Shoot! fotograferen met je hart – Anki Wijnen

Shoot!

In dit boek vind je dus geen vaktaal, geen moeilijke grafieken en zo min mogelijk ingewikkelde termen. Dit boek gaat over kijken, zien en fotograferen met je hart.

Achterflap
“Fotograferen kan iedereen. Maar echt mooie foto’s maken, hoe doe je dat? Anki Wijnen, bekend van haar blog Zilverblauw.nl, weet hoe je plaatjes schiet die sprankelen en die je raken. Waarop ogen twinkelen, eten er net zo goed uitziet als het smaakt (of beter!) en een middag in het bos iets weg heeft van een sprookje. In dit boek geeft Anki haar fotografiegeheimen prijs. Zonder ingewikkelde technische termen, maar met heldere uitleg en véél inspirerende beelden.”

Probeer eens een dag foto’s te maken van dingen die je raken. […] Is er een lijn te ontdekken in de foto’s die je hebt gemaakt?

foto: www.zilverblauw.nl
foto: www.zilverblauw.nl

Mijn mening
Ik werd verliefd op het kleurrijke en frisse uiterlijk van dit boek. En niet alleen de buitenkant is mooi, ook de binnenkant is enorm sprankelend. Daarnaast is het een enorm inspirerend boek, wat hartstikke toegankelijk is. Ik ben geen fotograaf, maar wil juist wel graag leren om beter te fotograferen, onder andere voor mijn blog. En daar is dit boek ideaal voor. Anki geeft heldere uitleg en praktische tips. Shoot! leert je op een hele laagdrempelige manier om meer uit je fototoestel en/of de camera op je telefoon te halen.

De tips die Anki geeft zijn bijvoorbeeld: fotografeer in derden, niet het onderwerp in het midden van de foto, maar op één of twee-derde, dat maakt het beeld spannender. Of: zoom niet in met je smartphone camera, maar maak later een uitsnede. En: kijk door de zoeker in plaats van door het schermpje.
Daarnaast legt ze onder andere uit hoe je makkelijk een thuisstudio maakt met een vel wit papier en ze legt nog eens stap voor stap uit wat termen als diafragma, sluitertijd en ISO-waarde betekenen en hoe je ermee aan de slag gaat.

Tijdens het lezen van Shoot! kreeg ik enorm veel zin om mijn digitale cameraatje uit het stof te halen en er weer wat mee te gaan spelen. Aan de hand van alle uitleg uit dit boek moet dat zeker gaan lukken. Ik weet nu al dat de camera (en het boek?) meegaat op vakantie naar de Provence. Ook met mijn smartphone ben ik al wat meer gaan spelen met fotograferen. Dit boek heeft me enorm geïnspireerd!
Tip: kijk ook eens op Anki’s blog: www.zilverblauw.nl, daar staan zulke prachtige foto’s op, je wordt er elke keer weer vrolijk van.

Dank je wel Anki voor dit leerzame boek 🙂 En dank je wel Snor voor dit recensie-exemplaar!

Shoot_cover_2dedruk_3D_LR
Shoot!‘ Photo Challenge

In het boek staat ook een verwijzing naar de ‘Shoot!’ Photo Challenge, die vind je op de website van Anki. Het is een challenge voor 31 dagen. Ik wil hem op Instagram gaan doen (@biebmiepje) op 1 maart gaan starten en dan de hele maand elke dag de opdracht uitvoeren. Leuk om creatief bezig te zijn met fotograferen! Heb je zin om mee te doen? Download voor jezelf de challenge en gebruik bij het plaatsen van de foto’s #shoothetboek.

Shoot!
ISBN 9789463140003 – Uitgever: Snor – 152 pagina’s – Verschenen: september 2015
Bestel je het boek via deze link bij Bruna, krijg ik er een kleine vergoeding voor.

12 thoughts on “Shoot! fotograferen met je hart – Anki Wijnen

  1. Dat klinkt echt als een boek voor mij! Ik wil al heel lang fotograferen weer gaan oppakken. Het liefst wil ik gewoon een boek waarin tips worden gegeven over hoe je beter kan fotograferen op een toegankelijke manier. Dit lijkt me ideaal!

  2. Lijkt mij inderdaad ook erg leuk! Wat ik wel vaak een nadeel vind: als je niet de juiste camera hebt, of tijd genoeg om te spelen met instellingen, is het volgens mij al erg lastig om mooie foto’s te krijgen (van hoge kwaliteit, de compositie kan dan wel mooi zijn natuurlijk). En laat geld (voor een goede camera) en timing (voor een juiste foto) nu vaak ’t lastigste zijn :p

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.