kunt nog niet terug naar je vaderland. Afschuwelijk.

Ochtendkoorts is een heel bijzonder en heel liefdevol verhaal wat je een kijkje geeft in de tijd na WOII, nog steeds een moeilijke tijd. Ik was geboeid van begin tot eind en heb van dit boek genoten.

Ochtendkoorts 2
Winactie #biebmiepje3jaar

Hou je wel van dit soort romantische waargebeurde verhalen? Doe dan mee aan de winactie! Ik mag van uitgeverij Ambo Anthos namelijk één exemplaar van Ochtendkoorts weggeven ter ere van mijn blogverjaardag.
Wat moet je doen om kans te maken?

 • uiteraard volg je mijn blog via één van de mogelijke manieren
 • je laat een reactie achter onder dit blogbericht met een geldig e-mailadres
 • in die reactie laat je me weten of jij verliefd zou kunnen worden op iemand die je nog nooit ontmoet hebt
 • delen van de actie is niet verplicht, maar wel lief
 • je reageert uiterlijk dinsdag 5 april, woensdag 6 april neem ik contact op met de winnaar
 • ben je de winnaar? reageer dan aub uiterlijk 8 april op mijn mail

De winactie is afgelopen! De meningen waren verdeeld, de één denkt wel verliefd te kunnen worden op iemand wie je nog nooit gezien hebt, de ander vermoed van niet. Ikzelf weet het niet, ben wel heel romantisch ingesteld, dus kan me er wat bij voorstellen… Maar dan kan hij in het echt natuurlijk wel enorm tegenvallen 😉
De winnaar is Alexandra, zij heeft een mailtje ontvangen.

-X- Judith

Ochtendkoorts
ISBN 9789026332876 – Uitgever: Ambo Anthos – 224 pagina’s – Verschenen: februari 2016 – Vertaald uit het Hongaars door: Rebekka Hermán Mostert
Je kunt het boek ook bij Bruna bestellen via deze link, dan krijg ik er een kleine vergoeding voor.

41 thoughts on “Ochtendkoorts – Péter Gárdos (+ winactie!)

 1. Mijn moeder zal dit verhaal geweldig vinden, dus reageer ik voor haar. De vraag of ze verliefd kan worden op iemand die ze nog nooit gezien heeft maar wel contact mee heeft. Ze zegt ja dat kan heeft ze 1x mee gemaakt alleen dat ze elkaar ontmoeten was het een flinke afknapper.
  Nu ga ik voor haar duimen dat ze het boek gaat winnen. 🙂

 2. Verliefd worden op iemand die je nog nooit hebt gezien? Ik wilde eerst spontaan nee roepen, maar wellicht, onder bepaalde omstandigheden, misschien wel. Ik kan mij bijvoorbeeld voorstellen dat, wanneer je al geruime tijd mailcontact hebt met iemand en dat is een persoonlijk getinte correspondentie, dat ook dat gevoelens kan oproepen.

 3. Ik weet dat het kan, omdat ik het zelf heb ondervonden! Iedere dag ben ik nog blij dat het zo is gegaan en hou met heel mijn hart van hem! Ik zou het erg leuk vinden om dit boek te winnen…..

 4. Ik denk niet dat ik verliefd zou kunnen worden op iemand die ik nooit gezien heb…
  Maar Door een intensieve briefwisseling kun je iemand wel heel goed leren kennen en nieuwsgierig worden. ..

 5. Een prachtig verhaal is dit in ieder geval wel. Kan ik verliefd worden op iemand die ik nog nooit heb gezien? Als ik hier heel goed over nadenk dan denk ik het wel. Als je alleen bent en/of je eenzaam bent en dan via de sociale media in contact met iemand waarmee je goed kan corresponderen, dan denk ik wel dat er iets kan gaan opborrelen…

 6. Verliefd worden op iemand die je nog nooit hebt ontmoet? Behalve de ‘kalver’liefde voor filmsterren en uitschieters in de muziek kan ik me voorstellen dat iemand waar je medelijden mee hebt iemand ook tot dat rijtje zou kunnen behoren. Net zoals in Amerika ook vaker gebeurt met ‘inmates’ die levenslang hebben gekregen. Het staat wel ver van mijn bed maar ik ben daarom zeker benieuwd naar het verhaal.

 7. Wat heb je toch een heerlijke winactieweek 😉 Ik volg je overal waar ik maar kan. Ik loot graag mee voor dit boek hij lijkt me super. Verliefd worden op iemand die ik nog nooit ontmoet heb??? Hmmm daar heb je eerst een ontmoeting voor nodig naar mijn idee dus nee ik zou niet snel verliefd worden op bijvoorbeeld alleen maar chatgesprekken of zo.

 8. Wat een geweldige week is het toch. Het ene boek na het andere te winnen. Waag graag weer een kansje. Ik denk niet dat ik zomaar verliefd zou kunnen worden op iemand die ik nog nooit gezien heb. Ik zou dan door middel van brieven beter moeten leren kennen en dan nog. Dus voor mij nee dit kan ik niet. Ben wel heel nieuwsgierig naar het boek.

 9. Natuurlijk kan het zijn dat je verliefd wordt op iemand die je nog nooit ontmoet hebt. Tegenwoordig trouwt men al voordat men elkaar gezien heeft :-). Of het in de tijd vlak na de Tweede Wereldoorlog het ook zo natuurlijk was geloof ik niet zo. De tijd was toen anders en ben wel erg benieuwd hoe dat er toen aan toeging.

 10. Misschien dat ik verliefd zou kunnen worden op iemand door de woorden die hij schrijft. Dit zegt toch veel over een persoon. Alleen blijft de vraag of hij ze meent of dat hij het allemaal mooier maakt -inclusief hemzelf- dan dat het is. En als je elkaar echt ontmoet kan het zo tegenvallen. Nee, ik zou dus een persoon eerst goed willen/moeten leren kennen.

 11. Die cover!!! <3 Verliefd worden op iemand die ik niet ken? Ik denk niet dat ik het zou kunnen, ik ben daar te nuchter voor. Ik zou niet op een stem of op woorden verliefd kunnen worden, alleen op de hele persoon. Het is altijd makkelijk om je via woorden ontzettend leuk voor te doen, maar dat wil niet zeggen dat iemand dat dan in het 'echte leven' ook is. Dan is het misschien wel een ontzettende hork! 😉

 12. Wat een prachtig boek om te winnen. Ik doe heel graag mee. Op de vraag of ik verliefd zou kunnen worden op iemand die ik niet ken? Ten eerste ben ik van mening dat je daar voor open moet staan. En in mijn geval is dat zeker niet zo. Vandaag vieren mijn man en ik ons 32 jarig huwelijksjubileum. Daar willen wij heel graag nog een flink aantal jaren aan toe voegen.

 13. Misschien zou ik verliefd kunnen worden op iemand die ik niet ken…dan moet hij wel heel lief overkomen in zijn bewoordingen en met zijn avances.
  Blijft een uitdaging…de aandacht alleen is al leuk.
  Het boek lijkt me prachtig…trekt me aan!

 14. Ik zou denk ik niet verliefd kunnen worden op iemand die ik nog nooit heb ontmoet. Benieuwd zijn naar iemand dan weer wel omdat je een klik hebt bijvoorbeeld. Ik heb denk ik teveel rotzakken meegemaakt 😉 Maar ik heb nu de ware wel gevonden hoor!

 15. Dat zou ik echt niet weten. Misschien in die tijd, omdat het allemaal zo anders was, kan ik het wel begrijpen.En een waargebeurd verhaal heb ik net ook gelezen, dus ik hou zeer zeker van zulke verhalen.

 16. Dit lijkt me een prachtig boek! Ik ben wel eens verliefd geworden op iemand die ook nooit heb ontmoet, dus het is mogelijk. Ik heb nog een tijdje een relatie met diegene gehad (na een ontmoeting natuurlijk), maar het heeft geen stand gehouden.

 17. De beschrijving maakt me erg nieuwsgierig naar het boek. Het lijkt me een heel bijzonder verhaal. Ik kan me niet goed voorstellen dat ik verliefd wordt op iemand die ik niet gezien heb, maar ik kan me voorstellen dat je door een bijzondere berichtenuitwisseling je wel tot iemand aangetrokken kunt voelen.

 18. Lijkt me een mooi verhaal! Ik heb het zelf niet meegemaakt, maar ik denk wel dat ik verliefd zou kunnen worden op iemand die ik nog niet eerder heb gezien. Als degene humor heeft en aardig overkomt, issie al op de helft 😉

 19. Ja, ik denk wel dat ik verliefd op iemand zou kunnen worden die ik niet ken.
  Lijkt me een prachtig verhaal.

 20. Nou misschien kan ik wel alleen verliefd zijn op iemand die ik niet ontmoet heb… Waarschijnlijk is het ook over als ik diegene wel ontmoet. ben nogal gecompliceerd haha!

 21. Ja dat denk ik wel. Juist omdat in mijn ogen liefde vooral om de binnenkant gaat en niet om de buitenkant. Gevoel en karakter is veel belangrijker dan een knap koppie

 22. leuk weer een goed boek om te lezen. niet alleen ik maar ook mijn moeder en zusje zouden er veel lees plezier van hebben

 23. Dit lijkt mij wel een goed en interessant boek. Ik denk niet dat ik verliefd kan worden op iemand die ik niet ken. Ik word sowieso al moeilijk verliefd, denk ik. Er moet eerst een soort klik zijn.

 24. als het echt klikt dan moet het kunnen om verliefd te worden zonder elkaar te zien…… maar ik ben diep in mijn hart ook een echte romanticus……

 25. Ik doe graag mee, lijk me een prachtig boek om te lezen, ik waag graag een kansje 🙂

  Groetjes Anneliese

 26. Kun je je mee laten slepen door een boek? Kan een brief je ontroeren? Kan een mail je doen verlangen naar meer? Ja, ik denk dat ik wel verliefd zou kunnen worden op een persoon zonder dat ik diegene heb ontmoet!

 27. ik denk dat je wel een bepaald gevoel kan krijgen over een persoon als je die gene nog nooit hebt ontmoet maar als dat echte liefde kan zijn dat denk ik niet

 28. Dat lijkt mij wel heel raar om verliefd te worden op iemand die ik nog nooit heb ontmoet. Ik denk dan ook niet dat ik dat zou kunnen.

 29. Ik vind het idee een beetje vreemd om verliefd te worden op iemand die je nooit gezien hebt… maar het is al eens eerder gebeurd lees ik dus het zou best mogelijk kunnen zijn. Alhoewel denk ik wel dat het oppassen geblazen is omdat iemand zich totaal anders voor kan doen dan in het echt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.